Voidaanko mieheltäni ulosmitata nykyiset velkani, jos emme tee avioehtoa?

Olemme menossa mieheni kanssa kesällä naimisiin. Voidaanko mieheltäni ulosmitata nykyiset velkani (noin 25 000 euroa), jos emme tee avioehtoa? En haluaisi, että mieheni ja lapsemme joutuvat puille paljaille takiani.

Asianajaja Ulla-Riitta Harju: Avioliitossakin kumpikin puolisoista säilyttää oman omaisuutensa, puhutaan omaisuuden erillisyysperiaatteesta. Myöskään veloista ei tule yhteisiä vain naimisiin menemällä. Mieheltäsi ei siis voida ulosmitata sinun henkilökohtaisia velkojasi riippumatta siitä, teettekö avioehtoa vai ette.

Jokaisen avioliitossa olevan ja sitä harkitsevan on syytä muistaa, että omaisuus ei ole avioliitossa lähtökohtaisesti yhteistä, vaan omaisuus kuuluu sille, jonka nimissä se on. Yhdessä hankittavasta omaisuudesta ja yhteisistä veloista onkin syytä tehdä tarkat ja todellisuutta vastaavat asiakirjat, ettei asiaa tarvitse joskus jälkikäteen selvitellä. Silloin voi olla hankaluuksia tiedossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Avioehto tehdään avioliiton päättymisen varalle ja se ajankohtaistuu avioerossa tai kuolintapauksessa. Avioehdolla voidaan sulkea kokonaan pois puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen tai sulkea avio-oikeus pois vain osittain. Tavallinen on määräys, jossa suljetaan puolison avio-oikeus pois vain perintönä tai lahjana saatuun omaisuuteen. Kokonaan poissulkevan avioehdon tilanteessa tehdään avioliiton päätyttyä vain omaisuuden erottelu eli kumpikin puolisoista pitää oman omaisuutensa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun avioehtoa ei ole, suoritetaan avioliiton päättyessä omaisuuden ositus. Osituksessa jaetaan pääsääntöisesti kummallekin puolisolle puolet kaikesta omaisuudesta.
Vauva 3/2008

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla