Lapsiperheen aamuhässäkän ei tarvitse muistuttaa katastrofia. Ainakaan, jos printtaa Meidän Perheen vinkit jääkaapinoveen ja noudattaa niitä.

  1. Anna itsellesi aikaa käynnistyä ennen kuin herätät taaperon ja muut. Tee ensin omasta aamustasi vähän pehmeämpi. Varaa itsellesi jotain kivaa aamupalalle, vaikka suklaakeksi kahvikupin viereen.
  2. Ei ole reilua, jos toinen vanhemmista myöhästyy aina töistä aamurumban takia ja potee huonoa omaatuntoa siitä, että kiirehtii iltapäivisinkin liian aikaisin kotiin. Sopikaa, että vuoroaamuin tai -viikoin toinen vanhemmista saa lähteä rauhassa töihin ilman aamurumbaa.
  3. Aamu on parempi aloittaa puhtaalta pöydältä. Putsaa jo illalla pöytä leivänmuruista ja lataa kahvinkeitin valmiiksi. Kaamoskuukausien ajaksi keittiöön kannattaa hankkia kirkasvalolamppu.
  4. Yritä ymmärtää, ettei taapero tahallaan kiukuttele, vaan on aamuisin yhtä väsynyt ja tainnuksissa kuin kaikki muutkin. Silittele lapsi hereille, vitsaile ja hellittele. Älä totuta taaperoa katsomaan arkiaamujen lastenohjelmia, muuten ette ikinä pääse lähtemään ennen kuin Tomi Traktori tai Puuha-Pete on loppunut. Arkiaamujen ohjelmat sopivat paremmin kotiäitien lasten päivärytmiin.
  5. Alkaako hulabaloo siinä vaiheessa, kun pitäisi saada vaatteet päälle? Lupaa laulaa autossa tai katsokaa illalla yhdessä taaperon lempileffaa, jos pukeminen sujuu hyvin. Suosi aineettomia palkintoja.
  6. Tarjoa lapselle kotona tai matkalla pientä huikopalaa, vaikka hän söisikin aamupalan hoitopaikassaan. Kiireessä maistuu lentävä leipä, joka päristelee suoraan lapsen suuhun. Tai tankatkaa matkan varrella rusinoita.
  7. Hanki taaperolle useammat sadevarusteet. Hukassa ne ovat kuitenkin. Osta myös sekä itselle että taaperolle useammat samanlaiset sukat ja käsineet. Aamut sujuvat helpommin eikä sinun tarvitse panikoida kadonneiden sukka- tai hansikasparien takia.
  8. Siirrä kaikki kellot kymmenen minuuttia etuaikaan ja ajattele, että ne ovat täysin oikeassa ajassa.
  9. Jos kuljetat taaperoa autolla hoitopaikkaan, varaa matkan ajaksi musiikkia, josta molemmat tykkäävät. Sovi erimielisyydet lapsen kanssa ennen kuin olette perillä. Taaperon päivä alkaa kurjasti, jos eroatte riidoissa.
  10. Jos nyt kuitenkin kaikki meni tänään pieleen, huomenna on uusi päivä. Menkää ajoissa nukkumaan ja aloittakaa huomenna ihan alusta.

Elina Rikkilä, Meidän Perhe 1/2009

Tulosta ohjeet jääkaapinoveen täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla