Lapsiluku täynnä – tai ainakin vähäksi aikaa?

Lapsiluku täynnä – tai ainakin vähäksi aikaa? Mutta mikä ehkäisyksi? Valinnan varaa on paljon, joten kokosimme yleisimpien ehkäisyvaihtoehtojen plussat ja miinukset.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät kahta hormonia, estrogeeniä ja keltarauhashormonia tai niiden synteettisiä vastineita. Estrogeenin tehtävä on pitää kuukautiskierto säännöllisenä, keltarauhashormoni puolestaan estää munasolun irtoamisen.

E-pillerit
+ Hyvämuistiselle käyttäjälle varma ehkäisykeino.
+ Säännölliset ja usein melko kivuttomat kuukautiset.
+ Parantaa usein aknea ja vähentää hiusten rasvoittumista.
- Pilleri on muistettava ottaa joka päivä.
- Voivat aiheuttaa painonnousua, päänsärkyä ja mielialan vaihteluita.

Ehkäisyrengas
Ohut muovirengas asetetaan emättimeen, jossa se vapauttaa verenkiertoon estrogeeniä ja keltarauhashormonia. Vaihdetaan uuteen neljän viikon välein.

+ Hormonia imeytyy verenkiertoon pieniä määriä ja tasaisesti, joten sivuvaikutukset ovat yleensä vähäisemmät kuin e-pillereissä.
+ Ehkäisyteho ei kärsi esimerkiksi oksentelusta tai ripulista.
+ Ehkäisyä ei tarvitse miettiä joka päivä.
- Renkaan asettaminen voi vaatia harjoitusta.
- Voi häiritä yhdynnässä.

Ehkäisylaastari
Laastari kiinnitetään puhtaalle, karvattomalle iholle, jolta se vapauttaa tasaisesti hormonia verenkiertoon.

+ Hormonia erittyy verenkiertoon tasaisesti, joten sivuvaikutukset ovat yleensä vähäisemmät kuin e-pillereissä.
+ Helppo ehkäisymuoto.
- Ehkäisy vaatii seurantaa, sillä se laastari pitää vaihtaa uuteen viikon välein. Kolmen viikon jälkeen pidetään viikon tauko, jolloin tyhjennysvuoto tulee.
- Laastari saattaa irrota, mikä on tosin epätodennäköistä, jos se on kiinnitetty oikein.

Keltarauhasvalmisteet

Keltarauhasvalmisteet eivät sisällä lainkaan estrogeeniä, joten ne ovat hyvä ehkäisyvaihtoehto silloin, jos estrogeeni ei jostain syystä sovi (esimerkiksi tupakoivat yli 35-vuotiaat, reilusti ylipainoiset ja korkeasta verenpaineesta kärsivät). Valmisteet sopivat hyvin imettäjille, sillä ne eivät vaikuta maitoon ja sen eritykseen kuten e-pillerit. Keltarauhasvalmisteiden huonoin puoli on vuotohäiriöt, kuten tiputteluvuoto ja epäsäännölliset kuukautiset, sillä kiertoa säännöllistävä estrogeeni puuttuu. Yleensä vuodon määrä kuitenkin niukentuu.

Minipillerit
- Pilleri pitää ottaa päivittäin samaan aikaan.

Ehkäisysauva eli implantaatti
Tulitikkua pienempi kapseli asetetaan paikallispuudutuksessa käsivarren ihon alle.

+ Ehkäisyteho säilyy 3–5 vuotta.
- Naisen paino vaikuttaa ehkäisytehoon: yli 70-kiloisilla sauvan vaihdetaan useammin kuin 3–5 vuoden välein.

Kierukat

Lääkäri asettaa pienen, T-kirjaimen mallisen kierukan kohdun sisälle. Hormonikierukka on valmistettu muovista, kuparikierukassa on lisäksi kuparia. Kierukka on paras vaihtoehto synnyttänneille naisille, ja se on helppo asettaa esimerkiksi synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä.

Hormonikierukka
+ Ehkäisyteho kestää viisi vuotta.
+ Vuodon määrä ja kesto vähenevät, jolloin hemoglobiini- ja rauta-arvot yleensä paranevat. Monilla vuoto loppuu kokonaan.
+ Kuukautiskivut lievenevät.
+ Pitkäaikaisessa käytössä edullinen.
+ Sopii imettäjille.
- Alussa voi olla vuotohäiriötä, kuten tiputteluvuotoa.

Kuparikierukka
Samat edut kuin hormonikierukassa, tosin joillakin kuukautisvuodon määrä voi lisääntyä.

 

Ehkäisy Väestöliiton sivuilla.

Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.