Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä. Varmimmat oireet ovat korkea verenpaine sekä valkuainen virtsassa. Kuva: iStockphoto
Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä. Varmimmat oireet ovat korkea verenpaine sekä valkuainen virtsassa. Kuva: iStockphoto

Terveelliset elämäntavat vähentävät pre-eklampsian riskiä, mutta tauti voi kehittyä terveellekin, terveydenhoitaja Mia Astikainen sanoo.

Riskejä seurataan jokaisella neuvolakäynnillä

Pre-eklampsia eli kansankielellä toksemia tai raskausmyrkytys on raskauden aikainen tila, jossa odot­tajan verenpaine nousee ja virtsaan erittyy proteiinia 20:nnen raskausviikon jälkeen. Silloin odottava äiti voi kärsiä päänsärystä, pahoinvoinnista, huimauksesta, näköhäiriöistä ja ylävatsakivuista.

Myös turvotus on pre-eklampsian oire, johon täytyy reagoida. Turvotusta voi kuitenkin esiintyä muutenkin raskauden aikana.

Neuvolassa verenpainetta, mahdollista turvotusta ja virtsan proteiinia seurataan jokaisella käynnillä, koska hoitamattomana pre-eklampsia on kohtalokas sekä sikiölle että äidille. Se vaikuttaa sikiön kasvuun ja hapensaantiin ja voi johtaa siihen, että istukka irtoaa ennenaikaisesti.

Riski periytyy äidiltä tyttärelle

Raskausmyrkytyksen syytä ei täysin tiedetä, mutta sen arvellaan olevan istukkaperäinen. Muun muassa verenpainetauti, munuaisten vajaatoiminta ja ylipaino altistavat pre-eklampsialle.

Jostakin syystä tila periytyy jossain määrin: jos äidilläsi on ollut pre-eklampsia raskauden aikana, sen riski nousee tavallista korkeammaksi sinunkin odotuksessasi.

Pre-eklampsia on myös yleisempi ensimmäisessä raskaudessa, monikkoraskaudessa, alle 20-vuotiailla ja yli 40-vuotiailla odottajilla.

Tauti voi tulla täysin terveellekin

Terveelliset elämäntavat jo ennen raskautta vähentävät pre-eklampsian riskiä. Tauti voi kuitenkin kehittyä myös täysin terveelle odottajalle.

Jos tulevalla äidillä on munuaissairaus tai vakava verenpainetauti, raskautta on syytä suunnitella etukäteen lääkärin vastaanotolla.

Odottaja lähetetään äitiyspoliklinikalle, jos verenpaine nousee liikaa ja virtsan proteiini on reippaasti koholla. Lääkitys verenpaineen hillitsemiseksi aloitetaan erikoislääkärin päätöksellä ja valvonnassa. Yleensä verenpaineen raja lääkitykselle on 160/110 mmHg, mutta myös odottajan perussairaudet otetaan huomioon ja hoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Odottaja voi hoitaa kohonnutta verenpainetta riittävällä levolla, välttämällä suolaa ja juomalla runsaasti vettä.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.