Kuka sopii kuopuksen pariksi? Entä esikoisen?

Oletko järkevä, mutta pidättyväinen esikoinen vai herttainen, mutta holtiton kuopus? Vai lankesiko sinulle joustavan neuvottelijan rooli keskimmäisenä lapsena?

Syntymäjärjestys vaikuttaa omalta osaltaan siihen, millaiseksi elämä muodostuu.

Uusin kirja syntymäjärjestyksen merkityksestä listaa muun muassa esikoisille, kuopuksille, keskimmäisille ja ainokaisille sopivimmat elämänkumppanit. Tunnistatko näistä yleistyksistä omien liittojesi piirteitä?

Keskimmäisenä syntynyt on monella tavalla ihannekumppani. Hän on nuoresta pitäen tottunut joustamaan. Hänen kanssaan on siksi helppoa elää: hän ottaa muut huomioon ja on sopuisa.

Kärsivällinen keskimmäinen sietää hyvin sitä, että esikoinen ottaa ohjat, mutta hän jaksaa katsella myös kuopuksen epäsovinnaisempaa elämäntapaa. Kahden keskimmäisenä syntyneen liitto on yleensä rauhallinen. Kumpikaan ei pidä riidoista.

Vaikeuksia voi tulla, jos keskimmäinen patoaa ajatuksiaan liikaa. Sopeutumiskyky voi kääntyä häntä itseään vastaan.

Esikoisena syntyneen heikkous on usein se, ettei hän tule kysyneeksi toisen mielipidettä tai rohkaise häntä kertomaan huolistaan. Hän on niin tottunut tekemään oman päänsä mukaan. Toisaalta esikoinen on sikäli helppo tyttö- tai poikaystävä, että hän ei ripustaudu toiseen, vaan panee toimeksi ja ottaa vastuuta.

Kahden esikoisen liitto saattaa olla hankala, jos molemmat ovat kilpailunhaluisia ja haluavat tehdä oman päänsä mukaan. Kuopukselle järjestelmällinen esikoisluonne sen sijaan yleensä sopii. Huvittelunhaluinen, usein toisten tuesta riippuvainen kuopus pitää siitä, että joku jaksaa huolehtia, päättää ja ottaa vastuuta. Esikoinen nauttii, kun saa olla roolimallina.

Kahden itsekeskeisen kuopuksen liitto saattaa olla alkuun luova ja jännittävä. Arjen myötä se voi ajautua riitaiseksi ja kaoottiseksi. Rutiinit sekä tylsät, mutta tärkeät  velvollisuudet kun eivät ole kummankaan vahva puoli, ja molemmat odottavat, että toinen ”hoitaa hommat”. Näennäisen rento kuopus voi ajaa kanssaihmiset raivon partaalle.

Kahden ainokaisen liitossa on myös haasteensa, kumpikaan kun ei ole lapsena saanut luovia arjessa ikätoverien kanssa. Eri näkemyksiä voi olla vaikea sovitella yhteen.

Ainoana lapsena varttunut sen sijaan on kuopuksen ihannekumppani. Ainoalla lapsella on monia samoja piirteitä kuin esikoisella: hän on usein järkevä, tunnollinen ja huolehtivainen, ja piristyy seuratessaan ulospäinsuuntautuneen kuopuksen elämää. Ainokainen on myös usein varhaiskypsä, koska hän on pienestä pitäen seurannut vanhempiensa keskusteluja ja osallistunut niihin.

Lue lisää:

Linda Blair: Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus. Miten syntymäjärjestys ohjaa elämää. Minerva Kustannus, 2012.

Vierailija

Katraan keskimmäinen on ihannekumppani

Olen myös keskimmäinen lapsi ja allekirjoitan edellisen viestin ajatuksen. Sopeutuvuus on ollut usein selviytymiskeino ja pakon sanelemaa ja vaarana tosiaan on, että omat tarpeet ja rajat hämärtyvät. Keskimmäisillä on usein itsetunto-ongelmia ja he tuntevat olevansa perheessä se "ylimääräinen". Näin ainakin minä olen valitettavasti kokenut. No, ehkäpä sitten olen tästä johtuen miehelleni "ihannekumppani":-) Haluaisin suunnata sanani niille mahdollisille useamman lapsen vanhemmalle, jotka tätä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”