Rakkaus ei vaadi säilyäkseen suuria asioita, pienetkin teot riittävät.

Tapaat pariskunnan, joka on ollut naimisissa kolmekymmentä vuotta. Ajattelet ehkä: "Uskomatonta, miten ihmeessä ne ovat tehneet sen!"

Ihmeitä toki tapahtuu, mutta parisuhde vaatii kestääkseen muutakin. Ei välttämättä suuren suuria asioita vaan pieniä tekoja, joilla puolisot kertovat päivittäin toisilleen rakkaudestaan.

MindBodyGreen.com listaa kymmenen tärkeintä rakkauden tekoa.

1. Anna huomiota

Lapset on saatu vihdoin nukkumaan – mitä vanhemmat tekevät? Kaivavat kännykät esiin, mumisevat toisilleen jotain epäselvää ja hauskuttavat kavereitaan sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti ei näin, ainakaan koko iltaa.

Kännykän sijaan käännä katseesi kumppaniisi. Osoita näin, että hän on sinulle tärkeä. Kysy kuulumisia, kuuntele vastaukset. Ole läsnä hetkessä, vaikka teillä olisi yhteistä aikaa vain viisi minuuttia.

2. Kosketa rakastavasti

Seksi on tärkeää: kyllä. Siihen on intoa ja voimia: vaihtelevasti.

Toisen koskettaminen rakastavasti (ilman seksiä) on myös tärkeää, ja tähän väsyneimmänkin äidin ja isän energia voi riittää.

Halaus, kädestä pitäminen, jalkojen hierominen, posken silittäminen. Fyysinen kosketus vahvistaa suhdetta vahvalla, alkukantaisella tavalla.

3. Käyttäydy hyvin

Miksi usein kohtelemme elämämme läheisintä ja tärkeintä ihmistä yliolkaisimmin? Luulo: Kyllä se minut tuntee ja tietää, millainen oikeasti olen.

Ehkä tietää, muttei muista. Onnelliset pariskunnat kohtelevat toisiaan hyvin vielä papin aamenen jälkeenkin ja tekevät toisilleen pieniä palveluksia arjen keskellä. Keittävät iltateet, tuovat kaupasta puolisolle mieluisan herkkuyllätyksen tai vievät hänen puolestaan roskapussin.

Ei käy kukkarolle, mutta nostaa rakkauslahjan antajan pisteitä kumppanin silmissä.

4. Ole kiitollinen

”En olisi ikinä uskonut, että voin saada noin ihanan ihmisen omakseni ”, moni meistä huokailee häähumussa. Johonkin se ylitsevuotava kiitollisuus kuitenkin arjessa katoaa tai ainakin laimenee.

Älä kuitenkaan anna periksi, vaan kerro kumppanille päivittäin, kuinka onnellinen hänestä olet.

Sano: ”Kiitos, että olet elämässäni.”

5. Kysy kuulumisia

Kiireiset pariskunnat lähettelevät päivittäin tekstiviestejä ”Tuo kaupasta 2 maitoa” tai soittavat toisilleen ”Haetko muksut päiväkodista, mä en millään ehdi”.

Onnelliset pariskunnat tekstailevat tai soittelevat toisilleen ihan muuten vain, kysyäkseen kuulumisia. He ajattelevat toisiaan persoonina, eivät pelkästään kotitalouskoneina tai autokuskeina.

6. Flirttaile

Pikku flirtti pelastaa päivän, olitte sitten olleet naimisissa kuusi kuukautta tai kolmekymmentä vuotta.

Flirtillä kerrot puolisolle, että pidät häntä edelleen monien vuosien ja koettelemusten jälkeenkin houkuttelevana.

Huomioi puolison uusi kampaustyyli, kivat vaatteet tai vinkkaa hänelle silmää sohvan pohjalta – hyvin epätodennäköistä on, että puolisosi ainakaan pahoittaa näistä mieltään.

7. Tehkää asioita yhdessä

Yhteishenkeä kohottaa kummasti se, että puolisot tekevät asioita tiiminä, eivät yksin. ”Me siivoamme” kuulostaa aivan toiselta kuin ”minä siivoan”.

Aloittakaa yhdessä joku harrastus: käykää kävelylenkeillä tai opiskelkaa vaikkapa swahilin kieltä työväenopistossa. Tärkeintä ei ole se, mitä teette, vaan se, että teette sen yhdessä.

8. Muista nauru

Puhukaa salakieltä. Pitäkää keskiyön kekkerit lasten mentyä nukkumaan (jo vaikka iltakymmeneltä) ja syökää niin paljon jäätelöä kuin jaksatte.

Rankka työ, rankat huvit, näin se on. Myös parisuhteessa kannattaa joskus vaihtaa vapaalle – ei puskea jatkuvasti hampaat irvessä eteenpäin.

9. Anna anteeksi

Pieni mielipaha muuttuu helposti suureksi, jos sille antaa tilaa kasvaa. Arjessa tulee päivittäin vastaan tilanteita, joissa kumppanin sanomiset tai tekemiset eivät miellytä.

Onnelliset pariskunnat eivät takerru pikkuasioihin. He valitsevat tarkasti taistelut, jotka haluavat voittaa, ja antavat pikku ärsyyntymisten tulla ja mennä. He eivät muistele menneitä vaan katsovat eteenpäin.

10. Unelmoi

Auta puolisoasi toteuttamaan unelmiaan, koska hänen onnensa säteilee sinullekin. Rohkaise ja ole tukena, niin myötä- kuin vastamäessä. 

Lue lisää

Junnaako parisuhde paikoillaan? 5 vinkkiä, joilla herätät suhteen eloon

Nämä ovat parisuhteen parhaat hetket

Onko teillä tarpeeksi seksiä?

Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää, sanoo psykologi Leea Mattila. Kuva Niki Strbian.

Vaikka internet on mullistanut yhteydenpidon, yksinäisyys ja masennus ovat lisääntyneet länsimaissa.

Tarvitsisimme enemmän katsekontaktia, lähellä oloa, kosketusta, hyvänä pitoa ja hyväilyjä. Hymiöt WhatsAppissa, edes ne sydänjutut, eivät taltuta emotionaalista nälkää.

Tukeutuminen toiseen ihmiseen ei ole heikkoutta. Se on voimavara, jonka kautta maailman voi kokea mielekkäänä. Tarvitsemme tunneyhteyttä ja siteitä toisiin – jaettua iloa, lohtua ja hyväksyntää, eikä siinä ole mitään hävettävää. Vahva tunneyhteys kertoo hyvästä mielenterveydestä, kun taas emotionaalinen eristyneisyys mielenhäiriöistä.

Vanhemman katsoessa vauvaa silmiin lempeästi, vauva tietää olevansa turvassa. Hän lukee vanhemman silmistä olevansa erityinen ja rakastamisen arvoinen.

Haemme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Sama vuorovaikutustanssi toistuu parisuhteessa. Haemme jatkuvasti puolisoltamme vahvistusta kysymykseen: Oletko siinä, kun tarvitsen sinua?

Entä jos useimmat konfliktit parisuhteissa ovatkin vain tunneyhteyden, tuon kaiken hyvän lähteen menettämisen pelossa ilmaistuja protesteja, etääntymisen ja torjunnan synnyttämää tuskaa? Jospa kiukuttelun takana piileekin viesti: ”Älä katoa minulta!”.  Ehkä riitaan takertuminen onkin samalla yritys löytää tie toisen luo, takaisin yhteyteen ja tasapainoon.

Elämänkriiseissä rakkaus ja parinvälinen yhteys punnitaan. Kun puoliso joutuu hätään, se on hyvässä suhteessa yhteinen kriisi. Vaikeilla hetkillä mikään muu ei tuo niin suurta helpotusta, kuin rakkailtamme saatu kannattelu.

Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Samalla lailla kuin vauva kääntyy tarvitsevuudessaan turvallisen vanhemman syliin, parisuhteessa on rakastettu se satama, johon paeta ja kiinnittyä, kun ympärillä myrskyää. Onnettomat kumppanit eivät koe toisiaan turvasatamina.

Tavallisessa elämässä yhteys katkeaa ja löytyy uudelleen toistuvasti. Yhteyden aktiivinen korjaaminen osoittautuu silloin merkityksellisemmäksi, kuin yhteyden ajoittainen katkeaminen. Turvallinen rakkaus on luottamusta siihen, että toinen on siinä, kun häntä tarvitaan.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Riittävän hyvä on uusi täydellinen. Meidän Perhe selvitti, miten parisuhteen käy, kun perhe kasvaa.

