Erossa monelle naiselle paljastuu karu yllätys: kontrolloiva ex-puoliso muuttuu vainoajaksi.

”Lähestymiskiellosta huolimatta hän pelottelee milloin milläkin viestillä. Viimeisessä viestissään hän lupasi kostaa meille kovimman kautta.”

”Se sotkeutuu kaikkeen eli ei ole elämän aluetta, mikä olisi sinun, vaan sinulta viedään kaikki.”

Viimeistään eron hetkellä monelle naiselle paljastuu karu yllätys: kontrolloivan ex-puolison käyttäytyminen muuttuu suoranaiseksi vainoamiseksi.

Nykyisin vainon välineenä käytetään entistä useammin digitaalisia laitteita, projektisuunnittelija Terhi Laitala Rikosuhripäivystyksestä kertoo.

– Ne helpottavat vainoamista ja aiheuttavat uhrille entistä suurempaa ahdistusta.

Tieto antaa vainoajalle vallan tunteen

Puolison digitaalinen seuraaminen ja kontrollointi alkaa yleensä jo suhteen aikana. Vainoaja saattaa antaa kumppanilleen lahjaksi uuden puhelimen, johon hän on asentanut salaa valmiiksi seurantalaitteet ja esimerkiksi gps-paikantimen. Puhelimeen on saatettu asentaa myös ohjelma, joka tallentaa kopiot kaikesta, mitä sillä tehdään.

Erotessa uhri ei välttämättä ensin ymmärrä, mitä on tapahtunut. Pikkuhiljaa hän alkaa epäillä: Miksi ex-kumppanini tietää, mitä tein eilen, vaikken ole kertonut sitä hänelle? Miksi puhelinlaskuni on kasvanut yllättäen ja puhelin käynnistyy itsestään?

Tai: Miksi sähköpostini on merkitty luetuiksi, vaikken ole itse lukenut niitä? Miksi Facebookiin on ilmestynyt minua mollaavia viestejä?

Toista henkilöä pakonomaisesti seuraava ihminen käyttää loputtomasti aikaa ja tarmoa tiedon keräämiseen kohteestaan. Hän on kuin uhkapeluri, jolle jokainen voitettu erä eli saavutettu tieto antaa tunteen voimasta ja kontrollista. Näin hän kokee voivansa pelotella uhriaan ja tämän lähipiiriä.

Ohje uhrille: älä vastaa viesteihin

Digitaalisesta vainosta suojautumisessa yksi sääntö on ylitse muiden.

– Vainotun ei missään nimessä kannata vastata saamiinsa viesteihin eikä yhteydenottoihin, Laitala neuvoo.

Uhrin kannattaa myös huolehtia, että hänen käyttämänsä verkkotilien salasanat ovat mahdollisimman turvalliset ja tehdä sosiaalisen median palveluihin riittävät yksityisasetukset. Ex-puolisolta saatu puhelin kannattaa vaihtaa uuteen ja sulkea paikannustoiminto sekä puhelimen että puhelimen kameran asetuksista.

Koska vainoaja on yleensä taitava sosiaalinen manipuloija, hän voi yrittää urkkia uhrista tietoa tämän lähipiiriltä.

– Tällöin hyvää tarkoittavat ihmiset tulevat tietämättään asettaneeksi uhrin vaaraan.

Uhrin kannattaa siis ehdottomasti kertoa läheisilleen ja esimerkiksi työkavereilleen häirinnästä. Tämä silläkin uhalla, ettei uhrin kertomusta uskota vaan hänen epäillään keksivän asioita itse.

Netissä kaikesta jää jälki

Jos häirintä on toistuvaa ja päivittäistä ja viestit asiattomia, eikä tekijä suostu lopettamaan uhrin pyynnöistä huolimatta, kannattaa ottaa yhteys poliisiin, Laitala neuvoo.

Uhri voi hakea käräjäoikeudesta myös lähestymiskieltoa.

– Toisissa tapauksissa se auttaa, mutta toisissa se ikävä kyllä vain kiihdyttää vainoajaa lisää.

Nettikiusaaminen ja -vainoaminen voi tuntua helpolta mutta Laitala korostaa, että kaikesta netissä liikkumisesta jää myös jälki.

– Vainoajan henkilöllisyys on mahdollista selvittää ja asettaa hänet syytteeseen teoistaan.

Jutun alun sitaatit on poimittu Varjo-hankkeen verkkosivuilta. Sivuilta saa myös lisätietoa digitaalisesta vainosta suojautumisesta.

Osallistu keskusteluun Vauva.fi:ssä! 

Milloin nettikiusaaminen on rikos? Kysy ja keskustele perjantaina 24.4. – vastaajana nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss!

Vierailija

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

Vierailija 10.06.2015 klo 06:45 Lakkasin aikoinani vastaamasta tällaisiin viesteihin. Seurauksena vielä vihaisempi ex, ja hänen äiti, koska estin tällälailla yhteyden pidon lapsiin. Istuttiinpa sitä jopa oikeudessa, kun lapset eivät haluneet tavata ex:ää tai olla puhelin yhteydessä. Itse sain jatkuvasti viestejä lakipykälistä, joilla hän haastaa minut oikeuteen, jos kerron tapahtuneista kenellekkään, laki herjauksesta. Samat tekstit jotka sain kuulla kerrottiin tapaamisissa lapsille. Uhkauksia...
Lue kommentti
Vierailija

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

Mulla on vähän samankaltainen takana. Kun tajusin puolison onnistuvan näyttelemään talon ulkopuolellla täysin muuta mitä oli. Soitin erääseen auttavaan puhelimeen ja heidän neuvostaan aloin pitää päiväkirjaa sekä tallentamaan tuota käytöstä. Hän onnistui lasten kohtalolla uhkailemalla pelottellemalla sekä sai minut itsekin jatkuvasti huutamalla ja haukkumalla virheellisesti ajattelemaan että nauhoittelu oli jotenkin ala-arvoista ja moitittavaa. Helkkari, hänen käytös oli sitä jos joku. Olen...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.