Kehtaatko tunnustaa tuoreelle kumppanille, kuinka monen kanssa olet ollut intiimissä kanssakäymisessä?

Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstan keskustelijat pohtivat, kuinka monta seksikumppania on yhdelle ihmiselle sopivasti.

Enempi parempi

”En huolisi ikinä 1–2 kumppanin kanssa ollutta naista. Kokemuksesta miehenä voin sanoa, että ovat liian varauksellisia muissakin asioissa ja seksi on tylsää.”

”Kunhan tauteja ei ole, niin all goes! Ei mua edes kiinnosta tietää naisen kumppanien määrää, mutta sukupuolitautitestit haluan nähdä kirjallisena.”

”Jos mies kertoisi hänellä olleen vaikka yli 20 kumppania sängyssä, niin odottaisin häneltä jo aika hyvää asiantuntemusta naisen kanssa toimimisesta. Jos sanat olisivat suuremmat kuin taidot, olisin erittäin pettynyt.”

”Lopetin laskemisen jo ajat sitten mutta sanoisin, että yli 50 sänkykumppania on kokeiltu! Olen 37-vuotias lääkäri, yhden lapsen äiti ja vaimo. Olen harrastanut paljon seksiä, koska pidän siitä.”

”Ei se järvi soutamalla kulu."

Ei kuulu muille

”Saa olla niin monta kuin haluaa! Daa?”

”Ei tuollaisia asioita muille kerrota. En ole ikinä kertonut kellekään miehelle enkä naiselle, monenko kanssa olen ollut sängyssä.”

”Kysyttekö todella uudelta kumppaniltanne, monta seksisuhdetta kenelläkin on ollut? Itse olen kohta viisikymppinen ja 20 vuotta parisuhteessa ollut. Kummallakin on ollut oma elämä, mutta me ei me nyt sentään olla kyselty, monenko kanssa olet ollut.”

Vähempi riittää

”Kevytkenkäisiä ovat kaikki yhden yön juttujen harrastajat tai ensimmäisellä tapaamisella sänkyyn menevät. Kolme kumppania riittänee normaalille noin 80 vuotta elävälle ihmiselle. Yksi opiskeluajan poikaystävä, yksi lapsien isä ja yksi vanhuusajan toveri.”

”Mun lisäksi yksikin on jo yleensä liikaa.”

”Max 5 olisi parempi nuorelta naiselta.”

”Sata eri kumppania on aika reipas summa kenelle vaan, en kovasti kehua retostaisi tällä summalla, oli mies tai nainen.”

Kaunistelu kannattaa

”Itselläni on ollut yli 20 kumppania mutta miehille tosiaan pitää sanoa, että on ollut kymmenisen kumppania. Olen 35-vuotias.” 

”Itsellä ei ole kovin montaa kumppania ollut, mutta siitäkin määrästä otan tarvittaessa puolet pois.”

”Helppo se on niiden päteä, jotka ovat teinistä asti seurustelleet aviomiestensä kanssa. Elin vuosia sinkkuna ja olin joskus yksinäinen. 12 miestä ja jollain tapaa kuitenkin häpeän sitä. Kun sitä on kysytty, olen puolittanut lukeman. En tiedä miksi.”

”Itselläni on ollut kumppaneita 5 vuodessa 37. Viidestä vuodesta 2,5 v yhden kumppanin kanssa. Enpä kadu, mutta en kyllä kertoisikaan oikeaa lukua jos kysyttäisiin.”

Se oikea on tarpeeksi

”Itselläni on tähän asti ollut vain yksi ja niin on omalla miehellänikin. Aloimme seurustelemaan 17-vuotiaina. Kannan ylpeänä lukuani.”

”Olen vain mieheni kanssa ollut, mutta tylsä ja väritön en missään nimessä ole, varautunut nyt kaikista vähiten. Asiat nyt vain sattumalta menivät niin, että 'vain' yhden kanssa olen ollut, eikä tosiaan aina samalla kaavalla.”

Ei tuomita muita, kiitos

”Lopettakaahan se jatkuva arvostelu. Tuomitkaa ihminen vain, jos hän on tehnyt pahaa muille.”

”Miehenä ajattelen, että seksikumppanien lukumäärä naisella voi olla sama kuin miehelläkin, 1 tai 20, ehkä 50, riippuen miten elämä on mennyt. Koska seksi on jokaisen kanssa erilaista niin merkityksellistä on nykyhetki ja hän, jonka kanssa on nyt.”

Lue lisää

Jätin hyvän miehen, sain vauhtia ja vaaraa

Vauva tuli - hyvästi parisuhde ja seksi?

Ex-kumppani vainoaa netissä - puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...

Pettäminen haavoittaa erityisesti silloin, kun olemme muutenkin haavoittuvia, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme olleet avoliitossa 15 vuotta ja meillä on kaksi lasta, nelivuotias ja alle kolmikuinen. Olemme tavanneet nuorina, alle 20-vuotiaina. Mieheni on tehnyt reissuhommia koko suhteemme ajan. Nyt on käynyt niin kuin olen aina joutunut pelkäämään: hänellä oli kesällä suhde, josta sain tietää tältä naiselta ja hänen ystävättäreltään. 

Avoliittomme voi vielä ennen uutista ihan hyvin. Siksi pettäminen tuli suurena yllätyksenä, kun olin vielä itse viimeisilläni raskaana. En tiedä, voinko laittaa pettämistä alkoholin syyksi. Lapsillani on hyvä isä, ja meidän suhteemme oli ihan hyvä. Nyt en tiedä, mitä tehdä, ja mies haluaisi jatkaa kuten ennenkin.

Perheneuvoja Helena Toppari:

Sinulle on paljastunut miehesi ulkopuolinen suhde tilanteessa, jossa teillä on pienet lapset, joista toinen on vielä aivan pieni vauva. Olet ymmärrettävästi monin tavoin tolaltasi ja täynnä kysymyksiä.

Pettäminen on yleensä aina satuttavaa, mutta erityisesti silloin, kun se tapahtuu olosuhteissa, joissa jo lähtökohtaisesti olemme haavoittuvia ja suojaa tarvitsevia, kuten esimerkiksi raskausaikana tai pienten lasten vanhempana. Jos on lisäksi vielä niin, että jotkut ympärillä olevat ihmiset ovat tienneet uskottomuudesta, se voi lisätä turvattomuuden tunnettasi.

Tapahtunut herättää kysymyksen: keneen ihmiseen voin ylipäätään luottaa? Uskottomuus saattaa aiheuttaa niin voimakkaan kriisin, että kyky olla läsnä ja pitää huolta lapsista, heikentyy pitkäksi aikaa. Siksi on tärkeää, että haet itsellesi riittävää tukea tähän elämänvaiheeseen.

Jatkaminen kuten ennenkin ei ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen.

Joskus on niin, että uskoton osapuoli haluaisi pian unohtaa tapahtuneen ja siirtyä nopeasti eteenpäin. Asia on hänellekin yleensä kipeä, sekä syyllisyyttä ja häpeää aiheuttava. Jatkaminen kuten ennenkin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen. Uskottomuus rikkoo perusteita, joille parisuhde rakentuu. Ilman ymmärrystä siitä, mitä ja miksi tämä tapahtui, sekä aitoa anteeksipyyntöä, parisuhteen turvallisuus ja luottamus eivät voi korjaantua.  

Onko miehesi ollut aidosti pahoillaan ja pyytänyt sinulta anteeksi? Oletteko pystyneet rauhallisesti yhdessä puhumaan tapahtuneesta? Onko miehesi osannut omalta osaltaan pohtia syitä, miksi näin tapahtui? Uskottomuuden paljastuttua olisi hyvä, että pari pystyisi mahdollisimman pian laajentamaan näkökulmaa itse tapahtuman tarkastelusta sen miettimiseen, miksi tämä tapahtui ja mitä nyt teemme.

Uskottomuuden syyt ovat usein moninaisia. Liian usein kuitenkin uskottomuutta selitään aika yksinkertaisilla syy–seuraus-tekijöillä, kuten alkoholilla, seksittömällä parisuhteella tai ”tilaisuus tekee varkaan” -tyyppisillä selityksillä. Nämä selitykset siirtävät vastuun itsen ulkopuolelle ja helpottavat siten hetkellisesti omaa oloa. Jos tapahtunutta uskottomuutta kuitenkin uskaltautuu pohtimaan pintaselitysten sijaan syvemmin, se avaa uusia, hyödyllisiä näköaloja, sekä itseen että yhteiseen parisuhteeseen.

Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saamisen myötä?

Kerrot, että teillä on pitkä yhteinen historia. Olette kasvaneet aikuisuuteen yhdessä. Olette myös olleet pitkään yhdessä ennen lastenne syntymää. Oliko lasten hankkiminen yhteinen toive ja päätös? Liittyykö lasten saamiseen mitään erityistä, kuten lapsettomuutta? Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saaminen myötä? Oletteko puhuneet siitä, miten kumpikin on nuo muutokset kokenut? Jos ihminen ei tunnista tai pysähdy miettimään eri elämäntilanteiden hänessä herääviä tunteita, vaarana on, että tunteet purkautuvat suoraan reaktiivisena toimintana, kuten esimerkiksi uskottomuutena. Näin toimiessaan ihminen kokee ajautuvansa tilanteisiin pystymättä löytämään syitä tai selityksiä tapahtuneelle.

Olet kokenut parisuhteenne hyvänä ja kuvailet miestäsi hyväksi isäksi. Sanot kuitenkin myös, että nyt on ”käynyt niin kuin olet aina joutunut pelkäämään”. Miksiköhän olet hyvässä suhteessa pelännyt pettämistä? Liittyykö syy sinuun tai historiaasi, mieheesi vai parisuhteeseenne? Minkälaista sinun on ollut elää tämän pelkosi kanssa, erityisesti kun miehesi on tehnyt matkatyötä? Miten tämä pelkosi on mahdollisesti näkynyt miehellesi? Oletko puhunut siitä aiemmin hänelle? Onko miehesi osannut rauhoittaa ja tuoda turvaa sinulle?

Liian usein me yritämme vaimentaa tai ohittaa jonkun epämiellyttäväksi kokemamme tunteen tai olon. Sen sijaan meidän kannattaisi pysähtyä kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä tunnetta. Mitä tuo tunne yrittää kertoa minulle itsestäni, historiastani, parisuhteestani tai puolisostani?

Aito toipuminen vaatii molemmilta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn usein pitkäksi aikaa.

Uskottomuudesta toipuminen on yleensä pitkä ja vaativa tie, paljon pidempi kuin ihmiset osaavat ajatella etukäteen. Uskottomuuden tuomaa haavaa ei paranna vain aika. Aito toipuminen vaatii kummaltakin osapuolelta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn, usein pitkäksikin aikaa. Se vaatii epävarmuuden ja epämukavien tunteiden sietämistä. Se vaatii myös valmiutta tarkastella itseään. Usein pari tarvitsee ulkopuolista apua, päästäkseen puhumaan asioista uusista näkökulmista. 

Luottamus rakentuu vähitellen. Yhteisten keskustelujen myötä parin ymmärrys tapahtuneesta lisääntyy. He ymmärtävät parhaimmillaan toinen toisiaan ja yhteistä parisuhdettaan yhä paremmin. He oppivat tunnistamaan sekä kommunikoimaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parin kyky liittyä toisiinsa paranee, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta, sekä lisää turvallisuudentunnetta ja palauttaa luottamusta.

Ainoa kestävä tie yhdessä eteenpäin perustuu rehellisyydelle ja halulle sitoutua yhteiseen suhteeseen. Joskus uskottomuuden läpikäyneet parit sanovat, että tapahtunut auttoi heidät kivuliaalla tavalla uudenlaiseen ja parempaan parisuhteeseen. Mutta se ei tapahdu ilman työtä.

Teillä on kaksi pientä lasta. Perheeksi muotoutuminen sekä uusien roolien löytyminen vanhempana ja puolisona ovat vasta aluillaan. Ennen kuin teette mitään lopullisia ratkaisuja, ehdotan, että pysähdytte yhdessä tapahtuneen äärelle. Jos miehesi ei suostu pyynnöistäsi huolimatta keskustelemaan, niin hae ulkopuolista apua yksin.

Toivotan sinulle paljon voimia elämääsi!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.