Kun eroat, älä pura tuntojasi julkisesti sosiaalisessa mediassa. Mitä muuta?

Puoliso haukkuu ex-kumppaniaan kovin sanoin Facebookissa ja levittää tästä (ainakin osittain) perättömiä juttuja. Hän kertoo esimerkkejä siitä, miten huono vanhempi ja ihminen exä on ja kuinka pahasti tämä on sotkenut talousasiansa.

Ex-pariskunnan yhteiset kaverit huomaavat kirjoituksen Facebookista ja lähettävät siitä ruutukauppauksen haukutulle osapuolelle. Tämä tekee kirjoituksista tutkintapyynnön poliisille.

Nettipoliisi saa lähes päivittäin vastaavia ilmoituksia siitä, kuinka ex-kumppani tai eron muu osapuoli, kuten uusi kumppani, terrorisoi muita sosiaalisessa mediassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tapaukset vaihtelevat yksittäisistä suunsoitoista vuosia jatkuneeseen vainoamiseen, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eron jälkeen somessa – 6 ohjetta

Fobba kirjoitti omille Facebook-sivuilleen ohjeet siitä, miten eronneiden kannattaa käyttäytyä sosiaalisessa mediassa. Tässä tärkeimmät neuvot.

1) Älä pura tuntojasi julkisesti

Vaikka eron jälkeen ärsyttää ja tulee tarve purkaa tuntoja, sitä ei kannata tehdä julkisesti tai edes kaverilistalle päivityksen muodossa. Yleensä riita vain paisuu tästä, mikä voi johtaa esitutkintaan. Tämä koskee etenkin loukkaavia, arkaluontoisia ja uhkaavia viestejä.

Jutustele aroista aiheista mieluummin hyville ystäville kasvotusten tai yksityisviesteillä.

2) Jatka omaa elämääsi

On ymmärrettävää, että exän uusi rakas voi ärsyttää. Yritä silti jatkaa omaa elämääsi, äläkä käytä aikaasi hänen morkkaamiseensa somessa tai muutenkaan.

Sekin helpottaa, että ettei käy päivittäin lukemassa exän tai hänen uuden kumppanin päivityksiä.

3) Älä laita kyseenalaisia kuvia someen

Sinulla on edelleen oikeus säilyttää alastonkuvat kumppanistasi suhteenne ajalta, mutta laki ei lähtökohtaisesti salli näiden kuvien lisäämistä sosiaaliseen mediaan.

Voit toki julkaista yhteiskuvia suhteenne rakkauden ajalta, vaikkei se olisikaan järkevää. Voit myös lisätä yhteisen lapsenne kuvan someen, vaikka olisitkin menettänyt hänen huoltajuutensa.

4) Älä tee valeprofiileja

Älä tee valeprofiileja ex-puolisosi nimissä ja lähettele niillä asiattomia viestejä tutuille ja tuntemattomille. Valeprofiileja ei myöskään kannata tehdä seuranhakupalstoille tai muihin vastaaviin sovelluksiin. Myöskään erilaisten tavaroiden tai lehtitilauksen tekeminen kiusaamismielessä exäsi nimissä ei ole järkevää.

5) Älä lue yksityisviestejä

Sinulla ei ole oikeutta lukea ilman lupaa exäsi yksityisviestejä. Et myöskään saa asentaa hänen tietokoneelleen keylogger-ohjelmaa, joka tallentaa jokaisen näppäinlyönnin ohjelman asentaneen henkilön luettavaksi, etkä ottaa yhteyttä hänen älypuhelimensa tiedostoihin bluetooth-yhteyden kautta.

Viimeisimpänä ja Foban mielestä tärkeimpänä:

6) Älä tee lapsista pelivälineitä

Jos ruodit yhteisten lapsienne asioita julkisesti somessa ja soimaat exääsi, mieti: ajaako tämä lasten etua vai haetko vain myötätuntoa itsellesi?

Myötätunnon ja tuen hakeminen on sinänsä sallittua, mutta sitä ei pidä tehdä etenkään lasten yksityisyyden kustannuksella.

Älä muutenkaan koskaan käytä lasta pelivälineenä riidoissanne.

Lue lisää

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

”Jätin hyvän miehen, sain vauhtia ja vaaraa”

Terapeutti Janna Rantala: ”Parisuhteen kriisi ei riitä syyksi eroon”

Erota vai ei? Kysy ja keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta! Mukana keskustelussa muun muassa perheterapeutti Janna Rantala ja nettipoliisi Marko "Fobba" Forss. Jätä kysymyksesi tänne

Sisältö jatkuu mainoksen alla