Kuinka saan mieheni uskomaan, että synnytyskokemukseni on aito?

Mieltäni painava asia saattaa vaikuttaa vähäpätöiseltä, mutta se ahdistaa minua. Lapsemme on vajaan vuoden ikäinen, ja hänen syntymänsä oli minulle myönteinen kokemus. Synnytys teki kipeää ja kesti kellon ympäri, mutta selviydyin mielestäni hyvin. Mieheni oli mukana ja tuki minua ihanasti.

Hän kuitenkin koki, että olin todella kipeä. Hänen mielestään olisin voinut vaikka pyörtyä synnytyssaliin. En väheksy mieheni näkemystä, mutta mieltäni kuitenkin vaivaa se, että hän uskoo minun kokemukseni olevan siloteltu ja epätosi. Ylireagoinko minä? Kuinka saan mieheni uskomaan, että minun kokemukseni on aito?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Kukaan ei voi kaapata toisen kokemusta, vaikka näkemykset tapahtumista olisivat hyvin vastakkaiset. Samassa perheessä kasvaneet lapsetkin saattavat kertoa perheestään hyvin erilaisia asioita riippuen iästä ja asemasta perheessä.

Luonto on synnytykseen liittyvissä asioissa hyvin viisas. Moni nainen kokee pahojenkin kipujen kaikonneen, kun saa vauvan rinnalleen. Viimeistään uutta vauvakuumetta potiessaan moni unohtaa loputkin kovat kivut. On hyvin tavallista, että kaikista kivuista huolimatta nainen kokee synnytyksen yhdeksi elämänsä hienoimmista asioista. Toki joillekin äideille valitettavasti jää synnytyksestä juuri kivuliaisuuden takia traumoja, mutta sinun kertomuksesi ei kuulu  mielestäni tähän kategoriaan. Vauvan saannin normaali euforia on jättänyt alleen tuskaisimmat hetket.

Sivustaseuraajan asema ei useinkaan ole helppo. Moni nainen kokee olevansa onnellisessa asemassa ollessaan itse se, joka synnyttää. Miehellesi synnytys on voinut olla todella kova paikka, ja sen takia hän ei ehkä voi ymmärtää,
että sinun muistosi ovat myönteisiä.

Jäinkin miettimään, haluaako miehesi näin kertoa epäsuorasti siitä, että hän koki itsensä tilanteessa avuttomaksi. On melko tavallista, että isät vähättelevät omaa rooliaan, koska kokevat olleensa kädettömiä ja avuttomia. Voit itsekin miettiä, mitä olisit kokenut, jos osanne olisivat olleet vastakkaiset ja miehesi olisi synnyttänyt.

Pidä kiinni omista kokemuksistasi. Yhtä lailla miehesi kokemukset ovat oikeita, mutta vain erilaisia. Toivon, että  voisitte kunnioittaa toistenne erilaisia näkemyksiä tilanteesta ja keskustella asiasta avoimesti, jotta tämä ei olisi parisuhteenne ja perheenne painolasti. Koska asia mietityttää sinua päivittäin, voisit jutella asiasta muutaman kerran ammatti-ihmisen kanssa.

Vauva 9/2011

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa