Särkylääkkeitä ei pitäisi koskaan käyttää säännöllisesti vain tavan vuoksi. Erityisesti sillä on väliä, jos olet raskaana tai toivot raskautta. Kuva: iStockphoto
Särkylääkkeitä ei pitäisi koskaan käyttää säännöllisesti vain tavan vuoksi. Erityisesti sillä on väliä, jos olet raskaana tai toivot raskautta. Kuva: iStockphoto

Kun on kuumetta tai kolottaa, otatko parasetamolia vai tulehduskipulääkettä?

Särkylääkkeen valinnalla voi olla yllättävä merkitys silloin, kun yrittää raskautta. Ibuprofeeni vaikuttaa tutkimusten mukaan hedelmällisyyteen, kertoo erikoislääkäri Heli Malm Hus akuutin teratologisesta tietopalvelusta.

– Sitä ei usein tiedetä, että ibuprofeenin säännöllinen käyttö voi tutkimusten mukaan merkittävästikin alentaa naisen hedelmällisyyttä, koska se häiritsee munarakkulan puhkeamista. Vaikutus kestää kuitenkin vain käytön ajan, eikä siis ole pysyvä.

Ibuprofeenia sisältävät esimerkiksi Burana, Ibumax, Ibusal ja Ibuxin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kööpenhaminan yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan ibuprofeeni voi vaarantaa myös miehen hedelmällisyyden. Päivittäinen käyttö aiheutti kahdessa viikossa nuorille koehenkilöille hormonaalisen tilan, jota yleensä tavataan vanhoilla miehillä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisilla tulehduskipulääkkeiden vaikutus hedelmällisyyteen perustuu siihen, että ne häiritsevät ovulaatiossa tarvittavien prostaglandiinien toimintaa. Tämä vaikutus on ibuprofeenin lisäksi muun muassa indometasiinilla, diklofenaakilla, naprokseenilla ja ketoprofeenilla.

Miehillä puolestaan ibuprofeeni heikentää testosteronia tuottavien solujen toimintaa. Toisaalta uusimmat tutkimukset eivät ole osoittaneet ibuprofeenin käytön vaikuttavan siemennesteen laatuun, joten tutkimusta miehen hedelmällisyydestä tarvitaan vielä lisää.

Entä mikä särkylääke sopii raskauden aikana?

Raskauden jo alettua ibuprofeenia ei suositella ensisijaiseksi särkylääkkeeksi, koska sen säännölliseen käyttöön saattaa liittyä keskenmenoriskin kohoaminen, Malm kertoo. Vaikutus on osoitettu yli kaksi viikkoa kestävällä käytöllä, ja tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Alkuraskaudessa esimerkiksi migreenikohtauksen pysäyttämiseen satunnaisesti otetusta ibuprofeenista ei ole haittaa.

Keskiraskaudessa ibuprofeenia voi käyttää turvallisesti, mutta raskauden viimeisellä kolmanneksella taas ei.

Viime vuosina on uutisoitu myös siitä, että raskauden aikana käytetty parasetamoli liittyisi esimerkiksi lasten käytöshäiriöiden kohonneeseen riskiin. Eikö mitään saa nyt käyttää?

– Vanha suositus, jonka mukaan parasetamoli on raskaana olevien ensisijainen kipu- ja kuumelääke, on yhä voimassa, Heli Malm sanoo.

Malmin mukaan parasetamolin haitoista kertovissa tutkimuksissa on ristiriitaisuuksia ja puutteita, joiden takia suositusta ei ole ollut syytä muuttaa. Toisaalta mitään särkylääkkeitä ei suositella rutiininomaiseen säännölliseen käyttöön, Malm huomauttaa.

–Särkylääkettä pitäisi käyttää niin, että käytölle on selkeä syy, ja käyttö on mahdollisuuksien mukaan vain kuuriluontoista eikä pitkäaikaista.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla