Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa odottajan kysymykseen treenistä raskauden aikana.

Millainen kuntosaliharjoittelu sopii odottajalle? Saako raskausaikana tehdä vatsalihasliikkeitä?

Terveydenhoitaja Mia Astikainen:

Raskausaikana voi tehdä vatsalihasliikkeitä, mutta suorien vatsalihasten harjoittelu odotusaikana saattaa lisätä näiden lihasten välistä erkaantumaa. Jopa 90 prosentilla naisista on suorien vatsalihasten erkaantumista raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Vahvista vatsalihasliikkeillä ensin syvää poikittaista vatsalihasta ja sitten vinoja vatsalihaksia. Nämä lihakset tukevat suoria vatsalihaksia ja ehkäisevät erkaantumista. Jos et tiedä tai ole varma, miten vatsalihaksia harjoitetaan oikein, pyydä apua kuntosalin henkilökunnalta.

Raskauden aikana suositellaan harjoitettavaksi lihasryhmiä, jotka tukevat lantion oikeaa asentoa, keskivartaloa ja yläselkää. Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on erittäin tärkeää synnytyksestä toipumiselle. Harjoitteluun saa ohjeita neuvolasta.

Lihaskuntoharjoittelu kuntosalilla on hyvää liikuntaa, etenkin jos sinulla on ollut ylipainoa ennen raskautta. Harjoittelu voi laskea verenpainetta, se lisää rasva-aineenvaihduntaa ja auttaa selkäkipuihin. Ryhti muuttuu kohdun kasvaessa, ja kehon painopiste siirtyy eteen. Hyvä lihaskunto ylläpitää hyvää ryhtiä.

Vatsallaan tehtäviä liikkeitä voi tehdä niin kauan kuin vatsa ei näy tai tunnu. Vältä liikkeitä, joissa joudut pidättämään hengitystä, tarvitset staattista ponnistusta (esimerkiksi ”lankuttaminen”) ja liikkeitä, joissa vatsaonteloon kohdistuu painetta. Vältä myös liikkeitä, joissa on kaatumisriski.

Kun vatsa kasvaa, kevennä hyppyjä askellukseksi ja juoksua kävelyksi. Näin alaselkä ja lantionpohjan lihakset eivät joudu turhan suurelle rasitukselle. Jos harjoittelu tuntuu pahalta, lopeta se heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla