Rakkaus ei vaadi säilyäkseen suuria asioita, pienetkin teot riittävät.

Tapaat pariskunnan, joka on ollut naimisissa kolmekymmentä vuotta. Ajattelet ehkä: "Uskomatonta, miten ihmeessä ne ovat tehneet sen!"

Ihmeitä toki tapahtuu, mutta parisuhde vaatii kestääkseen muutakin. Ei välttämättä suuren suuria asioita vaan pieniä tekoja, joilla puolisot kertovat päivittäin toisilleen rakkaudestaan.

MindBodyGreen.com listaa kymmenen tärkeintä rakkauden tekoa.

1. Anna huomiota

Lapset on saatu vihdoin nukkumaan – mitä vanhemmat tekevät? Kaivavat kännykät esiin, mumisevat toisilleen jotain epäselvää ja hauskuttavat kavereitaan sosiaalisessa mediassa. Toivottavasti ei näin, ainakaan koko iltaa.

Kännykän sijaan käännä katseesi kumppaniisi. Osoita näin, että hän on sinulle tärkeä. Kysy kuulumisia, kuuntele vastaukset. Ole läsnä hetkessä, vaikka teillä olisi yhteistä aikaa vain viisi minuuttia.

2. Kosketa rakastavasti

Seksi on tärkeää: kyllä. Siihen on intoa ja voimia: vaihtelevasti.

Toisen koskettaminen rakastavasti (ilman seksiä) on myös tärkeää, ja tähän väsyneimmänkin äidin ja isän energia voi riittää.

Halaus, kädestä pitäminen, jalkojen hierominen, posken silittäminen. Fyysinen kosketus vahvistaa suhdetta vahvalla, alkukantaisella tavalla.

3. Käyttäydy hyvin

Miksi usein kohtelemme elämämme läheisintä ja tärkeintä ihmistä yliolkaisimmin? Luulo: Kyllä se minut tuntee ja tietää, millainen oikeasti olen.

Ehkä tietää, muttei muista. Onnelliset pariskunnat kohtelevat toisiaan hyvin vielä papin aamenen jälkeenkin ja tekevät toisilleen pieniä palveluksia arjen keskellä. Keittävät iltateet, tuovat kaupasta puolisolle mieluisan herkkuyllätyksen tai vievät hänen puolestaan roskapussin.

Ei käy kukkarolle, mutta nostaa rakkauslahjan antajan pisteitä kumppanin silmissä.

4. Ole kiitollinen

”En olisi ikinä uskonut, että voin saada noin ihanan ihmisen omakseni ”, moni meistä huokailee häähumussa. Johonkin se ylitsevuotava kiitollisuus kuitenkin arjessa katoaa tai ainakin laimenee.

Älä kuitenkaan anna periksi, vaan kerro kumppanille päivittäin, kuinka onnellinen hänestä olet.

Sano: ”Kiitos, että olet elämässäni.”

5. Kysy kuulumisia

Kiireiset pariskunnat lähettelevät päivittäin tekstiviestejä ”Tuo kaupasta 2 maitoa” tai soittavat toisilleen ”Haetko muksut päiväkodista, mä en millään ehdi”.

Onnelliset pariskunnat tekstailevat tai soittelevat toisilleen ihan muuten vain, kysyäkseen kuulumisia. He ajattelevat toisiaan persoonina, eivät pelkästään kotitalouskoneina tai autokuskeina.

6. Flirttaile

Pikku flirtti pelastaa päivän, olitte sitten olleet naimisissa kuusi kuukautta tai kolmekymmentä vuotta.

Flirtillä kerrot puolisolle, että pidät häntä edelleen monien vuosien ja koettelemusten jälkeenkin houkuttelevana.

Huomioi puolison uusi kampaustyyli, kivat vaatteet tai vinkkaa hänelle silmää sohvan pohjalta – hyvin epätodennäköistä on, että puolisosi ainakaan pahoittaa näistä mieltään.

7. Tehkää asioita yhdessä

Yhteishenkeä kohottaa kummasti se, että puolisot tekevät asioita tiiminä, eivät yksin. ”Me siivoamme” kuulostaa aivan toiselta kuin ”minä siivoan”.

Aloittakaa yhdessä joku harrastus: käykää kävelylenkeillä tai opiskelkaa vaikkapa swahilin kieltä työväenopistossa. Tärkeintä ei ole se, mitä teette, vaan se, että teette sen yhdessä.

8. Muista nauru

Puhukaa salakieltä. Pitäkää keskiyön kekkerit lasten mentyä nukkumaan (jo vaikka iltakymmeneltä) ja syökää niin paljon jäätelöä kuin jaksatte.

Rankka työ, rankat huvit, näin se on. Myös parisuhteessa kannattaa joskus vaihtaa vapaalle – ei puskea jatkuvasti hampaat irvessä eteenpäin.

9. Anna anteeksi

Pieni mielipaha muuttuu helposti suureksi, jos sille antaa tilaa kasvaa. Arjessa tulee päivittäin vastaan tilanteita, joissa kumppanin sanomiset tai tekemiset eivät miellytä.

Onnelliset pariskunnat eivät takerru pikkuasioihin. He valitsevat tarkasti taistelut, jotka haluavat voittaa, ja antavat pikku ärsyyntymisten tulla ja mennä. He eivät muistele menneitä vaan katsovat eteenpäin.

10. Unelmoi

Auta puolisoasi toteuttamaan unelmiaan, koska hänen onnensa säteilee sinullekin. Rohkaise ja ole tukena, niin myötä- kuin vastamäessä. 

Lue lisää

Junnaako parisuhde paikoillaan? 5 vinkkiä, joilla herätät suhteen eloon

Nämä ovat parisuhteen parhaat hetket

Onko teillä tarpeeksi seksiä?

Jos ajatus pariterapiasta tuntuu ahdistavalta, erossa auttaa perheasioiden sovittelu, perheneuvoja Anssi Tietäväinen kertoo.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Haluan erota, koska tunnen hyvin voimakasta vastenmielisyyttä miestäni kohtaan. Syyt tähän ovat tietysti syvällä ja kumpuavat pohjimmiltaan hänen persoonastaan ja käytöksestään, mutta ne ovat myös johtaneet tilanteeseen, jossa minua käytännössä oksettaa ja suututtaa ajatus hänestä seksuaalisesti.

Väkivaltaa tai muuta pakottavaa akuuttia syytä eroon ei ole, mutta olen jo monta vuotta inhonnut miestäni. En yhtään haluaisi mennä hänen kanssaan pariterapiaan, jossa minut ehkä pakotettaisiin parisuhdeharjoituksiin hänen kanssaan. Kuvottaa ajatus siitä, että joutuisin teeskentelemään seksuaalista intoa häntä kohtaan.

Sinänsä ymmärrettävästi mieheni syyllistää minua siitä, etten halua terapiaan. Pelkään, että jos minun olisi pakko kertoa totuus, se aiheuttaisi väkisinkin lisää vihamielisyyttä välillemme. Meidän on kuitenkin pakko jakaa vanhemmuus yhdessä.

Mitä teille on tapahtunut, että tilanteenne on mennyt noin huonoon jamaan? Mistä ja milloin inho ja vastenmielisyys ovat lähteneet versomaan? Olette kuitenkin joskus ryhtyneet rakentamaan yhteistä elämää, jolloin pinnassa ovat olleet varmaankin kovin toisenlaiset tunteet.

Pariterapiassa voi keskustella mahdollisimman hyvästä erosta.

Jos olette keskustelleet näistä vastenmielisyyteen johtaneista tekijöistä jo aiemmin, niistä keskusteluista ei ilmeisestikään ole ollut apua. Millä muilla tavoilla näistä asioista olisi nyt mahdollista keskustella niin, että ymmärrystä ja muutosta voisi syntyä?

Kuvaamasi vastentahtoisuus pariterapiaan menemistä kohtaan on ymmärrettävää mutta mielestäni aiheetonta. Pariterapiassa asioita käsitellään yleensä puhumalla, eikä terapian luonteeseen kuulu minkäänlainen pakottaminen. Terapeutti voi tietysti ehdottaa jotakin, mutta sinulla on täysi itsemääräämisoikeus, eli mahdollisuus määrittää se, mihin olet milloinkin valmis.

Pariterapia voi olla väylä parempaan erovanhemmuuteen. Siellä on mahdollista keskustella myös mahdollisimman hyvän eron tekemisestä. Se olisi lastenkin kannalta hyvin tärkeää. Terapiaprosessi voi sisältää myös erillistapaamisia, jotka voivat auttaa teitä kumpaakin paremmin ymmärtämään omaa itseänne ja tunteitanne tässä vaikeassa tilanteessa.

Perheasioiden sovittelu voi olla hyvä vaihtoehto pariterapialle. 

Kuulostaa, että olet jo tehnyt eropäätöksen. Jos näin on, silloin perheasioiden sovittelu voi olla hyvä vaihtoehto pariterapialle. Perheasioiden sovittelu on kuntien lakisääteinen palvelu, jossa eroamassa olevia vanhempia autetaan saamaan aikaiseksi mahdollisimman hyvä ero lasten kannalta. Siinä prosessissa ei keskitytä parisuhteen asioihin ja ongelmiin vaan sellaiseen eroon, joka huomioi mahdollisimman hyvin lasten tarpeet ja yhteistyövanhemmuuden.

Tarkoitatko kysymyksesi lopussa, että pelkäät miehesi kostavan eron aiheuttaman loukkaantumisen lasten kautta sinulle? Voisiko silloin pariterapia tai perheasioiden sovittelu hälventää pelkoasi? Vai millaista tukea tarvitsisit siinä tapauksessa?

 

Vierailija

Olen inhonnut puolisoani jo monta vuotta, miten tästä eteenpäin?

Ymmärrän kysymyksen kirjoittajaa. Olisi myös hyvä tiedostaa, kun neuvotaan muistelemaan, mihin puolisossa rakastui, että kaikki parisuhteet eivät ala niin, että puolisoilla on voimakkaita tunteita toisiaan kohtaan. Minun ja lapseni isän suhde alkoi niin, että olin itse asiassa ihastunut erääseen hänen ystäväänsä, jonka yritin tehdä mustasukkaiseksi. Olin nuori ja typerä ja silloinen käytökseni hävettää minua näin jälkikäteen. Tulin muutaman kuukauden tapailun jälkeen vahingossa raskaaksi ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Arjen vaatimusten keskellä seksi voi lakata olemasta voimavara. Mitä silloin auttaa? Perheneuvoja Helena Toppari vastaa.

Parisuhdeneuvola on Vauva.fin ja kirkon perheneuvonnan kaupallinen yhteistyö.

Olemme nelikymppinen pariskunta keskellä kiihkeimpiä ruuhkavuosia. Pienet lapset, sairaat vanhemmat, uusi työ... kaikki tarvitsevat minua ja olen pitkään ollut burn outin partaalla.

Kaipaisin kovasti romantiikkaa ja seksiä antamaan potkua tähän, mutta puolisoni ei näitä priorisoi. Hänelle se näyttää olevan rasittavaa. Minulla ei kuitenkaan ole voimia helpottaa hänen elämäänsä niin, että hän jaksaisi huomioida minua. En usko hänen kärsivän haluttomuudesta, hän vain ei ajattele seksiä, kun se on niin hankalaa.

Kun seksiä on, se on erittäin hyvää. Minusta tuntuu kuitenkin, etten oikein voi pyytää häneltä mitään sängyssä, ettei hommasta tule liian raskasta. Kun seksiä on harvoin keskitymme vanhaan tuttuun, emme kokeiluihin. Mies välttää märkiä pusuja, jotka voisivat johtaa enempään, ja torjuu aloitteeni. Istumme kyllä sylikkäin päivittäin. Siihenkin aloite tulee minulta.

Mies osoittaa välittämistä muuten, vaikka antamalla lahjoja, ja tiedän hänen olevan sataprosenttisesti tukenani, mutta arjen pyörityksessä katseemme eivät kohtaa. Kysyttäessä mies sanoo meidän olevan jo vanhoja ja että hänen pitäisi alkaa urheilla niin jaksaisi enemmän.

Kuvaat viestissäsi ruuhkavuosia, noita lapsiperheiden kiireisiä vuosia, jolloin joka puolelta tulee tarpeita, odotuksia ja vaatimuksia. ”Kaikki tarvitsevat minua” kuten osuvasti kuvaat. Vaarallisinta noissa vuosissa eivät kuitenkaan ole kiire ja vaatimukset vaan se, jos kadotamme yhteyden toisiimme ja itseemme. Tavat, joilla ennen pidimme yllä yhteyttä välillämme, eivät enää ole mahdollisia. Kiireettömät viikonloppuaamut, kahdenkeskiset tekemiset, yhteiset illalliset ja keskustelut, jolloin ammensimme toisillemme ja toistamme, ovat poissa. Myös oma aika on vähentynyt merkittävästi. Meidän on opittava sekä joustamaan omista tarpeistamme että pidettävä niistä riittävästi kiinni säilyttääksemme yhteyden itseemme.

Kuulostaa sitä, että arjen vaatimuksissa teidän välinen yhteytenne on alkanut pätkimään. Kerrot, että istutte sylikkäin päivittäin, ja että mies osoittaa välittämistä mm. antamalla lahjoja. Myös seksi on erittäin hyvää, kun sitä on. Sanot myös, että luotat sataprosenttisesti hänen tukeensa. Monet asiat tuntuvat olevan aika hyvin, ja vaikuttaa siltä, että sinulla on välittävä mies. Kaipaat kuitenkin vielä jotain enemmän. Kaipaat romantiikkaa ja seksiä, seksiin liittyvää kokeilua ja miehesi aloitteita. Sanot, että seksi näyttäsi olevan miehellesi rasittavaa ja että et usko, että hän kärsii haluttomuudesta, hän ei vain ajattele seksiä.

Vaatimukset ovat aina seksihalujen kannalta vahingollisia.

On ymmärrettävää, että haluat kokea olevasi miehesi taholta haluttu ja että hän tavoittelisi sinua, teidän välistä yhteyttä ja innostuisi sinusta. Kuulostaa kuitenkin siltä, että perinpohjainen keskustelu siitä, mitä kumpikin teistä haluaa ja tarvitsee, on tarpeen, jotta kummankaan ei tarvitse olla oletusten varassa toisen ajatuksista ja toiveista. Yhteinen keskustelu olisi pyrittävä toteuttamaan kumpaakin kuunnellen ja niin, että miehesi ei koe, että häntä syytetään. Vaatimukset ovat aina seksihalujen kannalta vahingollisia.

Eräs keskeinen sekä miehen että naisen ei-haluamiseen vaikuttava tekijä on elämäntilanne. Kun olemme kuormittuneita, stressaantuneita ja väsyneitä, koemme herkästi toisen seksiin liittyvät halut ja toiveet vaatimuksina. Seksi lakkaa tällöin olemasta voimavara. Se ei enää kiinnosta, ja huonoimmillaan siitä tulee rasittavaa ja hankalaa, yksi vaatimus ja suoritus kaikkien muiden elämän vaatimusten ja suoritusten joukossa. Seksuaalinen halu vähenee tai lakkaa kokonaan, tai se syttyy vain olosuhteissa, joissa siihen ei kohdistu vaatimuksia, kuten esimerkiksi pornossa. Mitä sensitiivisempi ihminen on toisen tarpeille ja mitä heikommat hänen omat rajansa ovat, sitä helpommin hän saattaa kuormittua toisen tarpeista ja vaatimuksista. Hänen saattaa olla vaikea suoraan puhua omista tarpeistaan tai siitä, miten hän tilanteen kokee.

Onko ollut aika, jolloin seksi ei ollut kummankaan mielestä hankalaa tai rasittavaa?

Onko teidän välinen seksi ollut joskus toisenlaista? Onko ollut aika, jolloin se ei kummankaan mielestä ollut hankalaa tai rasittavaa? Oliko aika, jolloin miehesikin ajatteli seksiä ja halusi sinua? Todennäköisesti oli, ja todennäköisesti hänkin kaipaa sitä aikaa. Miksi ei kaipaisi?

Entä minkälaista muuta yhteyttä on välillänne? Jutteletteko toistenne kanssa kummankin ajatuksista? Nauratteko yhdessä? Muistan joskus jonkun sanoneen, että jos ei pysty nauramaan yhdessä, ei kannata myöskään harrastaa seksiä yhdessä. Seksi on aikuisten välistä leikkiä, ja vain sellaista ollessaan se toimii meille voimavarana ja yhteen liittävänä voimana. Seksi ei kuitenkaan koskaan voi olla ainoa tapa, jolla pari liittyy toisiinsa. Parisuhteessa toisen haluaminen ei saa koskaan kapeutua vain seksuaaliseen haluamiseen.

Jos pieniä ihon hetkiä pystyy säilyttämään arjessa, niistä on lyhyempi matka yhteiseen seksiin.

Ystäväni, lapsiperheen vanhempi kertoi minulle, että joskus he ovat hänen puolisonsa kanssa niin lopussa ja väsyneitä kaikesta, että he eivät jaksa puhua tai antaa toisilleen yhtään mitään. Tällöin he istuvat hiljaa saunan lämmössä toistensa selkiinsä nojaten, kun lapset leikkivät. Minusta se oli kaunis kuvaus arjen keskeltä. Lämmin iho ihoa vasten. Tunne, että kaiken keskellä me olemme kuitenkin yhdessä. Jos tuollaisia pieniä ihon hetkiä pystyy säilyttämään arjessa, niin niistä on paljon lyhyempi matka yhteiseen seksiin.

 

M+40

Puolisoni ei halua seksiä, vaikka suhteemme on hyvä – mitä voin tehdä?

Meillä emäntää kiinnosti seksi siihen saakka, kun lapset saatiin tehtyä. Sen jälkeen sain lähes aina tehdä itse aloitteen. Kaikki loppui, hän ei edes koskenut minuun! Tein testin ja lopetin aloitteet. Kesti noin 11 kuukautta, kunnes emäntä vihjaisi seksistä. Sen jälkeen meni taas noin puoli vuotta seuraavaan kertaan. Mielestäni ihan turhaa lässytystä on selittää asiaa kotitöillä, lapsiperheen kiireillä yms. Kyllä seksi onnistuu, jos vain on halua. Miksi kaikki muu menee parisuhteen hoidon...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.