Suurin osa raskaudenaikaisista vuodoista on vaarattomia äidin ja vauvan terveydelle.

Yllättävä verinen vuoto raskauden aikana pelästyttää odottajan. Onneksi kyseessä voi olla harmiton vuoto, josta ei ole vaaraa äidille tai sikiölle.

Keskenmeno

Keskenmeno aiheuttaa noin puolet alkuraskauden vuodoista. Yleensä oireena on myös kipu. Uhkaavaa keskenmenoa hoidetaan levolla.

Monikkoraskaus

Vuoto ei kuulu monikkoraskauteen, mutta monikkoraskauksissa vuoto on yleisempää kuin yhden sikiön­ raskaudessa. Joskus raskaus alkaa kaksosraskautena, mutta toinen alkioista ei koskaan kehity kunnolla, vaan vuotaa kohdusta pois.

Monikkoraskaudessa yhden sikiön keskenmenoa hoidetaan levolla samaan tapaan kuten muitakin uhkaavia keskenmenoja.

Istukan reunan irtoaminen

Istukan reunan irtoaminen voi olla syy alku- ja keskiraskauden verenvuotoon. Yleensä vuoto rauhoittuu aikanaan. Myöhemmin siitä voi seurata esimerkiksi vuodon lisääntymistä, aikainen lapsivedenmeno, tulehdus tai sikiön kasvun häiriö.

Polyyppi

Kohdunsuun polyyppi eli limakalvon kasvannainen saattaa aiheuttaa vuotoa. Kohdunsuun polyyppeja ei kuitenkaan raskauden aikana poisteta, sillä toimenpide voi aiheuttaa lisää vuotoa.

Tulehdukset

Synnytyselinten tulehdukset, esimerkiksi hiiva- tai bakteeritulehdus, voivat aiheuttaa veristä vuotoa emättimen tai kohdunsuun limakalvolta. Tulehdukset eivät ole erityisen vaarallisia, mutta ne pitää tutkia ja hoitaa emättimeen annosteltavilla lääkkeillä.

Kohdun supistelu

Loppuraskaudessa kohdun supisteluun voi liittyä niukkaa verenvuotoa kohdun limakalvolta, kun kohdunsuu alkaa avautua. Tällainenkin vuoto on syytä tutkia, sillä synnytys voi olla käynnistymässä.

Istukan ennenaikainen irtoaminen ja etinen istukka

Istukan irtoaminen aiheuttaa kivuliasta verenvuotoa ja supistelua. Irtoaminen johtaa tavallisesti keisarileikkaukseen.

Etinen istukka tarkoittaa, että kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun. Tyypillinen oire on kivuton vuoto raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Jos vuoto ei ole runsasta ja äiti ja sikiö voivat hyvin, jäädään usein seuraamaan tilannetta.

Asiantuntija: Osastonylilääkäri Jukka Uotila, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Vauva 10/2010

Vierailija

Verinen vuoto raskauden aikana

Minulla alkoi runsas vuoto kun olin rv 8+0. Satuin olemaan juuri silloin sairaalalla tipassa pahan pahoinvoinnin takia ja pääsin hyvin nopeaa ultrattavaksi päivystävälle gynelle. Kohdusta löytyi noin kananmunan kokoinen hematooma, eli verenpurkauma, joka aiheutti vuodon. Sikiöllä oli kaikki hyvin, sydän sykki ja vastasi viikkoja. Gyne sanoi että vaiva on hyvin yleinen ja sikiön selviämismahdollisuudet ovat hyvät. En ollut itse moisesta kuullutkaan vaikka kaikki mahdolliset keskenmenojen- ja...
Lue kommentti

Bulevardille perustetaan Suomen suurin sikiöseulontayksikkö. Luvassa on myös ilta-aikoja.

Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat muuttavat 5. kesäkuuta Helsingin keskustaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjestää jatkossa näiden äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat osoitteessa Bulevardi 22 A.

Muutoksen taustalla on Kätilöopiston sairaalan lakkauttamisesta johtuva tilanpuute.

– Haluamme myös keskittää palvelut paikkoihin, jotka ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuneuvoilla. Kun keskitämme toimintaa, meillä alkaa olla syksystä alkaen tarjolla myös ilta-aikoja, kertoo linjajohtaja Veli-Matti Ulander HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Uusi yksikkö tekee seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Uudesta sikiöseulontayksiköstä tulee Suomen suurin, ja siellä tullaan tekemään vuosittain 26 000–28 000 raskausajan ultraäänitutkimusta vuosittain. Yksikkö tekee siis seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Sikiöseulontayksikkö on vain ennalta sovittuja käyntejä varten, ja ätiyspoliklinikoiden muu toiminta jatkuu kuten ennen. Jos raskaana olevalla herää esimerkiksi äkillinen huoli sikön voinnista, yhteyttä pitää ottaa Naistenklinikalle tai Jorviin.

Raskaana oleville tarjotaan kaksi seulontaultraäänitutkimusta: varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 11–13+6 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 19–21.

HUS Sikiöseulontayksikön ajanvaraus ja neuvonta toimivat numerossa 040 575 2466 kello 9–15. Yksikköön voi varata ajan myös netissä Terveyskylän Naistalon digitaalisella Raskauspolulla ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomen kesä voi yllättää, ja mittari voi kivuta keväälläkin hellelukemiin. Vaikka lämpö on ihanaa, raskausaikana se saattaa koetella normaalia enemmän.

Moni odottaja kokee, että helteellä olo on lähinnä tuskaisa. Yleisiä oireita ovat myös kohonnut verenpaine ja jalkojen turvotus. Niihin voi vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla ja juomalla tarpeeksi.

Lukijamme vinkkaavat – näin helpotat oloa helteellä:

 • Juo tarpeeksi vettä!
 • Ei ylimääräisiä touhuja.
 • Pukeudu kevyesti luonnonmateriaaleihin. Kotona voi olla vaikka alusvaatteissa tai kääriytyneenä ilmavaan huiviin.
 • Kastele ohut lakana ja mene sen alle. Tai laita märkä pyyhe päähän.
 • Älä käytä kodinkoneita, jotka kuumentavat huoneilmaa, kuten imuria ja kuivausrumpua.
 • Katso Netflixiä ja syö vesimelonia.
 • Hakeudu mahdollisuuksien mukaan varjopaikkoihin.
 • Avaa yöllä kaikki ikkunat levälleen.
 • Pidä aina sumutinpullo tai jokin ”löyhytin” mukana.
 • Mene rannalle, kävele rantavedessä.
 • Ole kotona alasti tuulettimen vieressä.
 • Nauti! Kölli päivät auringossa, eipähän palele.
 • Laita autossa ilmastointi täysille.
 • Käy suihkussa.
 • Laita pihalle tai parvekkeelle pieni uima-allas.
 • Harrasta kevyttä kävelyä ja uimista.
 • Hengaile kellarissa tai kauppojen pakastealtaiden luona – myös maito- ja lihahyllyt hohkavat viileyttä.
 • Nosta jalat koholle.
 • Ryhdy vesisotaan.
 • Pue vain bikinit päälle.
 • Syö jätskiä välipalaksi.
 • Ota pitkät päiväunet.
 • Lepää sohvalla tai aurinkotuolissa.

Vinkit saatu Vauvan Facebookista ja Aihe Vapaa -keskustelupalstalta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.