Napalävistys voi olla tarpeen ottaa pois jo ultraäänitutkimuksen ajaksi. Kuva: iStockphoto
Napalävistys voi olla tarpeen ottaa pois jo ultraäänitutkimuksen ajaksi. Kuva: iStockphoto

Sektiossa lävistykset pitää ottaa pois, muu on tapauskohtaista.

Jotkut lävistykset voivat aiheuttaa ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Monella naisella napakoru ikään kuin ”kasvaa ulos” ihosta, kun iho venyy raskauden edetessä, varsinkin jos korua ei raskauden edetessä vaihdeta pidempään. Napakoru voi häiritä ultraäänitutkimusta raskauden aikana, ja joissain sairaaloissa ne on otettava pois ultratutkimuksen ajaksi.

Genitaalilävistystä ei tarvitse ottaa pois raskauden aikana. Se voi kuitenkin revetä synnytyksessä, ja siksi koru on otettava pois ennen synnytystä. Muita lävistyksiä, kuten kulmassa, kielessä tai huulessa olevia lävistyksiä, ei tarvitse poistaa, ellei synnytystapana ole sektio.

Leikkaussaliin mennessä kaikki korut tulee ottaa pois. Lävistykset ovat infektioriski, mutta suun alueella ne voivat olla myös tiellä, jos äiti intuboidaan eli henkitorveen laitetaan hengitysputki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lävistystä ei kannata ottaa raskausaikana infektioriskin takia.

Lävistysten ottamista raskausaikana ei suositella. Näissä on aina tulehdusriski, ja tulehdus voi haitata raskautta. Raskauden aikana naisen vastustuskyky on normaalia matalampi, joten tulehdusten mahdollisuus on suurempi kuin normaalisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mia vastaa

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa.
  • Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla