Kannattaako ihan hyvä mies jättää paremman toivossa?

Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstan keskustelijat pohtivat, onko hyvästä miehestä erottua mahdollista löytää parempi.

1. Vaihto kannatti

”Kaksi hyvää miestä olen jättänyt, ensimmäisen ollessani 26 ja toisen ollessani 30. Paras mies löytyi puoli vuotta viimeisimmän eron jälkeen. Hyvä mies on luotettava, rehellinen, rakastava ja kiltti.”

”Erosin 'hyvästä miehestä' 26-vuotiaana ja löysin elämäni miehen. Nyt olemme olleet yhdessä jo viistoista vuotta, kaksi lastakin on, ja olemme edelleen onnellisia.”

2. Katumus iski

”Vaihdoin huonompaan. Kaduttaa, täysin turha ero ikäkriisini vuoksi.”

”Kaduttaa, että erosin nuorena liian helposti, ehkä kaikki tuntui jotenkin liian helpolta. Voin vakuuttaa, ettei seuraavan kanssa ollut helppoa ikinä. Sain mitä tilasin, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.”

3. Hyvää kannatti odottaa

”Ensimmäinen mieheni oli kiltti, komea ja kunnollinen kaikin puolin. Hän ei vain osannut rakastaa ja arvostaa minua. Erosimme 14 vuoden jälkeen ja vasta silloin ymmärsin, miten paljon kaipasin rakkautta. Kolme vuotta myöhemmin tapasin nuoremman miehen, jolle kelpasin lasteni kanssa. Sain ihanan miehen, jonka kanssa olen ollut jo kaksikymmentä vuotta.”

”Eroaminen kannatti, koska 25-vuotiaana löysin nykyisen mieheni. Täydennämme toisiamme, mutta meissä on myös eroavaisuuksia. Uskon, etten koskaan kyllästy häneen. Hän tuo suhteeseemme jatkuvasti sellaista, joka on minulle uutta, ja minä sellaista, joka on hänelle uutta.

Koska hän on hyvä mies ja minä hyvä nainen, osaamme luovia yhdessä niin, että lopuksi olemme entistä onnellisempia. Tällainen parisuhteen dynamiikka sopii minulle parhaiten.

Suhde ei käy tylsäksi, mutta siinä ei myöskään ole sellaista järjetöntä, hajottavaa ja repivää draamaa, jota en jaksaisi katsella kovin kauaa.”

4. Odotukset muuttuivat

”Enää en ajattele, että laimea tai intohimoton tai kesy on huono. Nyt ajattelen, että ahdistava avioliitto ilkeän alkoholistin kanssa on huono.”

”Kaikissa suhteissa intohimo laimenee jossain vaiheessa. Ei kokonaan, mutta paljon.”

5. Yksinäisyys yllätti

”En ole löytänyt enää erottuani uutta miestä. Nyt ikää on 40 enkä enää jaksa etsiäkään. Olen jo tottunut olemaan vanhapiika.

Jätin miehen, jonka kanssa menin naimisiin 26-vuotiaana, kun olin 32. Mies oli ihan jees, mutta kaipaisin tunnetta ja säpinää. Seksiä meillä oli, mutta se oli rutiininomaista ja kiihkotonta.

Kuvittelin, että minua odottaisi jossain todellinen elämäni mies. Mutta eipä odottanut, ei muuta kuin yksinäisyys.”

6. Parempi yksin kuin huonosti yhdessä

”Minulla oli teoriassa hyvä mies, mutta hän ei rakastanut minua itseäni. Olin rikki ja tunneriippuvainen, mies huoli mut ulkonäön takia.

Sen jälkeen olen tavannut erilaisia renttuja ja yhden vielä pahemman ripustautujan kuin itse olen. Nykyään elän yksin ja hyvä niin. Mielenrauha on tärkeintä.”

7. Exä löysi paremman

”Jätin miehen kuuden vuoden avoliiton jälkeen. Hän vastusti eroa. Olen ollut pääosin yksin eron jälkeen. Mies löysi muutaman kuukauden päästä uuden ja meni tämän kanssa vuoden sisällä naimisiin. He ovat hyvin onnellisia, joten kaikella on tarkoituksensa. Ei tosin se tarkoitus, mitä itse toivoin.

Mies on onnellinen, seestynyt ja syvästi rakastunut. He ovat rehellisesti sanottuna aivan loistava pari .”

8. Opin itse paremmaksi

”Ei se mene pelkästään niin, että löytää paremman. Useammin on niin, että itse kasvaa ja osaa olla parempi kumppani. Monet suhteet kariutuvat, koska itse ei ole vielä valmis.”

Lue lisää

Vauva tuli – hyvästi parisuhde ja seksi?

Miehen sairastuminen masennukseen oli Heinille järkytys: "Vaikka näkee toisen joka päivä, ei silti näe"

Isä tai äiti – vaihda Kimi-vaihteelle 

Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...

Pettäminen haavoittaa erityisesti silloin, kun olemme muutenkin haavoittuvia, perheneuvoja Helena Toppari sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme olleet avoliitossa 15 vuotta ja meillä on kaksi lasta, nelivuotias ja alle kolmikuinen. Olemme tavanneet nuorina, alle 20-vuotiaina. Mieheni on tehnyt reissuhommia koko suhteemme ajan. Nyt on käynyt niin kuin olen aina joutunut pelkäämään: hänellä oli kesällä suhde, josta sain tietää tältä naiselta ja hänen ystävättäreltään. 

Avoliittomme voi vielä ennen uutista ihan hyvin. Siksi pettäminen tuli suurena yllätyksenä, kun olin vielä itse viimeisilläni raskaana. En tiedä, voinko laittaa pettämistä alkoholin syyksi. Lapsillani on hyvä isä, ja meidän suhteemme oli ihan hyvä. Nyt en tiedä, mitä tehdä, ja mies haluaisi jatkaa kuten ennenkin.

Perheneuvoja Helena Toppari:

Sinulle on paljastunut miehesi ulkopuolinen suhde tilanteessa, jossa teillä on pienet lapset, joista toinen on vielä aivan pieni vauva. Olet ymmärrettävästi monin tavoin tolaltasi ja täynnä kysymyksiä.

Pettäminen on yleensä aina satuttavaa, mutta erityisesti silloin, kun se tapahtuu olosuhteissa, joissa jo lähtökohtaisesti olemme haavoittuvia ja suojaa tarvitsevia, kuten esimerkiksi raskausaikana tai pienten lasten vanhempana. Jos on lisäksi vielä niin, että jotkut ympärillä olevat ihmiset ovat tienneet uskottomuudesta, se voi lisätä turvattomuuden tunnettasi.

Tapahtunut herättää kysymyksen: keneen ihmiseen voin ylipäätään luottaa? Uskottomuus saattaa aiheuttaa niin voimakkaan kriisin, että kyky olla läsnä ja pitää huolta lapsista, heikentyy pitkäksi aikaa. Siksi on tärkeää, että haet itsellesi riittävää tukea tähän elämänvaiheeseen.

Jatkaminen kuten ennenkin ei ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen.

Joskus on niin, että uskoton osapuoli haluaisi pian unohtaa tapahtuneen ja siirtyä nopeasti eteenpäin. Asia on hänellekin yleensä kipeä, sekä syyllisyyttä ja häpeää aiheuttava. Jatkaminen kuten ennenkin ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä asiat eivät ole kuten ennen. Uskottomuus rikkoo perusteita, joille parisuhde rakentuu. Ilman ymmärrystä siitä, mitä ja miksi tämä tapahtui, sekä aitoa anteeksipyyntöä, parisuhteen turvallisuus ja luottamus eivät voi korjaantua.  

Onko miehesi ollut aidosti pahoillaan ja pyytänyt sinulta anteeksi? Oletteko pystyneet rauhallisesti yhdessä puhumaan tapahtuneesta? Onko miehesi osannut omalta osaltaan pohtia syitä, miksi näin tapahtui? Uskottomuuden paljastuttua olisi hyvä, että pari pystyisi mahdollisimman pian laajentamaan näkökulmaa itse tapahtuman tarkastelusta sen miettimiseen, miksi tämä tapahtui ja mitä nyt teemme.

Uskottomuuden syyt ovat usein moninaisia. Liian usein kuitenkin uskottomuutta selitään aika yksinkertaisilla syy–seuraus-tekijöillä, kuten alkoholilla, seksittömällä parisuhteella tai ”tilaisuus tekee varkaan” -tyyppisillä selityksillä. Nämä selitykset siirtävät vastuun itsen ulkopuolelle ja helpottavat siten hetkellisesti omaa oloa. Jos tapahtunutta uskottomuutta kuitenkin uskaltautuu pohtimaan pintaselitysten sijaan syvemmin, se avaa uusia, hyödyllisiä näköaloja, sekä itseen että yhteiseen parisuhteeseen.

Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saamisen myötä?

Kerrot, että teillä on pitkä yhteinen historia. Olette kasvaneet aikuisuuteen yhdessä. Olette myös olleet pitkään yhdessä ennen lastenne syntymää. Oliko lasten hankkiminen yhteinen toive ja päätös? Liittyykö lasten saamiseen mitään erityistä, kuten lapsettomuutta? Miten elämä ja yhteinen parisuhde ovat muuttuneet lasten saaminen myötä? Oletteko puhuneet siitä, miten kumpikin on nuo muutokset kokenut? Jos ihminen ei tunnista tai pysähdy miettimään eri elämäntilanteiden hänessä herääviä tunteita, vaarana on, että tunteet purkautuvat suoraan reaktiivisena toimintana, kuten esimerkiksi uskottomuutena. Näin toimiessaan ihminen kokee ajautuvansa tilanteisiin pystymättä löytämään syitä tai selityksiä tapahtuneelle.

Olet kokenut parisuhteenne hyvänä ja kuvailet miestäsi hyväksi isäksi. Sanot kuitenkin myös, että nyt on ”käynyt niin kuin olet aina joutunut pelkäämään”. Miksiköhän olet hyvässä suhteessa pelännyt pettämistä? Liittyykö syy sinuun tai historiaasi, mieheesi vai parisuhteeseenne? Minkälaista sinun on ollut elää tämän pelkosi kanssa, erityisesti kun miehesi on tehnyt matkatyötä? Miten tämä pelkosi on mahdollisesti näkynyt miehellesi? Oletko puhunut siitä aiemmin hänelle? Onko miehesi osannut rauhoittaa ja tuoda turvaa sinulle?

Liian usein me yritämme vaimentaa tai ohittaa jonkun epämiellyttäväksi kokemamme tunteen tai olon. Sen sijaan meidän kannattaisi pysähtyä kuuntelemaan ja ihmettelemään tätä tunnetta. Mitä tuo tunne yrittää kertoa minulle itsestäni, historiastani, parisuhteestani tai puolisostani?

Aito toipuminen vaatii molemmilta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn usein pitkäksi aikaa.

Uskottomuudesta toipuminen on yleensä pitkä ja vaativa tie, paljon pidempi kuin ihmiset osaavat ajatella etukäteen. Uskottomuuden tuomaa haavaa ei paranna vain aika. Aito toipuminen vaatii kummaltakin osapuolelta sitoutumista yhteiseen työskentelyyn, usein pitkäksikin aikaa. Se vaatii epävarmuuden ja epämukavien tunteiden sietämistä. Se vaatii myös valmiutta tarkastella itseään. Usein pari tarvitsee ulkopuolista apua, päästäkseen puhumaan asioista uusista näkökulmista. 

Luottamus rakentuu vähitellen. Yhteisten keskustelujen myötä parin ymmärrys tapahtuneesta lisääntyy. He ymmärtävät parhaimmillaan toinen toisiaan ja yhteistä parisuhdettaan yhä paremmin. He oppivat tunnistamaan sekä kommunikoimaan omia tunteitaan ja tarpeitaan. Parin kyky liittyä toisiinsa paranee, mikä vahvistaa yhteenkuuluvuutta, sekä lisää turvallisuudentunnetta ja palauttaa luottamusta.

Ainoa kestävä tie yhdessä eteenpäin perustuu rehellisyydelle ja halulle sitoutua yhteiseen suhteeseen. Joskus uskottomuuden läpikäyneet parit sanovat, että tapahtunut auttoi heidät kivuliaalla tavalla uudenlaiseen ja parempaan parisuhteeseen. Mutta se ei tapahdu ilman työtä.

Teillä on kaksi pientä lasta. Perheeksi muotoutuminen sekä uusien roolien löytyminen vanhempana ja puolisona ovat vasta aluillaan. Ennen kuin teette mitään lopullisia ratkaisuja, ehdotan, että pysähdytte yhdessä tapahtuneen äärelle. Jos miehesi ei suostu pyynnöistäsi huolimatta keskustelemaan, niin hae ulkopuolista apua yksin.

Toivotan sinulle paljon voimia elämääsi!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.