Rakkaus syvenee, ja arvostus toista kohtaan kasvaa. Samalla: kahdenkeskinen aika on muisto vain, riidat lisääntyvät ja seksi kaikkoaa kuin sukka pyykkikoneeseen.

Näin kertovat pikkulasten vanhemmat Meidän Perheen verkkokyselyssä. Lasten saaminen muuttaa parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa.

Väestöliiton erikoispsykologi Lotta Heiskasen mukaan vanhemmuus on parisuhteelle ristiriitainen muutos. Samalla kun lapsi tuo onnea elämään ja sitoo kumppanit tiukemmin toisiinsa, yleinen tyytyväisyys parisuhteeseen usein laskee.

– Kun elämän tärkeysjärjestys muuttuu, parisuhde painuu helposti taka-alalle. Arkinen suorittaminen voi herättää tunteen siitä, että toinen on muuttunut vain kaveriksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoo miettineensä eroa lasten ollessa pieniä. Jos suhteen päättämistä punnitsee jatkuvasti, on syytä keskustella asiasta toisen kanssa.

Eron pohtiminen ei välttämättä ole merkki siitä, että kaikki on vialla.

– On ihan normaalia miettiä joskus eroa. Pitkään suhteeseen mahtuu monia vaiheita ja ajatuksia, Heiskanen sanoo.

Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta.

Vaikeuksien keskellä lohtua voi tuoda ymmärrys siitä, ettei yksikään suhde ole täydellinen. Heiskasen mielestä parisuhteessa kannattaisi pyrkiä riittävän hyvään.

– Paratiisiunelmat ovat kaukana arkimaailmasta, joten on tärkeää sietää jonkin verran epätäydellisyyttä ja pettymyksiä. Samalla pitää muistaa, että jokaisella on oikeus riittävän tyydyttävään ja turvalliseen suhteeseen.

Vauva-ajan univajeessa sitkeys voi olla suhteen pelastus. Pidemmän päälle kannattaa muistaa, että lapset haluavat vanhemmilleen hyvää.

– Monilla vanhemmilla on huoli, että parisuhdeajan ottaminen on lapsilta pois. Oikeasti asia on päinvastoin. Lasten hyvinvointi on vanhempien hyvinvoinnin varassa. Lapset haluavat nähdä, että heidän vanhemmillaan menee yhdessä hyvin.

Mikä kaikki muuttui?

Näin pikkulasten vanhemmat kertovat:

Lasten saamisen jälkeen suhteemme on…

38 % muuttunut huonommaksi

”Riitelemme enemmän. Elämässä ei ole yhtä kivaa hupsuttelua kuin ennen lasta. Puramme lapsen tuottamaa ärsytystä helposti toisiimme.”

”Yhteistä aikaa ei juuri ole. Hoidamme kommunikoinnin WhatsAppilla tai soittamalla. Lapset keskeyttävät joka lauseen, kun näemme kasvotusten.”

32 % pysynyt ihan samanlaisena

”Lapsi ei muuttanut suhdettamme juurikaan. Odottelimme vuosia lapsen saamista, joten ehdimme valmistautua.”

”Intohimo on jäänyt viikonlopuille, mutta kiusoittelu näkyy vieläkin.”

30 % muuttunut paremmaksi

”Elämämme on rauhallisempaa ja tasapuolisempaa. Olemme enemmän kotona. Päivien rytmi on aiempaa paremmassa kunnossa.”

”Kunnioitus toista kohtaan on syventynyt. Rakkautta on lisännyt se, että olemme saaneet yhdessä aikaan jotain niin ihmeellistä ja ihanaa.”

Pienet rakkauden teot

Näin kyselyyn vastanneet näyttävät rakkauttaan arjessa:

”Ostan toiselle lempparijugurttia kaupasta.”

”Laitan pyytämättä ohjelman tallennukseen ja oluen kylmään.”

”Menemme samaan aikaan nukkumaan ja halailemme.”

”Kumppanini antaa minun nukkua päiväunet.”

”Suukot tullessa ja lähtiessä – välillä ohimennenkin.”

”Mies hieroo jalkojani sohvalla.”

”Toinen antaa minun maata hänen kainalossa ilman, että pelaa iPadilla.”

”Käyn tankkaamassa auton ihan sen takia, ettei toisen tarvitse.”

”Pepusta puristaminen ohimennen, kun toinen kokkaa.”