Laaja tutkimus osoitti, että isän iällä on luultua suurempi merkitys lapsen terveyden kannalta. 

On tiedossa, että naisen täytettyä 35 raskaaksi tuleminen vaikeutuu ja lapsen terveyteen liittyvät riskit kasvavat. Mutta uusi tutkimus osoittaa, että miestenkään ei kannata lykätä lasten saantia myöhemmälle iälle. Sillä mitä vanhempana mies tulee isäksi, sitä suuremmaksi nousevat riskit lapsen terveyden suhteen.

Tämä selvisi yhdysvaltalaisen Stanfordin lääketieteellisen korkeakoulun tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa analysoitiin yli 40 miljoonan elävänä syntyneen lapsen dataa kymmenen vuoden ajalta.

Data järjesteltiin viiteen kategoriaan sen mukaan, minkä ikäisiä syntyneiden vauvojen isät olivat: alle 25-vuotiaat, 25–34-vuotiaat, 35–44-vuotiaat, 45–55-vuotiaat ja yli 55-vuotiaat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Selvisi, että yli 35-vuotiaiden isien vauvat olivat useammin pienikokoisia verrattuna nuorempien isien vauvoihin. Vauvat tarvitsivat myös useammin lisähappea heti syntymänsä jälkeen. Jos isä oli yli 45-vuotias, riski vauvan ennenaikaiseen syntymään kasvoi 14 prosentilla. Yli 50-vuotiaiden isien vauvat joutuivat 28 prosenttia muita vauvoja useammin vastasyntyneiden teholle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nämä komplikaatiot saattavat johtua siitä, että miehen vanhetessa erilaiset mutaatiot spermassa lisääntyvät. Joskus nämä mutaatioista syntyvät geenipoikkeamat ovat hyödyllisiä, mutta suurin osa niistä aiheuttaa erilaisia sairauksia. 

Mielenkiintoinen seikka tutkimuksessa oli se, että sen lisäksi, että isän ikä vaikuttaa vauvan terveyteen ja syntymäpainoon, sillä on vaikutusta myös äidin terveydelle. Samassa tutkimuksessa nimittäin selvisi myös, että 45-vuotiaiden ja sitä vanhempien miesten kumppaneiden riski sairastua raskausajan diabetekseen oli 28 prosenttia korkeampi kuin nuorempien miesten kumppaneilla. 

Tutkimuksessa mukana olleen urologian professorin Michael Eisenbergin mukaan uudet tutkimustulokset osoittavat, että myös isän iällä on merkitystä vauvan terveyden kannalta.

”Terveen lapsen saaminen on tiimilaji.”

– Yleensä tarkkailemme sikiön ja vauvan terveyteen vaikuttavia tekijöitä äidin puolelta. Mutta tämä tutkimus osoittaa, että terveen vauvan saattaminen maailmaan on tiimilaji, ja myös isän iällä on merkitystä. 

Eisenbergin viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa havaittiin, että Yhdysvalloissa miehet saavat lapsia yhä vanhempana.

Nyt 10 prosenttia vauvoista syntyy yli 40-vuotiaille isille, kun sama luku oli 1970-luvulla neljä prosenttia.

Myös Suomessa on havaittu lasten syntyvän yhä iäkkäämmille vanhemmille, ja esimerkiksi viime vuonna yli 35-vuotiaita synnyttäjiä oli hieman yli viidennes.

Eisenbergin mukaan onkin entistä tärkeämpää ymmärtää, millaisia vaikutuksia vanhempien iällä on lapsen terveyteen. 

Vierailija

Hassua, että vasta vuonna 2018 havaitaan, että isälläkin on suuri osuus tässä prosessissa?

Tarviiko sitä hirmuisesti pinnistellä oivaltaakseen, että miehen mällikin muuttuu iän myötä?

Kyllä lapset olisi hyvä saada hyväkuntoisimmankin viimeistään 45v. Nykyään, kun isältä vaaditaan paljon osallistumista myös kasvatusurakkaan.

Olen joskus nähnyt vanhahkon isän kaupassa pienen karkuun juoksevan ja sylissä rimpuilevan lapsen kanssa. Irvistellen perässä juosten ja kiinni saadessaan seinästä tukea ottaen hän lopulta sai tinttailevan lapsensa syliinsä.

Kaikelle on aikansa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Presidentti on jo todistanut että tuo on Fake News.

Jokainen hankkikoon muksunsa sen ikäisenä kuin itse haluaa tai olkoon ilman, ei maailmasta ihmiset lopu, sitä ei tarvitse pelätä. (vaikka itse ei lisääntyisikään)

Mikä tästä tekee fake news? Eihän artikkelissa väitetäkään, että lapsi olisi satavarmasti vammainen, vaan että riskit lisääntyy. Miten yksittäistapaus muka todistaa sen valheeksi?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla