Erossa monelle naiselle paljastuu karu yllätys: kontrolloiva ex-puoliso muuttuu vainoajaksi.

”Lähestymiskiellosta huolimatta hän pelottelee milloin milläkin viestillä. Viimeisessä viestissään hän lupasi kostaa meille kovimman kautta.”

”Se sotkeutuu kaikkeen eli ei ole elämän aluetta, mikä olisi sinun, vaan sinulta viedään kaikki.”

Viimeistään eron hetkellä monelle naiselle paljastuu karu yllätys: kontrolloivan ex-puolison käyttäytyminen muuttuu suoranaiseksi vainoamiseksi.

Nykyisin vainon välineenä käytetään entistä useammin digitaalisia laitteita, projektisuunnittelija Terhi Laitala Rikosuhripäivystyksestä kertoo.

– Ne helpottavat vainoamista ja aiheuttavat uhrille entistä suurempaa ahdistusta.

Tieto antaa vainoajalle vallan tunteen

Puolison digitaalinen seuraaminen ja kontrollointi alkaa yleensä jo suhteen aikana. Vainoaja saattaa antaa kumppanilleen lahjaksi uuden puhelimen, johon hän on asentanut salaa valmiiksi seurantalaitteet ja esimerkiksi gps-paikantimen. Puhelimeen on saatettu asentaa myös ohjelma, joka tallentaa kopiot kaikesta, mitä sillä tehdään.

Erotessa uhri ei välttämättä ensin ymmärrä, mitä on tapahtunut. Pikkuhiljaa hän alkaa epäillä: Miksi ex-kumppanini tietää, mitä tein eilen, vaikken ole kertonut sitä hänelle? Miksi puhelinlaskuni on kasvanut yllättäen ja puhelin käynnistyy itsestään?

Tai: Miksi sähköpostini on merkitty luetuiksi, vaikken ole itse lukenut niitä? Miksi Facebookiin on ilmestynyt minua mollaavia viestejä?

Toista henkilöä pakonomaisesti seuraava ihminen käyttää loputtomasti aikaa ja tarmoa tiedon keräämiseen kohteestaan. Hän on kuin uhkapeluri, jolle jokainen voitettu erä eli saavutettu tieto antaa tunteen voimasta ja kontrollista. Näin hän kokee voivansa pelotella uhriaan ja tämän lähipiiriä.

Ohje uhrille: älä vastaa viesteihin

Digitaalisesta vainosta suojautumisessa yksi sääntö on ylitse muiden.

– Vainotun ei missään nimessä kannata vastata saamiinsa viesteihin eikä yhteydenottoihin, Laitala neuvoo.

Uhrin kannattaa myös huolehtia, että hänen käyttämänsä verkkotilien salasanat ovat mahdollisimman turvalliset ja tehdä sosiaalisen median palveluihin riittävät yksityisasetukset. Ex-puolisolta saatu puhelin kannattaa vaihtaa uuteen ja sulkea paikannustoiminto sekä puhelimen että puhelimen kameran asetuksista.

Koska vainoaja on yleensä taitava sosiaalinen manipuloija, hän voi yrittää urkkia uhrista tietoa tämän lähipiiriltä.

– Tällöin hyvää tarkoittavat ihmiset tulevat tietämättään asettaneeksi uhrin vaaraan.

Uhrin kannattaa siis ehdottomasti kertoa läheisilleen ja esimerkiksi työkavereilleen häirinnästä. Tämä silläkin uhalla, ettei uhrin kertomusta uskota vaan hänen epäillään keksivän asioita itse.

Netissä kaikesta jää jälki

Jos häirintä on toistuvaa ja päivittäistä ja viestit asiattomia, eikä tekijä suostu lopettamaan uhrin pyynnöistä huolimatta, kannattaa ottaa yhteys poliisiin, Laitala neuvoo.

Uhri voi hakea käräjäoikeudesta myös lähestymiskieltoa.

– Toisissa tapauksissa se auttaa, mutta toisissa se ikävä kyllä vain kiihdyttää vainoajaa lisää.

Nettikiusaaminen ja -vainoaminen voi tuntua helpolta mutta Laitala korostaa, että kaikesta netissä liikkumisesta jää myös jälki.

– Vainoajan henkilöllisyys on mahdollista selvittää ja asettaa hänet syytteeseen teoistaan.

Jutun alun sitaatit on poimittu Varjo-hankkeen verkkosivuilta. Sivuilta saa myös lisätietoa digitaalisesta vainosta suojautumisesta.

Osallistu keskusteluun Vauva.fi:ssä! 

Milloin nettikiusaaminen on rikos? Kysy ja keskustele perjantaina 24.4. – vastaajana nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss!

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

Lakkasin aikoinani vastaamasta tällaisiin viesteihin. Seurauksena vielä vihaisempi ex, ja hänen äiti, koska estin tällälailla yhteyden pidon lapsiin. Istuttiinpa sitä jopa oikeudessa, kun lapset eivät haluneet tavata ex:ää tai olla puhelin yhteydessä. Itse sain jatkuvasti viestejä lakipykälistä, joilla hän haastaa minut oikeuteen, jos kerron tapahtuneista kenellekkään, laki herjauksesta. Samat tekstit jotka sain kuulla kerrottiin tapaamisissa lapsille. Uhkauksia tuli jatkuvasti ja koska ex...
Lue kommentti

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

Tsemppiä tulevaisuuteen! Valitettavasti tuollaisia ihmisiä on paljon ja minunkin exäni oli hullu, mutta ei tuossa mittakaavassa onnekseni. Onneksi olet päässyt hänestä eroon! nyt nokka ylös ja uusia tuulia haistelemaan ja uskalla vain päästää uusi ihminen lähellesi. Kiität itseäsi myöhemmin. Onneksi osaat lukea nyt ne varoitusmerkit ajoissa =) n27
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.