Vuoto alkaa melkein aina yhdynnän jälkeen, onko se normaalia?

Minulla on ollut hormonikierukka noin viisi kuukautta. Viimeiset pari kuukautta vuoto on alkanut melkein aina yhdynnän jälkeen! Pieni vuoto tai tiputtelu voi kestää useita päiviä. Onko se normaalia? Muuten olen aika tyytyväinen kierukkaan, muut oireet ovat jo helpottaneet.

Gynekologi Anna-Paula Sariola: Hormonikierukka on keltarauhashormonia sisältävä kohdunsisäinen ehkäisin. Siitä tulee pieni annos keltarauhashormonia suoraan kohtuun, mikä estää kohdun limakalvon kehittymistä. Se vähentää usein kuukautisvuotoa.

Kaikilla hormonikierukan käyttäjillä kuukautisvuodot muuttuvat hyvinkin yksilöllisesti. Useimmin vuodot vähenevät tiputteluiksi ja epäsäännöllistyvät. Ensimmäisen kuukauden aikana tulee keskimäärin 9 tiputtelupäivää, mutta kuuden käyttökuukauden jälkeen niitä on enää alle 4. Vuoden käytön aikana vuodot saattavat vielä pienentyä ja jopa olla tulematta kokonaan. Hormonikierukkaa voidaan käyttää tämän takia myös hoitona liian runsaisiin kuukautisiin.

Olet käyttänyt hormonikierukkaa viitisen kuukautta. Tuona aikana vuodot ovat yleensä vielä muovautumassa eli todennäköisimmin oireesi on hormonikierukkaan tottumiseen kuuluvaa, sinänsä normaalia.Saattaa olla että tiputtelujen kesto vielä vähenee.

Muitakin syitä vuotohäiriöön toki on. Kierukan asennuksen yhteydessä on varmasti kohdallasi tarkistettu, ettei ole tulehduksia, aiempia vuotohäiriöitä, kohdunsuun limakalvon muutoksia tai kohdun muutoksia, esimerkiksi myoomia eli lihaskasvaimia. Papa-näyte pitäisi olla tutkittu asennusta edeltäneiden kolmen kuukauden aikana.

Yhdynnän jälkeistä tiputtelua kutsutaan kontaktivuodoksi. Sen takana saattaa olla kohdunsuun limakalvon muutos tai tulehdus. Vaikka hormonikierukka on teholtaan sterilisaation veroinen, raskaus saattaa olla tiputtelujen taustalla.

Kierukoiden (hormoni tai kupari-hopea) paikaltaan siirtymisen oireena on tiputteluja, mutta niihin liittyy myös kipua, jota ei sinulla ole esiintynyt. Hormonikierukka vähentää kuukautisiin liittyviä kipuja.

Hormonikierukan asennuksen jälkeen suositellaan kontrollia kolmen kuukauden päästä ja vuosittain sekä muutoin tarvittaessa. Ellet ole ollut vielä ensimmäisessä kontrollissa, niin varaa siihen aika ja kerro lääkärille vuototilanteesi. Vuotopäiväkirja auttaa arvioimaan tilannetta. Jos tiputtelut vähenemisen sijaan lisääntyvät, niin suosittelen uutta kontrollia, vaikka kaikki olisi ollut kunnossa kolmen kuukauden kohdalla.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.