Väsyneenä ei näe, johtuuko paha olo parisuhteesta vai elämäntilanteesta, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow sanoo.

"Aikuisella voi olla elämän varrella monta parisuhdetta, mutta lapsella on vain yksi lapsuus. Lapsuuskodin parisuhteesta hän oppii, mitä rakkaussuhteelta on lupa odottaa. Onko hellyys tärkeää? Pitääkö erimielisyyksiä pelätä?

Vaikka lapset ovat tässä maassa katselleet liikaakin huonoja liittoja, ero ei aina ole paras ratkaisu. Usein toivon, että vanhemmat harkitsisivat eroa vasta pikkulapsivaiheen jälkeen, jos ei ole aivan pakko erota heti. En kehota ketään sinnittelemään väkivaltaisessa liitossa, mutta usein kyse on muusta.

Parisuhteessa saa olla välillä myös tylsää, harmaata ja seksitöntä. Se ei ole oire mistään.

Väsyneenä ei näe, johtuuko paha olo parisuhteesta vai elämäntilanteesta. Lisäksi kannattaa miettiä, haluaako jättää lapsille mallin, että ongelmien ilmaantuessa perhe hajoaa.

Romanttisen idyllin rakentamisesta ei silti pidä tehdä vanhemmille uutta suorituskenttää. Älä mieti otsa rypyssä, onko kynttiläillallisia tarpeeksi. Parisuhteessa saa olla välillä myös tylsää, harmaata ja seksitöntä. Se ei välttämättä ole oire mistään.

Lapsista puhutaan harmittavan usein parisuhteen riippakivinä. Helposti unohtuu, että ruuhkavuosiin sisältyy väsymyksen lisäksi myös valtava määrä naurua, hyvää mieltä, syliin kiipeämistä ja mainioita möläytyksiä. Lapset yhdistävät meitä vahvasti toiseen aikuiseen rinnallamme.

Kynttiläillallisia tärkeämpää on se, että vanhemmat osaavat riidellä ja sopia reilusti. Jos lapsi ei opi riitelytaitoja kotoa, hän on myöhemmin hukassa niin kaverisuhteissa kuin aikanaan parisuhteessakin.

Jos lapset eivät koskaan näe vanhempien olevan avoimesti eri mieltä keskenään, he kokevat kiistat uhkaavina ja väärinä. Silloin ei opi sopimaankaan. Toisaalta pelottavien riitojen seuraaminen saa lapsen vaikenemaan, eikä hän ehkä aikuisenakaan opi pitämään rajojaan ja puolustamaan näkemyksiään.

Ristiriitojen ei kuulu herättää pelkoja. Ne kuuluvat perheeseen, eikä niiden pidä olla uhka kenellekään.

Toivon, että jokainen lapsi voisi saada kotoa perinnöksi pelottoman suhteen mallin.

Jos vanhemmat kuitenkin päätyvät eroon, sitä pitää käsitellä lasten kanssa oikein. Mikäli aikuisten ristiriidat on eroon saakka salattu lapselta, hän voi kokea, että mikä tahansa voi koska tahansa hajota alta.

Siksi on tärkeää selittää lapselle, että molemmat vanhemmista vaikuttivat eroon ja että elämä voi siitä huolimatta olla hyvää. Ex-kumppanit jakavat paljon myös jatkossa. Lasten toinen vanhempi on ainoa ihminen, joka tuntee lapsesi kuten sinä.

Vastus maailman myrskyihin kerätään vanhempien kehuista ja ehdottomasta rakkaudesta.

Toivon, että jokainen lapsi voisi saada kotoa perinnöksi pelottoman suhteen mallin. Pelko ei tarkoita vain fyysistä pelkoa, vaan pelkoa olla oma itsensä, koska kelpaa perheessä vain tietynlaisena.

Vastus maailman myrskyihin kerätään vanhempien kehuista ja ehdottomasta rakkaudesta. Niiden voimin lapsi oppii arvostamaan itseään eikä kulje loppuelämäänsä polvet ruvella hakemassa ulkopuolista hyväksyntää."

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow käsittelee parisuhde­mallin periytymistä kirjassaan Vanhempieni kaltainen.

Meidän Perhe 5/2016

Vierailija

Marianna Stolbow: ”Älkää erotko, kun lapset ovat pieniä”

Oon kyllä tosiaankin huomannu omassa suhteessani, että mies on saanu mallin asioiden käsittelyyn kotoaan. Kun pitää kohdata oma virhe tai keskustella jostain, yrittää paeta. Mä koen sen hylkäämisenä. Mies on sitä mieltä, että se on aikalisä. En kyllä ymmärrä, miten ku asia jää silloin kokonaan käsittelemättä. Vähän aikaa sitten kävi niin, että imetin vauvaa, mies joi kahvia ja mä huomasin, ettei 2v olekaan näkösällä. Kysyin sitä, mies kävi kurkkaa ulko-oven raosta ulos ja sano: "ei näy." Ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.