Ongelmana on mieheni, joka on sitä mieltä, että yksi lapsi on tarpeeksi.

Olen kahdeksankuisen maailman ihanimman tytön äiti, mutta kaikki ei silti ole kohdallaan. Haluan vääjäämättä lapsellemme sisaruksen. Ongelmana on mieheni, joka on sitä mieltä, että yksi lapsi on tällä hetkellä enemmän kuin tarpeeksi. Aiemmin hän ajatteli, että perheeseemme voisi tulla 2–3 lasta. Tunnen oloni pettyneeksi ja olen jo harkinnut eroa. Mieheni on sanonut, että katsotaan asiaa uudelleen 4–5 vuoden päästä, mutta se ei riitä minulle. En halua tulla ”fuulatuksi” niin, että odotan viisi vuotta ja sitten hän sanoo, ettei haluakaan enempää lapsia.

Tämä asia kalvaa suhdettamme aika tavalla. Minä haluaisin, että lapsilla on pienet ikäerot, kun taas mieheni  ajattelee, että ikäeroa voisi olla jopa 10 vuotta. Asia nousee joka paikassa mieleeni. Miten voisin  käsitellä sitä?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Kun vauvakuume iskee, se on usein niin voimakas, ettei sitä ole helppo siirtää pois ajatuksista. Olet nyt tämän asian kanssa tekemisissä hyvin kouriintuntuvasti joka päivä. Jotta asia voisi ratketa sinun näkökulmastasi parhaalla mahdollisella tavalla, ehdotan, että kuitenkin yrittäisit nyt aktiivisesti laittaa ajatuksen toisesta lapsesta lepäämään vaikka puoleksi vuodeksi. Näin miehesi ei koe asiaa päivittäiseksi painostukseksi. Painostuksen tunne voi aiheuttaa sen, että miehesi saattaa olla valmis toiseen lapseen vielä huomattavasti hitaammin kuin ehkä muuten olisi.

Monet naiset ovat vastaavassa tilanteessa  kanssasi: miehen tahti perheen perustamiseen on usein hitaampi kuin naisen. Myös uusi vauvakuume tulee naiselle usein miestä nopeammin jo hormonaalisistakin syistä. Varsin monessa perheessä siis kyllä tarvitaan ”pientä painostusta”, jotta mieskin­ on valmis uuteen lapseen. Sama pätee yleensä myös ensimmäisen lapsen kohdalla. Muista kuitenkin, että myös miehelläsi on oikeus omiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa toisesta lapsesta.

Vauva 2/2012

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Vierailija

Mies ei halua toista lasta

Minä olen mies ja nyt meni kuppi nurin alkoi tuo akka vituttamaan oikein kunnolla, en ole ikinä halunnut lapsia ovat olleet vain ärsyttäviä, no muija oli jättänyt pillerit pois ja tuli raskaaksi, raskausaika oli perseestä, möhömaha ällöttävä, lapsen syntymä oli yllättävä ja vaikea tilanne jota seurasi pitkä sairaala jakso, mutta kaikki meni kuitenkin hyvin lapsi on täysin terve ja kasvanut hyvin, viime syksystä lähtien muija on vaan kiukunnut, ollut naama "norsunvitulla" seksiä hyvä jos...
Lue kommentti
Vierailija

Mies ei halua toista lasta

Mikä kauhea kiire hankkia heti toista lasta perään kun ensimmäinenkin on vielä pieni vauva!? Me olimme etukäteen ajatelleet, että haluaisimme neljä lasta. Vielä esikoisen ollessa vauva, olimme sillä mielellä. Hiljalleen se mieli sitten muuttui ja päädyimme molemmat sille kannalle, että yksi riittää. Kertaakaan emme ole tätä katuneet. Sitäkin useammin olemme voineet tyytyväisenä todeta, että tämä pieni perhe on meille juuri passelin kokoinen. Ihmisillä tuntuu olevan kovin ruusuisia käsityksiä...
Lue kommentti

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa