Kuva: stocksnap.io, Andrew Branch
Kuva: stocksnap.io, Andrew Branch

Kova vauvankaipuu on aito tunne, joka voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään.

Vauvakuumeesta puhutaan usein leikillään tai lähinnä huvittuneesti, mutta kova vauvankaipuu on aito tunne, joka voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämään.

Joillain naisilla vauvakuume nostaa päätään jo esiteini-iässä ja jatkuu kroonisesti läpi elämän ainakin siihen asti, kun lapsia on biologisesti vielä mahdollista saada.

”Osa naisista ikään kuin vain tietää jo lapsesta lähtien haluavansa jälkikasvua ja alkaa myöhemmässä vaiheessa määrätietoisesti etsiä puolisoa, jonka kanssa projektin voi toteuttaa”, sanoo vauvakuumetta tutkinut dosentti, Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen tyypillinen vauvakuumeilun muoto on kuume, joka iskee yllättäen kolmikymppisiin korkeakoulutettuihin naisiin, jotka eivät aiemmin ole ajatelleet perheenlisäystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tunne voi tulla yhtäkkiä, eivätkä naiset itsekään oikein tiedä, mistä se on lähtöisin”, Rotkirch kertoo.

Hänen mukaansa vauvakuume voi olla myös yhteydessä tiettyihin persoonallisuuden piirteisiin, kuten sovinnollisuuteen.

Myös miehet voivat kärsiä vauvakuumeesta, joskin heillä se on selvästi­ harvinaisempaa kuin naisilla. Usein miehen vauvakuume iskee silloin, kun hän odottaa puolisonsa kanssa ensimmäistä lastaan tai on juuri tullut isäksi ensimmäisen kerran.

Joillakin naisilla vauvakuume on niin vahva, että se tuntuu jopa fyysisinä oireina.
”Vauvakuumeen vahvinta kehollista muotoa esiintyy ehkä vain naisilla. Naiset esimerkiksi kertovat kuumeen tuntuvan kohdussa, riippumatta siitä, ovatko he aikaisemmin synnyttäneet tai eivät”, Rotkirch kertoo.

Jos lasta ei ole mahdollisuutta syystä tai toisesta saada, kovan vauvakuumeen­ lievittäminen tai tukahduttaminen voi tuntua vaikealta.

”Korvikkeet, kuten koira, eivät useinkaan kuumetta poista, ja toisten ihmisten lasten hoitaminen usein pahentaa sitä”, Anna Rotkirch toteaa.

Jos lapsiluku on jo täynnä, mutta kuume kova, jotkut turvautuvat Rotkirchin mukaan sterilisaatioon kuumeen lievittämiseksi.

”Joillakin naisilla taas kuume menee ohi vaihdevuosien alkaessa.”

Lähteenä myös Anna Rotkirchin tutkimus ’All that she wants is another baby?’.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:

Se onkin ihan helvetin hieno tilanne, kun vasta jo naimisiin mentyä ja yhteistä elämää elettyä puoliso ilmoittaakin että se on lasten kohdalla ehdoton ei. Asiasta siis keskusteltu eikä mitään ehdottomuutta ollut ilmassa ennen suhteen virallistamista. No, täytyy kai hankkia uusi kumppani, jos ei kanta muutu, eikä tarvitsekaan muuttua, eihän keneltäkään voi toivoa että hankkisi lapsia joita ei halua. Mutta mielestäni ettei halua lapsia kertoo ihmisestä paljon, eikä ihminen kasva henkisesti täyteen mittaansa ilman lapsia, vastuuta. Lemmikkien pitäminen lasten korvikkeina täysin tyhjää touhua. Neljäkymmentä tulee kohta täyteen mulla naisena. Kiire olisi. Veemäinen tilanne. Itku pääsee jo vauvanvaateliikkeiden äärelläkin. Adoptioäidiksi en kelpaa. Se olisi muuten vaihtoehto nro 1.

Tälläisen lauseen viljeleminen on itsessään aika vastuutonta. Ihmiset, jotka eivät olisi ollenkaan sopivia vanhemmiksi, saattava hankkia lapsia jotta voivat patsastella ympäriinsä mukaparempina ihmisinä kun ne lapset kyhjöttää koriste-esineinä siinä vierellä. Minusta myös kommentoijista tähän asti on paistanut tänne-se-lapsi-ja-sassiiin - asenne. Usko tai älä, tässä maailmassa vaatii vahvaa luonnetta ja asioiden monta kertaa läpikäyntiä että ei lopulta päädy hankkimaan lasta. Eräänlaista vastuullisuutta sekin on...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla