Virtsankarkailun saa useimmiten kuriin lantionpohjan lihasten kuntoutuksella.

Synnyttäneistä naisista useampi kuin yksi kolmesta kärsii virtsan ponnistuskarkailusta vielä kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen. Eli pissaa lirahtaa pöksyyn, kun he yskivät, nauravat, aivastavat, juoksevat, hyppivät tai vain nostavat vauvaa. Vielä yleisempää virtsankarkailu on raskauden aikana: silloin se vaivaa jopa 85 prosenttia naisista. Naisilla rakkoa ja virtsaputkea tukee lihaskerros, jota kutsutaan lantionpohjan lihaksiksi. Jos lantionpohjan lihakset heikkenevät ja niiden joustavuus vähenee, tavallisetkin toiminnot voivat saada virtsan karkaamaan.

”Raskauden aikana erittyvä relaksiinihormoni pehmentää kudokset, jolloin lihasten hallinta heikkenee. Myös vauva väsyttää lantionpohjaa painollaan”, selittää fysioterapeutti Sinikka Ojanperä Helsingin Naistenklinikalta.

Ponnistuslirahtelun ensisijainen hoito on lantionpohjan lihasten kuntoutus. Lihaksia olisi hyvä vahvistaa jo odotusaikana, mielellään jo ennen raskautta.

”Hyväkuntoiset lihakset kestävät synnytyksen paremmin kuin treenaamattomat.”

Tunnista lihakset

Lantionpohjan lihakset joutuvat koville alatiesynnytyksessä, kun vauvan pää venyttää lantionpohjaa äärimmilleen. Normaalisti lantionpohja supistuu automaattisesti juuri ennen fyysistä ponnistusta ja sulkee virtsaputken suun, emättimen ja peräaukon. Synnytyksen jälkeen lihaksissa ei välttämättä ole voimaa vastustaa vatsaontelon painetta.

”Sekä lihasten että hermojen palautumisen kannalta on suositeltavaa aloittaa lantionpohjan lihasten voimistelu 24 tunnin kuluessa synnytyksestä. Aluksi kannattaa tehdä varovaisia tunnistamisharjoituksia. Kevytkin jumppa vilkastuttaa lantion verenkiertoa ja jouduttaa palautumista. Varsinaisiin harjoituksiin voi siirtyä jälkitarkastuksen jälkeen”, Ojanperä opastaa.

Virtsankarkailusta kannattaa puhua jo synnytyssairaalassa, jossa on helpointa päästä fysioterapeutille. Myöhemmin fysioterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä.

Kaikille löytyy apua

Fysioterapiassa lantionpohjan lihasten toimintaa voidaan tutkia EMG-hoitolaitteen avulla: emättimeen laitettava elektrodi välittää tietokoneen ruudulle tiedon siitä, miten lihakset supistuvat ja rentoutuvat. Fysioterapeutti antaa asiakkaalle kotiohjeet.

”Lantionpohjan lihaksissakin voidaan harjoittaa nopeutta, kestävyyttä ja voimaa. Tärkeää on myös oppia rentouttamaan lihakset. Jos lihaksissa on aina pieni jännitys päällä, ne väsyvät eivätkä jaksa reagoida, kun ihminen aivastaa tai yskii”, Ojanperä sanoo.

Edistymistä pitäisi alkaa näkyä 3–6 kuukauden harjoittelun jälkeen. Imettävältä äidiltä tilanne tarkistetaan imetyksen lopettamisen jälkeen.

”Relaksiini-hormonia erittyy myös imetyksen aikana. Kun sen eritys hiipuu imetyksen loppua kohden ja normaali hormonitoiminta palautuu, virtsankarkailu yleensä helpottaa.”

Suurin osa synnyttäneistä kuntoutuu lantionpohjan lihaksia jumppaamalla, mutta eivät kaikki.

”Jos naisella on hyvin heikko kudostyyppi, jumppa ei välttämättä auta. Myös silloin, kun vaiva ei liity ponnistamiseen ja virtsa vain valuu, ongelmaan on vaikeampaa vaikuttaa lihasten kautta”, Ojanperä toteaa.

Kaikille kuitenkin löytyy apua. Hankalaa virtsankarkailua voidaan hoitaa myös lääkkeillä tai korjata leikkauksella sen jälkeen, kun perheen lapsiluku on täynnä.

Vauva 3/09

Heidin ja Ossin tyttäret syntyivät raskausviikolla 39 + 0. 

”Vietin viimeiset yhdeksän viikkoa raskaudestani vuodelevossa ja kärsin sekä henkisesti että fyysisesti. Raskaus päätettiin käynnistää, kun viikkoja olisi täynnä 39.

Kun menimme aamulla sairaalaan, oloni oli hassu. Minulla ei ollut mitään tuntemuksia tulevasta synnytyksestä, mutta tiesin, että sinä päivänä vauvat syntyisivät. Minua jännitti, sillä toinen lapsista oli perätilassa, enkä tiennyt voisinko synnyttää häntä. Lantioni oli kuvattu sitä varten magneettikuvissa.

Kahdentoista aikaan minulle laitettiin ballongi ja sain tiedon, että voisin synnyttää alakautta.

Spinaalipuudutus toi helpotuksen noin tunnin ajaksi.

Kahden aikoihin lääkäri tuli ja puhkaisi lapsivesikalvot. Oksitosiinitippa laitettiin varalta odottamaan, mutta supistukseni käynnistyivät heti. Siirryimme noin neljän aikoihin saliin, jossa otin TENS-laitteen käyttöön.

Pidin supistuksen tullessa käytettävää nappia pohjassa melkein koko ajan, sillä supistukset muuttuivat niin kivuliaiksi.

Spinaalipuudutus toi helpotuksen noin tunnin ajaksi. Sitten supistukset alkoivat tuntua uudestaan, mutta tiesin jo, että olemme loppusuoralla.

Ponnistusvaiheessa sain kätilöiltä hyviä neuvoja, ja ponnistusvaihe eteni nopeasti. Ensin syntyi A-tyttö ja kymmenen minuuttia myöhemmin B-tyttö. Minua ei sattunut synnytyksen jälkeen mihinkään. Tuntui kuin en olisi synnyttänytkään.

A-vauva tuli heti rinnalleni, mutta B-vauvalle piti antaa lisähappea. Sekunnit häntä odottaessa tuntuivat pitkiltä. Kätilö kävi nopeasti huikkaamassa ovelta, ettei B-tytölläkään ole hätää, ja pian hänkin tuli rinnalle.

Minua ei sattunut synnytyksen jälkeen mihinkään. Tuntui kuin en olisi synnyttänytkään.

Ensimmäinen yö kotona oli hulinaa. Sen jälkeenkin imetyssessiot ovat olleet pitkiä.

Olen aloittanut välillä imettämisen illalla kuudelta ja lopettanut yhdentoista tunnin päästä aamuviideltä, jolloin molemmat ovat vihdoin nukkuneet. Sitten olen nukkunut kaksi tuntia itse.

Annoimme alussa vähän korviketta, mutta nyt menemme käytännössä omilla maidoilla. Yritän pitää tyttöjä samassa rytmissä, ettei yhdentoista tunnin sessioita enää tulisi.”


A-tyttö painoi syntyessään 3 190 grammaa ja oli 50 senttiä pitkä. B-tyttö painoi 2 420 grammaa ja oli 49 senttiä pitkä.
Heidi raskausviikolla 34 + 0.
 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vatsallaan nukkuminen, graavilohi, seksi tietyissä asennoissa... ainakin näitä ehtii kaivata odotusaikana.

Tätä kaipasin eniten 

Kunnon selkähierontaa, jossa selkä myös naksautetaan.

Vatsallaan nukkumista!

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Homejuustoja, raakamakkaroita ja graavilohta, joita tilasin mieheltäni synnytysosastolle.

Juoksemista ja kunnon hikiliikuntaa sekä paremmin jaksamista töissä ja vapaalla.

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Molemmat raskauteni osuivat joulun ajalle, ja graavilohet, mädit ja homejuustot houkuttelivat. Isäni joutui tekemään joulupöytään uunilohta, koska sain kunnon hormoni-itkut.

Seksiä. Vatsani oli loppuvaiheessa niin jumalattoman iso, ettei mihinkään asentoon enää sopinut/kyennyt/viitsinyt.

Näin jopa unia skumpasta, ja herätessä oli hirveä morkkis.

Korkkareita, juhlamekkoon pukeutumista ja meikkaamista. Toteutui ristiäisissä.

Tuijotin kaupassa haikeana maksalaatikkoa ja ajattelin, miten epäreilua on, etten voi syödä sitä. En edes pidä maksalaatikosta.

Ensimmäiseksi synnytyksen jälkeen...

Join lasin sampanjaa. Olin odottanut sitä, mutta loppujen lopuksi se ei ollut mitään verrattuna pieneen ihmeeseen, joka tuhisi vieressä.

Lakkasin varpaankynteni itse.

Halasin miestäni. Kun sai taas olla oikeasti lähellä, tuntui kuin se olisi ollut ensimmäinen kerta.

Olisin halunnut pulahtaa uima-altaaseen, joka on täynnä juustoja, tai haukata juustoa suoraan paketista. Olo oli kuin maanisella hiirellä.

Yritin nukkua vatsallani. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska maidon täyttämät tissit olivat niin kipeät.

Söin sushiravintolassa lautasellisen pelkkiä lohinigirejä.

Lämmin maksalaatikko odotti kotona, kun palasin laitokselta vauvan kanssa.

Suuntasimme mieheni kanssa läheiseen sushiravintolaan, jossa söin ensimmäisen lautasellisen pelkkiä lohinigirejä. Parhaat treffit ikinä!

Sheivasin alapääni. Oli kevyt olo sen jälkeen.

Tämän voimalla jaksoin

Mies teki TJ-kalenterin, jonka loppuun piirsi herkkuja.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun helmikuussa ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Katselin jo etukäteen sushibuffetien nettisivuja.

Suunnittelin puolimaratonille osallistumista.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Pakkasin lempikarkkejani sairaalakassiin ja suunnittelin salmiakki- ja lakuövereitä.

Haaveilin juoksukärryjen ostamisesta ja lapsen kanssa lenkkeilystä.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.