Aineenvaihduntahäiriöstä kärsivän äidin vauva on syntyessään huonokuntoisempi, kooltaan suurempi ja vauvan sokeriarvot heittelevät usein rajusti jo heti syntymän jälkeen. Kuva: 123rf.
Aineenvaihduntahäiriöstä kärsivän äidin vauva on syntyessään huonokuntoisempi, kooltaan suurempi ja vauvan sokeriarvot heittelevät usein rajusti jo heti syntymän jälkeen. Kuva: 123rf.

Ylipainosta ja sen vaikutuksista sikiön ja äidin terveyteen pitäisi puhua jo siinä vaiheessa, kun raskaus on vasta haave. 

Joka kolmas synnyttäjä on ylipainoinen, ja noin joka kymmenes on lihava. Ylipainoon liittyvä metabolinen eli aineenvaihdunnallinen häiriötila kolminkertaistaa lapsettomuusriskin. Sillä on myös kauaskantoisemmat seuraukset: äidin tai isän ylipaino vaikuttaa jo hedelmöityshetkestä lähtien tulevan lapsen, ja jopa mahdollisen lapsenlapsen, terveyteen.

– Se lisää tulevan lapsen riskiä ylipainoon ja varhaisempaan kakkostyypin diabetekseen, kertoo lääketieteen tohtori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tarja Olkinuora Felicitas-klinikalta.

Jos jo vauvakuumeilijoita tuettaisiin painonhallinnassa kertomalla vanhemmiksi haluaville ylipainon vaikutuksista hedelmällisyyteen ja tulevan lapsen terveyteen, olisi Olkinuoran mukaan mahdollista katkaista epäterveellinen kierre, jossa ylipainon ja diabeteksen riski siirretään aina sukupolvelta toiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun äiti on hedelmöittymishetkellä fysiologialtaan tarpeeksi terve tullakseen raskaaksi, on se myös kaikkein halvin tapa vaikuttaa syntyvän yksilön ja tulevan sukupolven terveydentilaan. Tässä vaiheessa annettu neuvonta vähentäisi todennäköisesti kaikkein tehokkaimmin tulevien sukupolvien kansantauteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ylipaino nelinkertaistaa keskenmenoriskin

Olkinuoran mielestä vanhempien pitäisi saada tietoa ylipainon tuomasta riskistä jo siinä vaiheesssa, kun vauvakuumeilu alkaa. Hedelmöittymisongelmien lisäksi äidin ylipaino hedelmöityshetkellä ja ensimmäisen kymmenen raskausviikon aikana nelinkertaistaa keskenmenoriskin sekä lisää raskausongelmien ja synnytysvaikeuksien määrää.

Olisi tärkeää saada äidin ja isän metabolinen tasapaino kuntoon jo kuukausia ennen hedelmöittymistä.

Kohtuullinenkin painonpudotus vähentää insuliiniresistenssiä eli metabolista epätasapainoa. Se vaikuttaa suotuisasti varhaiskypsyvien munasolujen ja siittiösolujen laatuun kauan ennen hedelmöittymisen tapahtumista. Jos solut eivät ole hyväkuntoisia, ei hedelmöittyminen ehkä johda normaaliin raskauteen lainkaan. Siksi olisi tärkeää saada äidin ja isän metabolinen tasapaino kuntoon jo kuukausia ennen hedelmöittymistä.

– Painoaan pudottaneista puolet tulee spontaanisti raskaaksi noin kolmen kuukauden kuluessa, jos muita hedelmällisyyteen vaikuttavia häiriöitä ei ole, Olkinuora huomauttaa.

Jos aineenvaihduntahäiriötä ei korjata ajoissa, ollaan Olkinuoran mukaan tekemisissä riskiraskauden kanssa. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia sokeriarvojen pysymisestä normaalina raskausaikana. Se vähentää vauvan suurikokoisuuden riskiä.

Äidin aineenvaihduntahäiriö vaikuttaa myös vauvaan

Ylipaino vaikuttaa synnytykseen ja palautumiseen muutenkin. Ylipainoisen äidin on vaikeampi synnyttää alateitse, jos lapsi on suurikokoinen. Ylipainoisilla sektiohaavojen repeäminen ja tulehtuminen on huomattavasti yleisempää. Synnytys on fyysisesti raskas ponnistus, ja ylimääräiset kilot voivat tehdä jaksamisesta vaikeampaa.

– Erittäin haastavaksi tilanteen tekee se, jos ylipainoinen äiti on ennen onnistunutta raskautta kokenut usean keskenmenon, ja lopettaa liikkumisen, koska menettämisen pelko on niin kova, toteaa kätilö Satu Peussa Felicitas-klinikan äitiysneuvolasta.

Aineenvaihduntahäiriöstä kärsivän äidin vauva on syntyessään huonokuntoisempi, kooltaan suurempi ja vauvan sokeriarvot heittelevät usein rajusti jo heti syntymän jälkeen.

Aineenvaihduntahäiriöstä kärsivän äidin vauva on syntyessään huonokuntoisempi, kooltaan suurempi ja vauvan sokeriarvot heittelevät usein rajusti jo heti syntymän jälkeen.

– Usein vauvat joutuvatkin heti synnyttyään sokeritippaan, Peussa kertoo.

Äitien sokeriarvojen tarkkailu ja tietoisuus asiasta on kehittynyt hyvään suuntaan viimeisen kymmenen–viidentoista vuoden aikana. Äidin pitää kuitenkin olla itse motivoitunut ja ymmärtää asian suuri merkitys.

Lähteenä käytetty myös THL:n perinataalitilastoa.

Vierailija

Lieväkään ylipaino ei ole hyväksi, jos kyse on ylimääräisestä läskistä. Ihminen voi olla ylipainoinen myös, jos hän on todella lihaksikas. Veikkaisin kuitenkin, että naissukupuolella tällainen lihaspaino on aika harvinaista.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi ollaan taas huolissaan vain äidin ylipainosta? Myös isän ylipaino on haitaksi sikiölle. Ja miehet ova Suomessa lihavampia kuin naiset.

Vauva kasvaa naisen sisällä. Lihavuus on yhtä yleustä miehillä ja naisilla, n. 20 % on lihavia.

Vuonna 2014 miehistä 60 prosenttia oli ylipainoisia ja naisista 43 prosenttia (THL)

Ja silti naisten rasvaprosentti on yli 10 prosenttiyksikköä korkeampi. Miehillä on paljon rasvatonta painoa, mutta onko se oikeastaan edes ongelma?


Juu niinhän se on, että se miesten ylipaino on ihan vaan sitä lihasmassaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla