Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä. Varmimmat oireet ovat korkea verenpaine sekä valkuainen virtsassa. Kuva: iStockphoto
Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä. Varmimmat oireet ovat korkea verenpaine sekä valkuainen virtsassa. Kuva: iStockphoto

Terveelliset elämäntavat vähentävät pre-eklampsian riskiä, mutta tauti voi kehittyä terveellekin, terveydenhoitaja Mia Astikainen sanoo.

Riskejä seurataan jokaisella neuvolakäynnillä

Pre-eklampsia eli kansankielellä toksemia tai raskausmyrkytys on raskauden aikainen tila, jossa odot­tajan verenpaine nousee ja virtsaan erittyy proteiinia 20:nnen raskausviikon jälkeen. Silloin odottava äiti voi kärsiä päänsärystä, pahoinvoinnista, huimauksesta, näköhäiriöistä ja ylävatsakivuista.

Myös turvotus on pre-eklampsian oire, johon täytyy reagoida. Turvotusta voi kuitenkin esiintyä muutenkin raskauden aikana.

Neuvolassa verenpainetta, mahdollista turvotusta ja virtsan proteiinia seurataan jokaisella käynnillä, koska hoitamattomana pre-eklampsia on kohtalokas sekä sikiölle että äidille. Se vaikuttaa sikiön kasvuun ja hapensaantiin ja voi johtaa siihen, että istukka irtoaa ennenaikaisesti.

Riski periytyy äidiltä tyttärelle

Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä, mutta sen arvellaan olevan istukkaperäinen. Muun muassa verenpainetauti, munuaisten vajaatoiminta ja ylipaino altistavat pre-eklampsialle.

Jostakin syystä tila periytyy jossain määrin: jos äidilläsi on ollut pre-eklampsia raskauden aikana, sen riski nousee tavallista korkeammaksi sinunkin odotuksessasi.

Pre-eklampsia on myös yleisempi ensimmäisessä raskaudessa, monikkoraskaudessa, alle 20-vuotiailla ja yli 40-vuotiailla odottajilla.

Tauti voi tulla täysin terveellekin

Terveelliset elämäntavat jo ennen raskautta vähentävät pre-eklampsian riskiä. Tauti voi kuitenkin kehittyä myös täysin terveelle odottajalle.

Jos tulevalla äidillä on munuaissairaus tai vakava verenpainetauti, raskautta on syytä suunnitella etukäteen lääkärin vastaanotolla.

Odottaja lähetetään äitiyspoliklinikalle, jos verenpaine nousee liikaa ja virtsan proteiini on reippaasti koholla. Lääkitys verenpaineen hillitsemiseksi aloitetaan erikoislääkärin päätöksellä ja valvonnassa. Yleensä verenpaineen raja lääkitykselle on 160/110 mmHg, mutta myös odottajan perussairaudet otetaan huomioon ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Odottaja voi hoitaa kohonnutta verenpainetta riittävällä levolla, välttämällä suolaa ja juomalla runsaasti vettä.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kipinä säilyy, kun hyvät huomenet ja halaukset ovat tapa jo ennen vauvan syntymää.

Varsinkin ensimmäisen lapsen saaminen mullistaa elämän, myös parisuhteen. Parisuhdevalmentaja Paula Immon, 38, mielestä sen ei tarvitse olla huono juttu, mutta valmistautua kannattaa.

Puhetta, tunnetta ja seksiä – niistä rakentuu vahva suhde, Immo toteaa. Vauvan tulo ja kahdenkeskisen ajan väheneminen heilauttaa ainakin hetkellisesti näitä kaikkia, kun ykkösenä ovat pienen tarpeet.

Siksi yhteiseen arkeen kannattaa jo ennen vauvan syntymää ujuttaa tapoja, joilla huomioi toista.

– Kysykää päivittäin toisiltanne, miten päivä meni. Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

Kun juttelu, hyvät huomenet ja halaaminen ovat tapoja, ne eivät herkästi huku vauvavuodenkaan pyörteisiin. Toista muistaa katsoa muutenkin kuin äitinä tai isänä.

Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

– Vaikka romanttisiin illallisiin ei olisi mahdollisuutta eikä seksielämä heti palaisi ennalleen, hellä katse tai sohvalla sylikkäin istuminenkin vaalii läheisyyttä.

Myös esimerkiksi rakkaudentäyteinen valokuva voi muistuttaa kipinästä, joka uhkaa jäädä vaippavuoren alle. Siksi Immo ja valokuvaaja Janica Karasti päättivät yhdistää valmennuksen ja valokuvan voiman. Kuviin tallennetaan se tärkein: kivaa, että olet siinä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tilaajille
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto

Synnytys alakautta voi onnistua hyvin, vaikka vauva olisi perätilassa. Riskitapaukset ohjataan suoraan sektioon.

Miksi vauva on perätilassa?

Syitä on monia. Ensisynnyttäjillä on korkeampi riski vauvan perätilaan, sillä napakat vatsalihakset voivat vaikuttaa kääntymiseen. Toisaalta taas äideillä, joilla on viisi synnytystä tai enemmän, kohdun lihakset ovat löystyneet, ja vauva ei...