Vuoto alkaa melkein aina yhdynnän jälkeen, onko se normaalia?

Minulla on ollut hormonikierukka noin viisi kuukautta. Viimeiset pari kuukautta vuoto on alkanut melkein aina yhdynnän jälkeen! Pieni vuoto tai tiputtelu voi kestää useita päiviä. Onko se normaalia? Muuten olen aika tyytyväinen kierukkaan, muut oireet ovat jo helpottaneet.

Gynekologi Anna-Paula Sariola: Hormonikierukka on keltarauhashormonia sisältävä kohdunsisäinen ehkäisin. Siitä tulee pieni annos keltarauhashormonia suoraan kohtuun, mikä estää kohdun limakalvon kehittymistä. Se vähentää usein kuukautisvuotoa.

Kaikilla hormonikierukan käyttäjillä kuukautisvuodot muuttuvat hyvinkin yksilöllisesti. Useimmin vuodot vähenevät tiputteluiksi ja epäsäännöllistyvät. Ensimmäisen kuukauden aikana tulee keskimäärin 9 tiputtelupäivää, mutta kuuden käyttökuukauden jälkeen niitä on enää alle 4. Vuoden käytön aikana vuodot saattavat vielä pienentyä ja jopa olla tulematta kokonaan. Hormonikierukkaa voidaan käyttää tämän takia myös hoitona liian runsaisiin kuukautisiin.

Olet käyttänyt hormonikierukkaa viitisen kuukautta. Tuona aikana vuodot ovat yleensä vielä muovautumassa eli todennäköisimmin oireesi on hormonikierukkaan tottumiseen kuuluvaa, sinänsä normaalia.Saattaa olla että tiputtelujen kesto vielä vähenee.

Muitakin syitä vuotohäiriöön toki on. Kierukan asennuksen yhteydessä on varmasti kohdallasi tarkistettu, ettei ole tulehduksia, aiempia vuotohäiriöitä, kohdunsuun limakalvon muutoksia tai kohdun muutoksia, esimerkiksi myoomia eli lihaskasvaimia. Papa-näyte pitäisi olla tutkittu asennusta edeltäneiden kolmen kuukauden aikana.

Yhdynnän jälkeistä tiputtelua kutsutaan kontaktivuodoksi. Sen takana saattaa olla kohdunsuun limakalvon muutos tai tulehdus. Vaikka hormonikierukka on teholtaan sterilisaation veroinen, raskaus saattaa olla tiputtelujen taustalla.

Kierukoiden (hormoni tai kupari-hopea) paikaltaan siirtymisen oireena on tiputteluja, mutta niihin liittyy myös kipua, jota ei sinulla ole esiintynyt. Hormonikierukka vähentää kuukautisiin liittyviä kipuja.

Hormonikierukan asennuksen jälkeen suositellaan kontrollia kolmen kuukauden päästä ja vuosittain sekä muutoin tarvittaessa. Ellet ole ollut vielä ensimmäisessä kontrollissa, niin varaa siihen aika ja kerro lääkärille vuototilanteesi. Vuotopäiväkirja auttaa arvioimaan tilannetta. Jos tiputtelut vähenemisen sijaan lisääntyvät, niin suosittelen uutta kontrollia, vaikka kaikki olisi ollut kunnossa kolmen kuukauden kohdalla.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.