Sopivan kumppanin löytymiseen voi kulua aikaa. Tällöin myös lapsihaaveet saavat odottaa. Kuva: iStockphoto
Sopivan kumppanin löytymiseen voi kulua aikaa. Tällöin myös lapsihaaveet saavat odottaa. Kuva: iStockphoto

Mistä tietää, että on oikea aika perustaa perhe? Sopivasta kumppanista sekä omasta kypsyydestä, kertovat vanhemmat.

Tänään julkaistut ennakkotiedot vuodelta 2018 kertovat sen kiistatta: suomalaisten syntyvyys laskee edelleen.

Tilastokeskuksen julkaiseman ennakkotilaston mukaan viime vuonna syntyi 3 014 vauvaa vähemmän kuin vuonna 2017. Ennakollinen kokonaishedelmällisyysluku oli myös mittaushistorian alhaisin, 1,40 lasta naista kohden. 

Syntyvyys on laskenut monta vuotta peräkkäin. Jo aiemmin on uutisoitu, että suomalaiset perustavat perheen yhä vanhempana, eikä vanhemmuus näytä nuorten aikuisten mielestä houkuttelevalta. Esikoinen synnytettiin vuonna 2017 keskimäärin 30,9 vuotiaana. Ja koska ensimmäinen lapsi syntyy yli kolmekymppisenä, ei aikaa toiselle tai kolmannelle lapselle välttämättä jää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ihmisten oletetaan pariutuvan nuorempina”

Vauva.fin kyselyssä vastaajat kertovat, että yksi syy miksi lapsi pysyy haaveena, on se, että sopivaa kumppania ei löydy. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

42-vuotiaana esikoisensa saanut äiti kertoo näin: ”Oikea mies ja rakkaus tuli elämään. Voin myös antaa lapselleni enemmän nyt kun olen itse vanhempi ja osaan arvostaa elämää.”

Monen kyselyyn vastanneen tarina on samanlainen.

”Sain esikoiseni 29-vuotiaana. Silloin löytyi mies, jonka kanssa tahdoin perheen.”

”Esikoiseni syntyi kun olin 35, sillä tapasin nykyisen mieheni kun olin yli 30. Aiemmin ei ollut sellaista parisuhdetta, missä olisin lapsia edes harkinnut. Tämä tuntuu välillä unohtuvan: lähtökohtaisesti oletetaan ihmisten pariutuvan pysyvästi paljon nuorempina.”

”Sain esikoiseni 37-vuotiaana, sillä oikea mies löytyi vasta pari vuotta aiemmin.”

”Henkisesti olin valmis hankkimaan lapsia jo 25-vuotiaana, mutten uskonut jaksavani huolehtia lapsista yksin. Löysin sopivan kumppanin vasta 30-vuotiaana. Esikoinen syntyi kun olin 33.”

Toive lapsesta voi elää vuosia

Vaikka kumppani löytyisi nuorena ja lapsikin saisi tulla, se ei takaa perhettä. Moni kyselyyn vastannut ehti toivoa ja yrittää lasta vuosia.

”Yritimme saada lasta alulle nelisen vuotta. Lopulta lapsettomuusklinikan kautta munasolun kypsytyshoidon avulla onnistui ensimmäisestä kierrosta. Esikoinen syntyi, kun olin 27.”

”Ensimmäinen lapsemme syntyi, kun olin 28. Lapsi olisi saanut tulla jo aiemminkin, mutta vei kaksi vuotta, ennen kuin lapsettomuushoidot tuottivat tulosta.”

”Lapsettomuushoidot olivat olleet tuloksettomia vuodesta 2002. Lopulta esikoinen syntyi, kun olin 37. Lapsi oli aiemminkin tervetullut, mut ei vain tullut. Lapsia kun ei tehdä – niitä saadaan.”

”Silloin tunsin olevani valmis”

Mutta mistä sitten tietää, milloin on oikea hetki yrittää lasta? Jotkut kyselyyn vastanneista olivat päätyneet pohdinnoissaan seuraavaan: täydellistä hetkeä lapsen saamiselle tuskin tulee ikinä, joten on vain toimittava. 

Osa vastaajista puolestaan kertoo, että he eivät olleet välttämättä aiemmin edes ajatelleet haluavansa lapsia, ja haave lapsesta yllätti.

”Vauvakuume tuli ihan yhtäkkiä. Tuntui että juuri silloin oli hyvä aika lapselle. Sain esikoiseni 26-vuotiaana.”

”Koin olevani 29-vuotiaana valmis äidiksi, sillä olin nähnyt maailmaa ja saanut juhliakin.”

Joskus sen tietää jo nuorena, että haluaa lapsia. 

”Tunsin 21-vuotiaana olevani tarpeeksi kypsä äidiksi. Esikoinen syntyi samana vuonna. Nyt minulla on kolme poikaa.”  

”Meillä on kumppanini kanssa 9 lasta, ja se on meille sopiva määrä. Esikoinen syntyi, kun olin 28. Silloin tunsin olevani valmis äidiksi.”

Pelko jarruttaa lapsihaaveita

Yksi kyselyyn vastanneista kertoo, että toive lapsesta lykkääntyi synnytyspelon vuoksi. Pelon takia myös haave isosta perheestä jää. 

Näin kokemuksestaan kertoo 34-vuotiaana esikoisensa saanut nainen: 

”Aiemmin synnytyspelko oli niin kova, etten uskaltanut edes yrittää lasta. Synnytyspelkoani yritettiin hoitaa raskausaikana, mutta tuloksetta. Synnytin lopulta sektiolla ja hyvin meni. Ilman synnytyspelkoa haluaisin viisi lasta, mutta tässä tilanteessa tämä yksi riittää.”

”Oman vauvan kaipuu oli valtava”

Vielä nykyäänkin saatetaan ajatella, että monen asian pitää olla elämässä valmiina, ennen kuin lasta uskalletaan yrittää. Vakituinen työpaikka, oma asunto ja pitkä parisuhde: nämäkin kriteerit toistuivat vanhempien vastauksissa.

Mutta aina vauvakuumetta ei voi taltuttaa järkeilemällä. Eikä tarvitsekaan. Esikoisensa 21-vuotiaana saanut äiti kertoo: 

”Vauvan yrittämiselle ei oikeastaan ollut mitään rationaalisia syitä, sillä omat yliopisto-opiskeluni olivat vasta alussa eikä miehelläkään ollut vielä vakituista työpaikkaa. Vauvakuume ja oman vauvan kaipuu oli kuitenkin niin valtava, että saimme esikoisen alkuvuodesta 2017 – parin vuoden seurustelun jälkeen. Sen jälkeen mieskin on saanut jo vakituisen työpaikan ja omat opiskeluni etenevät. Kaikki on siis mennyt juuri niin kuin pitikin.”

Sitaatit ovat otteita Vauva.fin kyselyyn tulleista vastauksista. Vastaajia oli 130.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla