Kun eroat, älä pura tuntojasi julkisesti sosiaalisessa mediassa. Mitä muuta?

Puoliso haukkuu ex-kumppaniaan kovin sanoin Facebookissa ja levittää tästä (ainakin osittain) perättömiä juttuja. Hän kertoo esimerkkejä siitä, miten huono vanhempi ja ihminen exä on ja kuinka pahasti tämä on sotkenut talousasiansa.

Ex-pariskunnan yhteiset kaverit huomaavat kirjoituksen Facebookista ja lähettävät siitä ruutukauppauksen haukutulle osapuolelle. Tämä tekee kirjoituksista tutkintapyynnön poliisille.

Nettipoliisi saa lähes päivittäin vastaavia ilmoituksia siitä, kuinka ex-kumppani tai eron muu osapuoli, kuten uusi kumppani, terrorisoi muita sosiaalisessa mediassa.

– Tapaukset vaihtelevat yksittäisistä suunsoitoista vuosia jatkuneeseen vainoamiseen, nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss kertoo.

Eron jälkeen somessa – 6 ohjetta

Fobba kirjoitti omille Facebook-sivuilleen ohjeet siitä, miten eronneiden kannattaa käyttäytyä sosiaalisessa mediassa. Tässä tärkeimmät neuvot.

1) Älä pura tuntojasi julkisesti

Vaikka eron jälkeen ärsyttää ja tulee tarve purkaa tuntoja, sitä ei kannata tehdä julkisesti tai edes kaverilistalle päivityksen muodossa. Yleensä riita vain paisuu tästä, mikä voi johtaa esitutkintaan. Tämä koskee etenkin loukkaavia, arkaluontoisia ja uhkaavia viestejä.

Jutustele aroista aiheista mieluummin hyville ystäville kasvotusten tai yksityisviesteillä.

2) Jatka omaa elämääsi

On ymmärrettävää, että exän uusi rakas voi ärsyttää. Yritä silti jatkaa omaa elämääsi, äläkä käytä aikaasi hänen morkkaamiseensa somessa tai muutenkaan.

Sekin helpottaa, että ettei käy päivittäin lukemassa exän tai hänen uuden kumppanin päivityksiä.

3) Älä laita kyseenalaisia kuvia someen

Sinulla on edelleen oikeus säilyttää alastonkuvat kumppanistasi suhteenne ajalta, mutta laki ei lähtökohtaisesti salli näiden kuvien lisäämistä sosiaaliseen mediaan.

Voit toki julkaista yhteiskuvia suhteenne rakkauden ajalta, vaikkei se olisikaan järkevää. Voit myös lisätä yhteisen lapsenne kuvan someen, vaikka olisitkin menettänyt hänen huoltajuutensa.

4) Älä tee valeprofiileja

Älä tee valeprofiileja ex-puolisosi nimissä ja lähettele niillä asiattomia viestejä tutuille ja tuntemattomille. Valeprofiileja ei myöskään kannata tehdä seuranhakupalstoille tai muihin vastaaviin sovelluksiin. Myöskään erilaisten tavaroiden tai lehtitilauksen tekeminen kiusaamismielessä exäsi nimissä ei ole järkevää.

5) Älä lue yksityisviestejä

Sinulla ei ole oikeutta lukea ilman lupaa exäsi yksityisviestejä. Et myöskään saa asentaa hänen tietokoneelleen keylogger-ohjelmaa, joka tallentaa jokaisen näppäinlyönnin ohjelman asentaneen henkilön luettavaksi, etkä ottaa yhteyttä hänen älypuhelimensa tiedostoihin bluetooth-yhteyden kautta.

Viimeisimpänä ja Foban mielestä tärkeimpänä:

6) Älä tee lapsista pelivälineitä

Jos ruodit yhteisten lapsienne asioita julkisesti somessa ja soimaat exääsi, mieti: ajaako tämä lasten etua vai haetko vain myötätuntoa itsellesi?

Myötätunnon ja tuen hakeminen on sinänsä sallittua, mutta sitä ei pidä tehdä etenkään lasten yksityisyyden kustannuksella.

Älä muutenkaan koskaan käytä lasta pelivälineenä riidoissanne.

Lue lisää

Kun ex-puoliso vainoaa netissä – puhelimessa vakoiluohjelmia, tileille tunkeuduttu

”Jätin hyvän miehen, sain vauhtia ja vaaraa”

Terapeutti Janna Rantala: ”Parisuhteen kriisi ei riitä syyksi eroon”

Erota vai ei? Kysy ja keskustele parisuhteesta ja hyvästä erosta Vauva.fi:ssä 27. elokuuta! Mukana keskustelussa muun muassa perheterapeutti Janna Rantala ja nettipoliisi Marko "Fobba" Forss. Jätä kysymyksesi tänne

Kun kumppanin käytös ahdistaa, ei sitä pidä jäädä suremaan yksin, perheneuvoja Nina Kauppinen sanoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olen narsistisesti käyttäytyvän mieheni uhri. Hän on jäänyt juuri eläkkeelle, minä omassa kodissa perhepäivähoitajana. Mies nimittelee ja arvostelee minua myös hoitolasteni kuullen. Hän vahtii tekemisiäni, muuttaa likaisia astioita eri paikoille astianpesukoneessa, järjestelee jääkaapin ruuat uudellaan sekä ripustaa joka kerta kuivumaan laittamani pyykit uudestaan.

Minä olen kuulemma täyttä ymmärrystä vailla. Mies puuttuu aivan joka ainoaan asiaan, vahtii ja kontrolloi. Tunnen tukahtunutta ahdistusta siitä, mihin tämä johtaa ja kauanko vielä jaksan. Mies ei koskaan myönnä tekevänsä väärin. Minä käyn piilossa itkemässä. 

Sinun näkökulmastasi miehesi käytös vaikuttaa ymmärrettävästi sietämättömältä eikä ihme, että olet ahdistunut, väsynyt ja itkuinen. Myös hoitolasten kannalta kotinne ilmapiiri on huolestuttava.

Miehesi käytös voi olla merkki ahdistuksesta tai alkavasta muistisairaudesta.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi elämäntilanteenne ja parisuhteenne tila aiemmin. Onko miehesi käytös muuttunut yllättäen? Liittyykö se nimenomaan eläkkeelle jäämiseen? Työelämän päättyminen on suuri muutos, joka voi tuoda tullessaan kriisin liittyen omaan itseen ja myös parisuhteeseen. Perhepäivähoitajan työsi kotona on varmasti haasteellinen puolisollesi. Hän viettää eläkepäiviään sinun työsi äärellä.

Kuvauksesi perusteella miehesi käytös vaikuttaa huolestuttavalta. Kyse voi olla ahdistuksesta. Myös alkava muistisairaus voi aiheuttaa huolestuttavia käyttäytymisen muutoksia. Lääkärin arvio tilanteesta voisi tuoda lisäymmärrystä.  

Aggressiivisen käytöksen alla on todennäköisesti myös surua ja pelkoa. 

Mietin, millaisen tarinan miehesi mahtaisi kertoa tilanteestanne. Kerrot, että miehesi ei myönnä tekevänsä mitään väärin. Tiedostaakohan miehesi, miltä kontrollointi ja sinun arvostelusi tuntuvat? Pystyttekö ollenkaan keskustelemaan tilanteesta rauhallisesti? Voi olla, että keskustelu on mahdotonta etkä saa osaksesi myötätuntoa.

Kerrot itkeväsi usein ja tekeväsi sen piilossa. Mitenköhän miehesi reagoisi, jos näkisi sinun itkevän? Pelkäätkö hänen reaktiotaan jollain tavalla? On hyvä, että pystyt suremaan tilannetta. Vaikka se sinusta ehkä kuulostaa hullulta, miehesi aggressiivisen käytöksen alla on todennäköisesti myös surua tai pelkoa.  

Toivottavasti sinulla on ystäviä ja muita läheisiä ihmisiä, joiden kanssa voit keskustella tilanteesta. Läheisten lisäksi sinä tarvitset ulkopuolista tukea. Ehdotan, että varaat ajan esimerkiksi terveyskeskuslääkärille tai -psykologille ja kerrot tilanteesta omasta näkökulmastasi. Yhdessä lääkärin tai psykologin kanssa voitte miettiä, kuinka tilanteessa kannattaa edetä.

Vierailija

Puoliso haukkuu ja arvostelee minua jatkuvasti, mitä voin tehdä?

Elin lapsuuteni sellaisessa ilmapiirissä. Minussa ei mikään ollut oikein. Opin aika ihmisaraksi ja häpeämään itseäni ihmisten edessä. Vasta nyt aivan viime vuosina olen herännyt ajattelemaan, että vika ei ehkä välttämättä ollut (yksinomaan) minussa. Valitettavasti liian myöhään. Elämäni kun on jo pääosin eletty. Ja voihan se olla, että vaikka olisin järjen tasolla asian ymmärtänyt jo aiemmin, en silti ehkä olisi muuttamaan selkäytimeeni syöpynyttä käsitystä itsestäni niin hyvin, että olisin...
Lue kommentti
Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Aluksi on imarteleva mustasukkaisuus, sitten kuristavat kädet kaulalla. Hannalta vei vuosia ymmärtää, että hänen parisuhteensa oli hänelle vaarallinen.

Lapsen nähden mies räjähtää ensi kertaa tyttären yksivuotispäivän nurkalla. Yöt ovat olleet rikkonaisia, ja meidän vanhempien pinna on kireämmällä kuin yleensä. Pienetkin jutut tuntuvat isoilta, kuten se, että mies on rasvannut lapsen väärällä rasvalla.

Suutun ja kimitän miehelle...