Parisuhteen hoito-ohjeita riittää. Älä noudata näitä neuvoja, jos haluat pitää liittosi kunnossa.

Sääntö 1: Älä anna auringon laskea vihasi ylle

Ei ole välttämättä fiksua valvoa pikkutunneille ja yrittää päästä sopuun erimielisyyksistä. Väsyneenä näkee yleensä ongelmia sielläkin, missä niitä ei ole. Silloin saattaa sanoa toiselle sellaista, mitä aamulla katuu. Tai suostuu kompromissiin, joka tuntuu itsestä pahalta.

Sen sijaan: menkää nukkumaan ja palatkaa asiaan aamulla tai myöhemmin seuraavana päivänä. Parhaassa tapauksessa ette enää aamulla muista, mistä riitelitte, tai ainakaan jaksa olla asiasta vihaisia.

Jos erimielisyys pitää selvittää, palatkaa siihen vuorokauden sisällä. Levänneinä jaksatte todennäköisemmin kuunnella kärsivällisemmin, mitä toisella on sanottavaa ja löytää kiistaan paremman ratkaisun.

Sääntö 2: Puolisoiden pitää olla parhaat ystävykset

Parisuhdeneuvoista saattaa saada käsityksen, että puolisoiden pitäisi olla myös toistensa parhaat ystävät. Tämä ei välttämättä onnistu: raisua rakastajaa ja syvällistä kuuntelijaa ja keskustelijaa ei ole helppoa löytää samassa paketissa.

Jos puolisosi ei aina halua keskustella kanssasi syvällisiä, kilauta kaverille. Sitä varten ystävät ovat olemassa.

Kukaan ihminen ei voi täyttää toisen kaikkia tarpeita. Joka sitä toivoo, tulee pettymään.

Sääntö 3: Rehellisyys maan perii

Käsi sydämelle – kukapa meistä ei päästäisi suustaan pieniä valkoisia valheita lähes päivittäin. ”Näytät ihan pirteältä, ei noita silmäpusseja edes huomaa” tai ”Perunamuusi oli ihan hyvää, tee toistekin”. Liika rehellisyys johtaisi monissa tapauksissa vain vaikeuksiin ja riitaan. Eikä täyttä totuutta tee mieli aina kuulla.

Kumppanien välillä pitää vallita myös tietty perusluottamus elämän suurissa kysymyksissä. Monet haluavat tietää, jos puoliso on ollut uskoton. Lähes kaikki haluavat kuulla, jos puoliso sairastuu vakavasti tai menettää työnsä.

Sääntö 4: Kaikki jaetaan 50–50-periaatteella

Jos uskot, että parisuhteessa kaikki toimii puolet-ja-puolet-periaatteella, tulet pettymään. Ongelma on tämä: panostuksia on mahdoton mitata tasapuolisesti.

Arjessa tulee jatkuvasti eteen tilanteita, joissa toinen puolisoista kokee tekevänsä yhteisen hyvän eteen enemmän kuin toinen. Toinen taas ihmettelee, miksei hänen tekemisensä kelpaa – hänhän hoitaa sen, mistä on sovittu. Ja kokee, että hoitaa sovitut asiat, mutta omalla tavallaan.

Reiluus ja kohtuullisuus ovat tavoitteina monesti parempia kuin täydellinen tasapuolisuus. Ja jos molempien puolisoiden tavoite on tehdä toinen onnelliseksi, he yleensä pyrkivät tekemään enemmän kuin mistä on sovittu.

Sääntö 5: Viettäkää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä

Hienoa, jos teillä on yhteisiä harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Liika on kuitenkin aina liikaa. Viettäkää siis aikaa myös erillänne ja tehkää sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Ylenpalttinen yhdessäolo saattaa tuntua jo tylsältä ja tappaa erotiikan. Pienet yllätykset, kuten leffaliput kahdelle tai yhteinen saunareissu lasten mentyä nukkumaan, taas pitävät kipinän yllä.

Lähde: Huffingtonpost.com

Lue lisää

10 syytä harrastaa seksiä säännöllisesti

Voiko rakkaus yllättäen loppua?

Tarvitsetteko parisuhdeterapiaa? 6 paljastavaa merkkiä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Havaintoja parisuhteesta -bloggaaja kertoo eronsa taustoista ja uudesta parisuhteestaan: ”Tilanne oli musertava”. 

Vauva.fissä Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen paljastaa tänään ilmestyvässä Me Naisissa, että rakastui nykyiseen seurustelukumppaniinsa jo silloin, kun ex-vaimo oli vielä raskaana. Hän kertoi erotoiveistaan, kun maaliskuussa syntynyt vauva oli kahden kuukauden ikäinen.

Siinä välissä Minkkinen ensin taisteli rakastumista vastaan ja lopulta keräsi rohkeutta kertoa tilanteesta.

– Vielä silloin minulla ei ollut munaa mennä sanomaan, että minulle tapahtui tällainen asia. Totta helvetissä olen kantanut syyllisyyttä siitä, miten hoidin tilanteen, loukkasin toista ja olin epärehellinen niin vaimoa kuin itseäni kohtaan.

Minkkinen kuvaa seurustelukumppaninsa kohtaamista sanoilla ”kaunein aikuisiällä kokemani tapaaminen”.

– Tilanne oli musertava. Meillä oli vahva yhteys, mutta olimme aivan mahdottomassa elämäntilanteessa.

”Milloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?”

Minkkinen kertoo ymmärtävänsä, että miltä ero näytti ulospäin: mies lähti uuden matkaan, kun vaimo oli vastikään synnyttänyt. Silti eropostauksesta seurannut palauteryöpyn rajuus ja paljous yllätti.

– Saamani kritiikki on pistänyt miettimään, miloin sitten on sovelias aika erota. Kun lapsi on vuoden, viisi tai kaksikymmentä?

Ydinperhe ei takaa onnea

Sami Minkkinen ei halua toistaa vanhempiensa parisuhdemallia. Hän pitää omia vanhempinaan mallina siitä, miten huono parisuhde voi tuhota kahden ihmisen elämän.

– Toisin kuin tyttäreni, minä sain kasvaa ydinperheessä. Jos olisi kysytty, enpä olisi halunnut. Vanhempani olisivat saaneet olla onnellisia paljon aiemmin, jos eivät olisi sinnitelleet ydinperheen takia.

Minkkisen nuorempi tytär on vielä vauva. Hänellä on myös ensimmäisestä avioliitostaan tytär. Minkkinen asuu yksin, ja tyttäret ovat hänen luonaan säännöllisesti.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yhteiset kävelylenkit ja samanlainen huumorintaju kantavat arjessa, mutta vaikeina aikoina pitää myös muistaa tahtoa. 

Kysyimme Vauva.fi:ssä, mikä on pitkän, hyvän parisuhteen salaisuus. Jatka listaa omallasi kommenteissa!

Naurua ja omaa tilaa

”Mieheni on ihan yliveto laukomaan älykästä mutta toisaalta välillä ihan älyvapaata huumoria!” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta.”

”Voin puhua mieheni kanssa kaikesta. Olemme kokeneet yhdessä sekä elämän ilot ja surut. Mieheni ei ehkä osaa ilmaista tunteitaan sanoilla, mutta sitäkin paremmin teoilla.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Annamme toisillemme tilaa olla ja hengittää.”
Nainen, 19 vuotta yhdessä

Halua pysyä yhdessä

”Olen ollut alussa niin valtavan rakastunut mieheeni, etten usko voivani kokea ainakaan mitään suurempaa kenenkään kanssa.”Nainen, 8 vuotta parisuhteessa

”Meillä on yhteiset arvot ja mielenkiinnon kohteet sekä vahva keskustelu- ja kosketusyhteys. Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”
Nainen, 30 vuotta parisuhteessa

Molemmilla on halu kestävään parisuhteeseen.”

Yhteisiä öitä

”On ihanaa, kun mieheni kertoo edelleen haluavansa minua. Pidän myös itse häntä edelleen äärettömän seksikkäänä miehenä.” 
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Meillä on onneksemme vanhemmat, jotka ovat mielellään ottaneet lapsia hoitoon ja kannustaneet meitä viettämään silloin tällöin aikaa myös kahdestaan ilman lapsia. Pari tuntia lenkilläkin tekee hyvää, mutta vielä parempaa viettää vaikka yö kahdestaan ihan muissa maisemissa. Siinä ehtii hyvin rakastua taas.” 
Nainen, 20 vuotta parisuhteessa

Pieniä ja suuria tekoja

”Mieheni lähtee kanssani lenkille tai kauppaan, vaikka olisikin väsynyt.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni tuo edelleen kukkia silloin tällöin.”
Nainen, 10 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

”Saan lähes joka päivä mieheltäni jalkahieronnan.”
Nainen, 13 vuotta parisuhteessa

”Mieheni laittaa joskus autoni lämpiämään tai kantaa polttopuut valmiiksi, vaikkei olisi tarvinnut.”
Nainen, 19 vuotta parisuhteessa

”Mieheni imuroi, koska vihaan sitä kotityötä.” 
Nainen, 15 vuotta parisuhteessa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.