Suurin osa raskaudenaikaisista vuodoista on vaarattomia äidin ja vauvan terveydelle.

Yllättävä verinen vuoto raskauden aikana pelästyttää odottajan. Onneksi kyseessä voi olla harmiton vuoto, josta ei ole vaaraa äidille tai sikiölle.

Keskenmeno

Keskenmeno aiheuttaa noin puolet alkuraskauden vuodoista. Yleensä oireena on myös kipu. Uhkaavaa keskenmenoa hoidetaan levolla.

Monikkoraskaus

Vuoto ei kuulu monikkoraskauteen, mutta monikkoraskauksissa vuoto on yleisempää kuin yhden sikiön­ raskaudessa. Joskus raskaus alkaa kaksosraskautena, mutta toinen alkioista ei koskaan kehity kunnolla, vaan vuotaa kohdusta pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Monikkoraskaudessa yhden sikiön keskenmenoa hoidetaan levolla samaan tapaan kuten muitakin uhkaavia keskenmenoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Istukan reunan irtoaminen

Istukan reunan irtoaminen voi olla syy alku- ja keskiraskauden verenvuotoon. Yleensä vuoto rauhoittuu aikanaan. Myöhemmin siitä voi seurata esimerkiksi vuodon lisääntymistä, aikainen lapsivedenmeno, tulehdus tai sikiön kasvun häiriö.

Polyyppi

Kohdunsuun polyyppi eli limakalvon kasvannainen saattaa aiheuttaa vuotoa. Kohdunsuun polyyppeja ei kuitenkaan raskauden aikana poisteta, sillä toimenpide voi aiheuttaa lisää vuotoa.

Tulehdukset

Synnytyselinten tulehdukset, esimerkiksi hiiva- tai bakteeritulehdus, voivat aiheuttaa veristä vuotoa emättimen tai kohdunsuun limakalvolta. Tulehdukset eivät ole erityisen vaarallisia, mutta ne pitää tutkia ja hoitaa emättimeen annosteltavilla lääkkeillä.

Kohdun supistelu

Loppuraskaudessa kohdun supisteluun voi liittyä niukkaa verenvuotoa kohdun limakalvolta, kun kohdunsuu alkaa avautua. Tällainenkin vuoto on syytä tutkia, sillä synnytys voi olla käynnistymässä.

Istukan ennenaikainen irtoaminen ja etinen istukka

Istukan irtoaminen aiheuttaa kivuliasta verenvuotoa ja supistelua. Irtoaminen johtaa tavallisesti keisarileikkaukseen.

Etinen istukka tarkoittaa, että kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun. Tyypillinen oire on kivuton vuoto raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Jos vuoto ei ole runsasta ja äiti ja sikiö voivat hyvin, jäädään usein seuraamaan tilannetta.

Asiantuntija: Osastonylilääkäri Jukka Uotila, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Vauva 10/2010

Minulla alkoi runsas vuoto kun olin rv 8+0. Satuin olemaan juuri silloin sairaalalla tipassa pahan pahoinvoinnin takia ja pääsin hyvin nopeaa ultrattavaksi päivystävälle gynelle. Kohdusta löytyi noin kananmunan kokoinen hematooma, eli verenpurkauma, joka aiheutti vuodon. Sikiöllä oli kaikki hyvin, sydän sykki ja vastasi viikkoja. Gyne sanoi että vaiva on hyvin yleinen ja sikiön selviämismahdollisuudet ovat hyvät. En ollut itse moisesta kuullutkaan vaikka kaikki mahdolliset keskenmenojen- ja vuotojen syyt on kyllä opiskeltu alkuraskauden peloissa. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla