Jep, nyt viimeistään on aika opetella käyttämään hammaslankaa. Kuva: iStockphoto
Jep, nyt viimeistään on aika opetella käyttämään hammaslankaa. Kuva: iStockphoto

Hampaat ja ikenet kannattaa hoidattaa kuntoon jo silloin, kun raskautta toivoo.

1. Miksi hampaidenhoito on raskaana olevalle tärkeää?

Äidin terveillä hampailla on merkitystä myös raskauden kululle ja vauvan hyvinvoinnille. Haitallista plakkia kertyy tavallista enemmän, jos harjaaminen jää puutteelliseksi esimerkiksi pahoinvoinnin takia.

Raskauden aikaiset hormonimuutokset vaikuttavat ikeniin asti. Pahimmillaan hoitamattomat suun sairaudet voivat haitata raskautta ja altistaa komplikaatioille.

2. Miksi ikenet ovat raskausaikana kipeät?

Ientulehdus on yleinen hedelmällisessä iässä olevilla suomalaisnaisilla, ja raskausajan muutokset pahentavat sitä. Terve ien säilyy kuitenkin raskausaikanakin yleensä muuttumattomana, kun plakki pidetään poissa. Hammaspinnoille muodostunut plakkikerros taas tulehduttaa ientä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveellä naisella raskaudenaikainen ientulehdus ei ole vaarallinen.

Osasyynä raskausajan ienongelmiin ovat hormonaalisista muutoksista johtuvat tekijät, kuten verenkierron vilkastuminen, puolustussolujen toiminnan heikentyminen, tiettyjen bakteerilajien lisääntyminen ja syljen koostumuksen muutokset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perusterveillä ja tupakoimattomilla naisilla raskaudenaikainen ientulehdus ei ole itsessään vaarallinen. Ikenet toipuvat siitä useimmiten hyvin, kunhan suuhygieniasta huolehditaan. Hoitamaton ientulehdus erityisesti tupakoivilla ja diabetesta sairastavilla voi kuitenkin johtaa parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen. Tällöin hammasta ympäröivä luu häviää, ja ikenet vetäytyvät paljastaen juurenpinnat.

Hoitamaton hampaiden kiinnityskudossairaus voi pahimmillaan altistaa raskausmyrkytykselle, ennenaikaiselle synnytykselle, lapsen alhaiselle syntymäpainolle ja jopa keskenmenolle.

3. Hampaiden harjaaminen aiheuttaa odottajalle yökkäysreaktion. Miten suun saa puhtaaksi?

Kannattaa yrittää yökötyksestä huolimatta. Hampaat tulisi pestä aamuin ja illoin pehmeäharjaksisella harjalla tai sähköhammasharjalla. Sen lisäksi hammasvälit kannattaa puhdistaa päivittäin hammasväliharjalla.

Suun terveyttä voi edistää myös säännöllisellä ateriarytmillä ja syömällä vain kohtuullisesti hiilihydraatteja, erityisesti sokeria. Kannattaa myös käyttää täysksylitolia sisältäviä tuotteita. Suuvesien rutiinikäyttöä ei suositella raskaana oleville.

4. Raskausaikana oksettaa. Miten hammashaittoja voi ehkäistä?

Oksennuksen hapot aiheuttavat eroosiota eli liuottavat hammaskiillettä. Kiilteen alta paljastuva hammasluu on pehmeämpää ja alttiimpaa reikiintymiselle. Eroosion aiheuttamia vaurioita on hankala korjata.

Hampaita ei kannata harjata heti pahoinvoinnin jälkeen.

Hampaita ei kannata harjata heti pahoinvoinnin tai refluksioireiden jälkeen. Sen sijaan suun happamuutta voi neutraloida esimerkiksi huuhtelemalla suuta vedellä tai pureskelemalla täysksylitolituotteita. Niiden käyttö lisää myös syljen eritystä, ja sylki taas huuhtelee hampaan pintaa.

Asiantuntijat: dosentti, erikoishammaslääkäri Mervi Gürsoy, dosentti, erikoishammaslääkäri Merja Laine, suupatologian professori, ylilääkäri Stina Syrjänen ja dosentti Eva Söderling, professori h.c. Turun yliopistosta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla