Miten suojelet elämäsi tärkeintä ihmissuhdetta parhaalla mahdollisella tavalla? Familyshare neuvoo.

1. Panosta itseesi

Jos unohdat kuka olet ja mitä tarvitset, et voi olla aidosti läsnä myöskään toiselle ihmiselle.

Kun tiedät mitä tarvitset ja huolehdit että saat sen, olet tyytyväisempi itseesi ja elämääsi.

Itseensä panostaminen voi tarkoittaa sitä, että laittaa lapset hoitoon ja menee töihin, jos kotona olo maistuu puulta. Tai se voi tarkoittaa lyhennettyä työpäivää, jotta perheelle jää lisäaikaa.

Se voi olla omaa aikaa silloin tällöin – harrastus, ystävien tapaaminen, kirjaan uppoutuminen. Jotain, jonka tekemisestä tulee olo: nyt muistan, kuka minä olen.

2. Huomioi päivittäin

Jokaisessa parisuhteessa on hyviä ja huonoja aikoja mutta myös tasaista taivallusta ja harmaata arkea. Ei ole tavatonta, että alamäki alkaa harmaina hetkinä.

Kumppanille kannattaa siis osoittaa joka päivä, että hän on tärkeä. Siihen ei tarvita ruusukimppua ja fanfaareja, vaan pienet asiat ratkaisevat. Testatkaa yhdessä uutta ruokareseptiä, lähtekää pelaamaan sulkapalloa tai kävelylle, kysykää toisiltanne, miten päivä meni.

Tärkeintä on: ole kiinnostunut ja osoita, että arvostat edelleen.

3. Satsaa läheisyyteen

Seksi erottaa parisuhteen muista suhteista, kuten ystävyyssuhteista. Moni myös ajattelee, ettei rakastelun aikaista yhteenkuuluvuuden tunnetta voi kokea muuten. Siksi seksiin kannattaa panostaa ja tehdä tarvittaessa kompromisseja.

Parisuhteessa kaivataan kuitenkin muunkinlaista läheisyyttä. Jo pelkkä fyysinen kosketus, kuten kädestä pitäminen, hartioiden hierominen tai posken silittäminen, vapauttaa aivoissa oksitosiinia.

Oksitosiini on ystävyyden ja hyvän tahdon hormoni, joka esimerkiksi lisää myötätuntoa toisia ihmisiä kohtaan.

4. Anna anteeksi

Mikään ihmissuhde ei ole täydellinen, vähiten parisuhde. Alkuhuuman aikoihin kumppani voi tuntua täydelliseltä, mutta viimeistään muutaman vuoden jälkeen pienet valuviat paljastuvat. Tai ainakin ne piirteet, joita toisessa ei ole niin helppo sulattaa.

Toista ihmistä voi yrittää muokata mieleisekseen, mutta tämä ei toimi juuri koskaan. Pieniä muutoksia puolison toimintaan ja käyttäytymiseen voi toki toivoa, mutta persoonallisuuden piirteet ovat pysyvämpiä.

Tämän vuoksi: hyväksy ja anna anteeksi kumppanillesi. Hän ei ole täydellinen, mutta et ole sinäkään.

5. Anna aikaa

Käykää treffeillä, jos pystytte. Pyytäkää tällöin isovanhemmat hoitamaan lapsia tai nähkää vaivaa, jotta löytäisitte luotettavan ulkopuolisen lapsenvahdin.

Valvokaa joskus myöhempään ja katsokaa yhdessä elokuva.

Et voi antaa lapsellekaan parempaa lahjaa antaa kuin vanhemmat, jotka viihtyvät keskenään ja tykkäävät toisistaan.

6. Tee enemmän kuin on pakko

Moni lusii avioliiton läpi rimaa hipoen, tekemällä vain pakollisen. Pistäkää te paremmaksi.

Aloita itsestäsi eli tee asioita puolisosi puolesta vain siksi, että haluat huomioida ja ilahduttaa. Tyhjennä hänen vuorollaan tiskikone, vie roskat tai yllätä perjantai-iltana herkkutarjoiluilla. Hyvä lähtee yleensä kiertämään, ja puolisosi haluaa puolestaan auttaa sinua.

Sen täydellisemmäksi ei parisuhde voi tulla.

Isoäiti

6 keinoa varmistaa, että parisuhteesi kestää eliniän

Muuten oikein hyvä resepti mutta kohtaa "Anna anteeksi" täydentäisin näin: Anna ja pyydä anteeksi. - Lisäksi muutama sana: Avioliiton solmimisen jälkeen etenkin sitten, kun perheeseen syntyy lapsia, on ja vastuut hoidettava, se kuuluu kypsään aikuisuuteen ja vanhemmuuteen. Siksi liittoa ei pidä solmia siksi, että "niin muutkin tekevät". Sitoutuminen, uskollisuus ja toisen kunnioittaminen rakentavat lujan parisuhteen edellyttäen, että näin on molemmin puolin. - Minkäänlainen henkinen tai...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.