Muistatko vielä, millainen ihminen olit, ennen kuin sinusta tuli vanhempi?  Kuva: iStockphoto.
Muistatko vielä, millainen ihminen olit, ennen kuin sinusta tuli vanhempi? Kuva: iStockphoto.

Tässä parhaat vinkit parisuhteen hoitoon ruuhkavuosina.

Ajattelitko etukäteen, että parisuhteesi tulee ilman muuta kestämään lasten syntymän ja perheen kasvun? Että perhemeno on koko ajan mahtavaa eikä pulmia ilmene? Hieno homma, jos näin on.

Aika moni meistä joutuu kuitenkin huomaamaan, että lasten myötä elämä mullistuu. Moni asia pitää ajatella uusiksi, eikä ongelmilta voi välttyä. Onneksi useimmat niistä ovat kuitenkin selvitettävissä.

Babble.com listaa parhaat vinkit parisuhteen hoitoon ruuhkavuosina. Näistä hyötyy koko perhe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ongelma: Apua, mihin raha katoaa?

Perheen kasvaminen käy kukkarolle. Päivähoito lohkaisee melkoisen summan kuukausibudjetista. Laadukas ruoka on hintavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jämäkästä perheautosta, johon koko poppoo mahtuu, saa pulittaa pitkän pennin, samoin kyllin suuresta kodista. Puhumattakaan lasten leireistä, harrastuksista, synttärikemuista ja lomamatkoista.

Pian alat ihmetellä, mihin rahasi oikeastaan katoavat.

Ratkaisu: Tee budjetti

Istukaa alas, puhukaa suoraan, kirjatkaa ylös tulot ja menot. Tämän merkitystä ei voi liioitella, usko pois.

2. Ongelma: Apua, emme ole koskaan kaksin!

Pitkän päivän jälkeen kun työt ja kotihommat on tehty ja lapset vihdoin saatu sänkyyn, tekisi mieli vain käpertyä villasukat jalassa Netflixin ääreen, eikö?

Olla rauhassa edes hetki ilman että kukaan nykii hihasta tai vaatii yhtään mitään. Kuhertelu siipan kanssa tuntuu toisarvoiselta, kun oikein väsyttää.

Ratkaisu: Järjestä aikaa

Suunnittele, organisoi, näe vaivaa aikuisten yhteisen ajan eteen. Järjestä välillä lastenhoitaja. On pariskuntia, jotka merkkaavat kahdenkeskiset hetket kalenteriin. Kuulostaa ehkä kahjolta, mutta toimii.

Pitäkää huoli, että aikuisilla on säännöllisesti yhteisiä, kivoja hetkiä.

3. Ongelma: Apua, seksi lopahti!

Älä panikoi, niin käy meistä useimmille. Synnytyksistä pitää saada toipua rauhassa, maitoa tursuavien rintojen, yövalvomisten ja kuivien limakalvojen kanssa kamppaillessa petipuuhat eivät juuri houkuttele.

Ratkaisu: Älä anna tilanteen pitkittyä

Vähitellen asiaan kannattaa palata. Seksin merkitystä parisuhteen liimana ei kannata aliarvioida.

4. Ongelma: Apua, en saa ikinä nukkua!

Muistatko sen ajan, kun sai koisata niin paljon kuin mieli teki, ihan koska huvitti? Sunnuntaiaamun löhöilyt, pikku päivätirsat, pötköttelyt pyjamassa läpi päivän, kun siltä tuntui?

Totuus kannattaa hyväksyä – täysi vapaus nukkua ei palaa enää ikinä. Olipa lapsesi sitten vauva, taapero, koululainen tai teini, hän valvottaa sinua tavalla tai toisella. Uni on perustarve, jonka puutteessa meistä tulee äreitä, kärsimättömiä ja hajamielisiä. Olo on kaikkea muuta kuin lemmekäs.

Ratkaisu: Nukkukaa vuorotellen

Systeemin laatiminen kannattaa. Esimerkiksi: toinen saa nukkua lauantaiaamuna, toinen sunnuntaina. Tai toinen vie lapset ulos, toinen ottaa sillä välin päikkärit. Niin tai näin, tärkeintä on, että kumpikin tiedostaa levon merkityksen itselle ja toiselle. Ja tajuaa, ettei puolisoni oikeasti ole tuo kiukkuinen monsteri, joksi krooninen unenpuute hänet muuttaa.

5. Ongelma: Apua, teen kaikki kotityöt!

Ei ihme, että tämä rassaa. Lapset lisäävät kotihommien määrää, ja usein käy niin, että kuorma kasautuu kotona enemmän olevan vanhemman – usein äidin – harteille.

Ratkaisu: Jakakaa ne

Onko toisella pidemmät työpäivät kodin ulkopuolella? Ylitöitä ja kiireellisiä projekteja? Ihan sama – kotityöt kannattaa silti jakaa oikeudenmukaisesti.

Tämä lisää rentoutta, hyvää fiilistä ja yhdessä tekemisen tunnetta parisuhteessa. Puhukaa asiat rauhassa halki, ilman riitaa tai syyttelyä. Tehkää systeemi ja noudattakaa sitä. Myös rimaa kannattaa ehkä laskea. Lapsiperheessä harvoin mikään on ihan tip top.

6. Ongelma: Apua, olemme vanhempina ihan erilaisia!

Toinen antaa loputtomasti ruutuaikaa ja ostelee karkkia ja limua pitkin viikkoa? Viis veisaa elokuvien tai pelien ikärajoista tai unohtaa lasten hampaiden pesut joka ilta? Tästäkös riita syntyy.

Ratkaisu: Tehkää kompromisseja

Koeta ajatella, ettei toisen tyyli ole kaikessa huonompi kuin omasi, se on vain erilainen. Valitse ne asiat, joista kannattaa vääntää, koeta kestää ne, jotka ovat harmittomia. Yhteisten lasten kasvatus on myös kompromissien tekoa.

7. Ongelma: Apua, olen hukannut itseni!

Muistatko vielä, millainen ihminen olit, ennen kuin sinusta tuli vanhempi? Mistä pidit, mitä arvostit, kuinka usein näit ystäviäsi? Lasten tuoma elämänmuutos on niin suuri, että minuus voi jäädä sen varjoon. Useimmat vanhemmat miettivät tätä pulmaa joskus.

Ratkaisu: Pidä huolta sinusta

Vaikka olet nyt vanhempi, sinulla on oikeus olla sinä, edes hetkittäin. Anna itsellesi lapsivapaata aikaa. Liiku, näe ystäviä, ulkoile, lue kirjaa. Kun vastuut on jaettu oikeudenmukaisesti, tämän pitäisi olla molemmille vanhemmille mahdollista.

Asian merkitystä ei voi vähätellä. Vanhemman jaksaminen ja hyvä fiilis heijastuu koko perheen elämään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla