Suurin osa raskaudenaikaisista vuodoista on vaarattomia äidin ja vauvan terveydelle.

Yllättävä verinen vuoto raskauden aikana pelästyttää odottajan. Onneksi kyseessä voi olla harmiton vuoto, josta ei ole vaaraa äidille tai sikiölle.

Keskenmeno

Keskenmeno aiheuttaa noin puolet alkuraskauden vuodoista. Yleensä oireena on myös kipu. Uhkaavaa keskenmenoa hoidetaan levolla.

Monikkoraskaus

Vuoto ei kuulu monikkoraskauteen, mutta monikkoraskauksissa vuoto on yleisempää kuin yhden sikiön­ raskaudessa. Joskus raskaus alkaa kaksosraskautena, mutta toinen alkioista ei koskaan kehity kunnolla, vaan vuotaa kohdusta pois.

Monikkoraskaudessa yhden sikiön keskenmenoa hoidetaan levolla samaan tapaan kuten muitakin uhkaavia keskenmenoja.

Istukan reunan irtoaminen

Istukan reunan irtoaminen voi olla syy alku- ja keskiraskauden verenvuotoon. Yleensä vuoto rauhoittuu aikanaan. Myöhemmin siitä voi seurata esimerkiksi vuodon lisääntymistä, aikainen lapsivedenmeno, tulehdus tai sikiön kasvun häiriö.

Polyyppi

Kohdunsuun polyyppi eli limakalvon kasvannainen saattaa aiheuttaa vuotoa. Kohdunsuun polyyppeja ei kuitenkaan raskauden aikana poisteta, sillä toimenpide voi aiheuttaa lisää vuotoa.

Tulehdukset

Synnytyselinten tulehdukset, esimerkiksi hiiva- tai bakteeritulehdus, voivat aiheuttaa veristä vuotoa emättimen tai kohdunsuun limakalvolta. Tulehdukset eivät ole erityisen vaarallisia, mutta ne pitää tutkia ja hoitaa emättimeen annosteltavilla lääkkeillä.

Kohdun supistelu

Loppuraskaudessa kohdun supisteluun voi liittyä niukkaa verenvuotoa kohdun limakalvolta, kun kohdunsuu alkaa avautua. Tällainenkin vuoto on syytä tutkia, sillä synnytys voi olla käynnistymässä.

Istukan ennenaikainen irtoaminen ja etinen istukka

Istukan irtoaminen aiheuttaa kivuliasta verenvuotoa ja supistelua. Irtoaminen johtaa tavallisesti keisarileikkaukseen.

Etinen istukka tarkoittaa, että kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun. Tyypillinen oire on kivuton vuoto raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Jos vuoto ei ole runsasta ja äiti ja sikiö voivat hyvin, jäädään usein seuraamaan tilannetta.

Asiantuntija: Osastonylilääkäri Jukka Uotila, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Vauva 10/2010

Vierailija

Verinen vuoto raskauden aikana

Minulla alkoi runsas vuoto kun olin rv 8+0. Satuin olemaan juuri silloin sairaalalla tipassa pahan pahoinvoinnin takia ja pääsin hyvin nopeaa ultrattavaksi päivystävälle gynelle. Kohdusta löytyi noin kananmunan kokoinen hematooma, eli verenpurkauma, joka aiheutti vuodon. Sikiöllä oli kaikki hyvin, sydän sykki ja vastasi viikkoja. Gyne sanoi että vaiva on hyvin yleinen ja sikiön selviämismahdollisuudet ovat hyvät. En ollut itse moisesta kuullutkaan vaikka kaikki mahdolliset keskenmenojen- ja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.