Poiminta
Muistatko vielä, millainen ihminen olit, ennen kuin sinusta tuli vanhempi?  Kuva: iStockphoto.
Muistatko vielä, millainen ihminen olit, ennen kuin sinusta tuli vanhempi? Kuva: iStockphoto.

Tässä parhaat vinkit parisuhteen hoitoon ruuhkavuosina.

Ajattelitko etukäteen, että parisuhteesi tulee ilman muuta kestämään lasten syntymän ja perheen kasvun? Että perhemeno on koko ajan mahtavaa eikä pulmia ilmene? Hieno homma, jos näin on.

Aika moni meistä joutuu kuitenkin huomaamaan, että lasten myötä elämä mullistuu. Moni asia pitää ajatella uusiksi, eikä ongelmilta voi välttyä. Onneksi useimmat niistä ovat kuitenkin selvitettävissä.

Babble.com listaa parhaat vinkit parisuhteen hoitoon ruuhkavuosina. Näistä hyötyy koko perhe.

1. Ongelma: Apua, mihin raha katoaa?

Perheen kasvaminen käy kukkarolle. Päivähoito lohkaisee melkoisen summan kuukausibudjetista. Laadukas ruoka on hintavaa.

Jämäkästä perheautosta, johon koko poppoo mahtuu, saa pulittaa pitkän pennin, samoin kyllin suuresta kodista. Puhumattakaan lasten leireistä, harrastuksista, synttärikemuista ja lomamatkoista.

Pian alat ihmetellä, mihin rahasi oikeastaan katoavat.

Ratkaisu: Tee budjetti

Istukaa alas, puhukaa suoraan, kirjatkaa ylös tulot ja menot. Tämän merkitystä ei voi liioitella, usko pois.

2. Ongelma: Apua, emme ole koskaan kaksin!

Pitkän päivän jälkeen kun työt ja kotihommat on tehty ja lapset vihdoin saatu sänkyyn, tekisi mieli vain käpertyä villasukat jalassa Netflixin ääreen, eikö?

Olla rauhassa edes hetki ilman että kukaan nykii hihasta tai vaatii yhtään mitään. Kuhertelu siipan kanssa tuntuu toisarvoiselta, kun oikein väsyttää.

Ratkaisu: Järjestä aikaa

Suunnittele, organisoi, näe vaivaa aikuisten yhteisen ajan eteen. Järjestä välillä lastenhoitaja. On pariskuntia, jotka merkkaavat kahdenkeskiset hetket kalenteriin. Kuulostaa ehkä kahjolta, mutta toimii.

Pitäkää huoli, että aikuisilla on säännöllisesti yhteisiä, kivoja hetkiä.

3. Ongelma: Apua, seksi lopahti!

Älä panikoi, niin käy meistä useimmille. Synnytyksistä pitää saada toipua rauhassa, maitoa tursuavien rintojen, yövalvomisten ja kuivien limakalvojen kanssa kamppaillessa petipuuhat eivät juuri houkuttele.

Ratkaisu: Älä anna tilanteen pitkittyä

Vähitellen asiaan kannattaa palata. Seksin merkitystä parisuhteen liimana ei kannata aliarvioida.

4. Ongelma: Apua, en saa ikinä nukkua!

Muistatko sen ajan, kun sai koisata niin paljon kuin mieli teki, ihan koska huvitti? Sunnuntaiaamun löhöilyt, pikku päivätirsat, pötköttelyt pyjamassa läpi päivän, kun siltä tuntui?

Totuus kannattaa hyväksyä – täysi vapaus nukkua ei palaa enää ikinä. Olipa lapsesi sitten vauva, taapero, koululainen tai teini, hän valvottaa sinua tavalla tai toisella. Uni on perustarve, jonka puutteessa meistä tulee äreitä, kärsimättömiä ja hajamielisiä. Olo on kaikkea muuta kuin lemmekäs.

Ratkaisu: Nukkukaa vuorotellen

Systeemin laatiminen kannattaa. Esimerkiksi: toinen saa nukkua lauantaiaamuna, toinen sunnuntaina. Tai toinen vie lapset ulos, toinen ottaa sillä välin päikkärit. Niin tai näin, tärkeintä on, että kumpikin tiedostaa levon merkityksen itselle ja toiselle. Ja tajuaa, ettei puolisoni oikeasti ole tuo kiukkuinen monsteri, joksi krooninen unenpuute hänet muuttaa.

5. Ongelma: Apua, teen kaikki kotityöt!

Ei ihme, että tämä rassaa. Lapset lisäävät kotihommien määrää, ja usein käy niin, että kuorma kasautuu kotona enemmän olevan vanhemman – usein äidin – harteille.

Ratkaisu: Jakakaa ne

Onko toisella pidemmät työpäivät kodin ulkopuolella? Ylitöitä ja kiireellisiä projekteja? Ihan sama – kotityöt kannattaa silti jakaa oikeudenmukaisesti.

Tämä lisää rentoutta, hyvää fiilistä ja yhdessä tekemisen tunnetta parisuhteessa. Puhukaa asiat rauhassa halki, ilman riitaa tai syyttelyä. Tehkää systeemi ja noudattakaa sitä. Myös rimaa kannattaa ehkä laskea. Lapsiperheessä harvoin mikään on ihan tip top.

6. Ongelma: Apua, olemme vanhempina ihan erilaisia!

Toinen antaa loputtomasti ruutuaikaa ja ostelee karkkia ja limua pitkin viikkoa? Viis veisaa elokuvien tai pelien ikärajoista tai unohtaa lasten hampaiden pesut joka ilta? Tästäkös riita syntyy.

Ratkaisu: Tehkää kompromisseja

Koeta ajatella, ettei toisen tyyli ole kaikessa huonompi kuin omasi, se on vain erilainen. Valitse ne asiat, joista kannattaa vääntää, koeta kestää ne, jotka ovat harmittomia. Yhteisten lasten kasvatus on myös kompromissien tekoa.

7. Ongelma: Apua, olen hukannut itseni!

Muistatko vielä, millainen ihminen olit, ennen kuin sinusta tuli vanhempi? Mistä pidit, mitä arvostit, kuinka usein näit ystäviäsi? Lasten tuoma elämänmuutos on niin suuri, että minuus voi jäädä sen varjoon. Useimmat vanhemmat miettivät tätä pulmaa joskus.

Ratkaisu: Pidä huolta sinusta

Vaikka olet nyt vanhempi, sinulla on oikeus olla sinä, edes hetkittäin. Anna itsellesi lapsivapaata aikaa. Liiku, näe ystäviä, ulkoile, lue kirjaa. Kun vastuut on jaettu oikeudenmukaisesti, tämän pitäisi olla molemmille vanhemmille mahdollista.

Asian merkitystä ei voi vähätellä. Vanhemman jaksaminen ja hyvä fiilis heijastuu koko perheen elämään. 

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa