Ongelmani on aviomieheni äkkipikaisuus. Hän hermostuu todella helposti.

Ongelmani on aviomieheni äkkipikaisuus. Hän hermostuu todella helposti. Joskus hän heittelee raivoissaan jopa tavaroita. Kun hän hermostuu, syy on aina minussa. Esimerkiksi, jos hän ei löydä puhelintaan, olen siihenkin syyllinen.
Mies suuttuu ja alkaa raivota kuinka olen täysi nolla. Kun hän rauhoittuu ja toivon anteeksipyyntöä, ei ole kuulemma mitään anteeksi pyydettävää. 2-vuotias tyttömme joutuu kuuntelemaan, miten isä haukkuu äidin. Miten aikuinen mies oppisi hallitsemaan hermonsa? Ammattiapua mies ei suostu hakemaan – ongelmahan olen minä.

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Vihan ja aggression tunteet ovat yhä edelleen valitettavan suuri tabu, josta ei puhuta riittävästi. Siksi moni kokee niistä turhaa syyllisyyttä ja häpeää, eikä hae tarvittaessa apua. On luonnollista, että miehesi huutaminen tuntuu sinusta pahalta. Raivonpuuskat tulevat mielestäsi myös välillä varsin odottamattomasti.

Miehesi on vain ja ainoastaan itse vastuussa tekemisistään ja sanomisistaan, sinä et ole syyllinen. Tunnevyöryssä ajatukset eivät ole selkeitä ja tulee sanotuksi ja tehdyksi asioita, joita ei olisi kannattanut koskaan tehdä tai sanoa. On jopa tutkittu, että kun pulssi lyö yli 95, ei kannattaisi olla vuorovaikutuksessa kenenkään kanssa, sillä sammakkoriski on silloin suuri.

Vaikka sinä nalkuttaisitkin miehesi mielestä paljon, siltikään hänellä ei ole oikeutta raivota ja heitellä tavaroita.

Jäin miettimään, miten pelottava tilanne on sekä sinulle että lapsellenne. Pelkäätkö, että mies satuttaa teitä?

Jokaisella on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Omaan suuttumiseen on siis tärkeää kiinnittää huomiota. Tyttönne ottaa mallia vanhemmistaan niin hyvässä kuin pahassakin. On aivan turha moittia häntäkään tavaroiden heittelystä, mikäli isä mallina itse syyllistyy tekemään samaa. Lapsi miettii, että jos kerran isä saa käyttäytyä noin, on minullakin siihen oikeus.

Vihan ja aggressiivisuuden tunteiden hallinta ei ole kenellekään helppoa. Jäin miettimään, mitä kaikkea miehesi suuttumuksen takana on. Olisiko hän mahdollisesti jopa masentunut? Millaista omaa elämää ja vapaaaikaa teillä vanhemmilla on? Miten tilanteenne vaikuttaa parisuhteeseenne kokonaisuutena?

Olet syystä huolissasi perheenne tilanteesta. Suosittelen sinun hakevan apua itsellesi ja lapsellenne. Ehkä miehesikin jossain vaiheessa huomaa avun hakemisen tarpeellisuuden. Yhteiskäynnit voisivat olla tarpeen
parisuhteenne tilanteen ja ristiriitojen selvittelyä varten, mutta väkisin siitä ei ole mitään hyötyä.
Vauva 5/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.