Yksi säilyy: ihminen on kosketusta ja läheisyyttä kaipaava olento. Se ei muutu kännyköiden tultua muuksi. Kuva: Stocksnap.io
Yksi säilyy: ihminen on kosketusta ja läheisyyttä kaipaava olento. Se ei muutu kännyköiden tultua muuksi. Kuva: Stocksnap.io

Kännykällä voi kuihduttaa mutta myös hoitaa parisuhdetta. Terapeutti Heli Vaaranen kertoo, miten.

1. Sovi pelisäännöt

Sopikaa kumppanin kanssa, miten teillä käytetään kännykkää. Listatkaa ne hetket, jolloin molemmat laittavat älyluurit sivuun ja keskittyvät kasvokkain kommunikointiin. Esimerkiksi yhteiset ateriat, saunareissut ja nukkumaanmenon hetki kannattaa rauhoittaa kännykkävapaaksi ajaksi.

2. Hellittele puhelimessa

Puhelimella hoidetaan kumppanin kanssa lähinnä arkisia asioita: ”tuo kaupasta kaksi maitoa” tai ”anna pojalle allergialääkkeet”.

Väestöliiton tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että mies on monesti se parisuhteen herkempi osapuoli. Kauppalistat saavat harvoin uroksen sukkia pyörimään jaloissa, mutta viestit ”olet komea”, ”kiitos että jaksat” tai ”odotan sua” voivat sulattaa hänen sydämensä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kirjoittaminen tuntuu hankalalta, romanttiset tai rohkeat hymiöt käyvät rakkaudentunnustuksista siinä kuin sanatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kohtaa kasvokkain

Annamme aikaa sille, mikä meille on tärkeää. Työpaikalla muistamme tämän, samoin lasten kanssa. Ajan antaminen puolisolle ei kuitenkaan tunnu oikein onnistuvan.

Toiseen voi kuitenkin keskittyä aivan arkisissa tilanteissa: kysyä kuulumisia, kuunnella vastauksia, kertoa omista tunnelmistaan. Näissä tilanteissa ehdoton sääntö on – kännykät piiloon.

4. Ei viestejä vaikeista asioista

Tärkeitä ja vaikeita asioita ei kannata hoitaa puhelimitse, varsinkaan tekstiviesteillä. Pelkkä teksti ymmärretään usein väärin, koska se ei sisällä puheen sävyä tai ruumiin kieltä. Viesti muuttuu siis helposti muuksi kuin lähettäjä tarkoittaa.

5. Käytä kalenteria

Merkitset kalenteriin tärkeät työmenot ja harrastukset, mikset yhteisiä tärkeitä hetkiänne. Tapaamis-, kihlajais- ja hääpäivät on helppo kirjoittaa kalenteriin eivätkä ne unohdu, jos niistä kilahtaa puhelimeen sähköinen muistutus.

Jos arki on täyttä, kalenteriin voi merkitä muutkin parisuhdehetket. Jotkut parit merkitsevät kalenteriin jopa yhteiset seksitreffinsäkin. Näin on jotain, josta voi tiukan viikon aikana haaveilla ja hekumoida.

Sillä yksi säilyy: ihminen on kosketusta ja läheisyyttä kaipaava olento. Se ei muutu kännyköiden tultua muuksi.

Vinkit antoi parisuhdetutkija ja -terapeutti Heli Vaaranen Väestöliitosta.

joskus viesti on parempi vaihtoehto kertoa joku asia jos toinen ei halua lainkaan keskustella aiheesta ja ei kuuntelisi sun mielipidettä loppuun. viestin lukee varmasti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla