Raju verenvuoto raskauden aikana kertoo istukan hematoomasta, ja tällöin odottajan on syytä hakeutua lääkäriin. Kuva: iStockphoto
Raju verenvuoto raskauden aikana kertoo istukan hematoomasta, ja tällöin odottajan on syytä hakeutua lääkäriin. Kuva: iStockphoto

Mikä on istukan hematooma ja onko siitä sikiölle vaaraa?

Istukan hematooma löydetään muutamalla prosentilla odottajista. Useimmiten se on vaaraton ja oireeton, eikä sille tarvitse tehdä mitään. Joskus istukan hematoomalla on kuitenkin vakavia seurauksia raskaudelle.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Bruno Cacciatore vastaa neljään kysymykseen istukan hematoomasta.

Mikä on istukan hematooma? Mistä tiedän, onko minulla se?

Hematoomalla tarkoitetaan verihyytymää eli mustelmaa, joka muodostuu verenvuodon seurauksena. Jos istukan seinämässä on hematooma, istukasta on siis vuotanut verta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienet hematoomat ovat yleisiä, eivätkä ne välttämättä oireile mitenkään. Tällöin hematooma saatetaan huomata tavallisen ultrakäynnin yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rajumpi verenvuoto kertoo kuitenkin suuremmasta hematoomasta, ja tällöin tulee aina hakeutua lääkäriin.

Viimeisellä raskauskolmanneksella istukan hematooma syntyy kaatumisen tai jonkin muun äkillisen tapaturman seurauksena. Tällöin hematooma oireilee verenvuotona ja alavatsakipuina ja vaatii välitöntä hoitoa.

Mitkä ovat istukan hematooman riskit raskaudelle?

Hematooman koko kertoo lääkärille sen, kuinka paljon verta istukasta on vuotanut ja onko vuoto edelleen aktiivista. Jos istukan hematooma kasvaa ultrakäyntien välillä, se tarkoittaa että jokin kohta istukassa vuotaa edelleen.

Suuri hematooma lisää keskenmenon riskiä raskauden ensimmäisellä kolmanneksella.

Loppuraskaudessa syntynyt istukan hematooma vuotaa yleensä rajusti. Tällöin riski istukan irtoamiselle on suuri. Istukan irtoaminen puolestaan on sikiölle hengenvaarallista, sillä sikiö saa hapen sekä tarvitsemansa ravinteet istukan kautta.

Voinko ehkäistä istukan hematoomaa jotenkin?

Alttius saada istukan hematooma vaihtelee. Siihen vaikuttavat muun muassa perinnölliset tekijät: joillekin ihmisille tulee verihyytymiä helpommin kuin toisille.

Myös tupakointi voi vaikuttaa. Tupakointi kannattaa lopettaa jo silloin, kun raskautta yrittää.

Voiko istukan hematoomaa hoitaa?

Istukan hematoomaan ei ole lääkkeellistä hoitoa, sillä hematooma on seuraus verenvuodosta istukassa.

Mikäli hematooma havaitaan alkuraskaudessa, odottajan tulee levätä ja välttää raskasta liikuntaa. 

Loppuraskaudessa suuri hematooma tarkoittaa yleensä sitä, että istukka on joko kokonaan tai osin irronnut. Tällöin raskaus päättyy sektioon, sillä tärkeintä on saada lapsi mahdollisimman nopeasti ulos kohdusta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla