Viisi vinkkiä parempaan parisuhteeseen.

Tuntuuko suhde puolisoon laimealta? Kuulostaako sana "romantiikka" lähinnä vitsiltä, kun puhutaan parisuhteestasi?

Pysähdy hetkeksi miettimään, miten saisit suhteenne uuteen kukoistukseen. Siihen ei tarvita kuin pieniä tekoja.

Nettisivusto Psychology Today listasi vinkkejä, joilla vahvistat parisuhdettasi. Poimimme parhaat:

  1. Keskity positiivisiin asioihin. Pitkissä, onnellisissa parisuhteissa puolisot keskittyvät hyviin yhdessä koettuihin juttuihin enemmän kuin kehnoihin kokemuksiin. Ajattele siis viime kesän Kreetan matkaa enemmän kuin lattialla lojuvia kalsareita.
  2. Harrastakaa yhdessä. Kiireisessä arjessa lastenhoitovuorot jaetaan usein lennossa – mutta entä jos keksisittekin yhteisen jutun, josta molemmat nauttisivat. Tanssi? Spinning? Kuntosali? Vai sittenkin jotain extremeä, kuten laskuvarjohyppy? Tutkimukset osoittavat, että jännittävät, jopa pelkoa aiheuttavat, yhdessä koetut asiat lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta, rakkautta ja luottamusta toista kohtaan.
  3. Yllätä. Kukapa ei ilahtuisi muistamisesta, pienestä yllätyksestä – eikä nyt tarkoiteta helminauhoja. Miehet eivät välttämättä aina muista hääpäiväruusuja tai ilmaise rakkauttaan sanallisesti, mutta tekevät sen pienen arkisin teoin. Jääkaappiin ostetut lempiherkut, katettu aamupuuro, raivattu varasto ovat tärkeitä, rakkautta ilmaisevia tekoja.
  4. Kiitä ja pyydä anteeksi. Asiat, jotka opetamme lapsille, mutta muistammeko itse? Kiitos on pieni sana, mutta sillä on uskomaton voima. Anteeksi pyytäminen voi olla vaikeaa, mutta merkitsee toiselle paljon.
  5. Kosketa. Kosketus on hyvä parisuhteen mittari. Jos se tuntuu vastenmieliseltä, jotain on vialla. Tässäkin pienellä teolla on suuri voima: kosketus olkapäähän, suukko poskelle, jalkojen hieronta.
Vierailija

Laimentunut parisuhde? Näin vahvistat sitä

No niin....eihän sitä aina tarvitse mennä joka paikkaan KAKSIN miehen kanssa...ottakaa lapsi/lapset mukaan. parisuhdetta voi hoitaa myös viettämällä perheaikaa. Ja jos kerran mies pääsee AINA menemään, niin miksi ei välillä nainenkin???! Meillä hoidetaan parisuhdetta ihan arkisilla keinoilla....lasten mentyä nukkumaan jutellaan, hellitään ja pussataan. Yhdessä (lapset myös mukana) tehdään ruokaa, ulkoillaan, käydään kahvilla, uimassa jne...Ei se vaadi paljoa rahaa! Ja jo se, että perhe tekee...
Lue kommentti
Vierailija

Laimentunut parisuhde? Näin vahvistat sitä

Komppaan sua. Ollaan nuoripari jolla ei ole sitä kuuluisaa tukiverkostoo lähes ollenkaan. Suhde alkaa männä pahasti alamäkeen koska ei tosiaan apua juurikaan ole. itse olen pojan kanssa KOKO AJAN ja ukko pystyy menemään missä menee. Kaikkee ollaan jo kokeiltu, ja suurimpiin suhdehemmotteluihin ei todellakaan ole varaa. Että PYH PAH sanon minäkin PAH!!! Taas kerran niksit neuvot olettaen, että perheellä on joku, joka voisi hoitaa hetken lapsia tai että perheellä olis tulot, jotka sois vaikka...
Lue kommentti
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”