Syö fiksusti, niin vauva voi hyvin. Kuva: iStockphoto
Syö fiksusti, niin vauva voi hyvin. Kuva: iStockphoto

Odottaja, huomio: monipuolinen ruokavalio kattaa melkein kaiken, mutta lisiäkin tarvitset.

Monipuolinen ruoka riittää melkein kaikkeen

Sanotaan, että kohdussa kasvava sikiö ottaa äidiltä kaiken tarvitsemansa. Ja niin se onkin: monipuolista sekaruokavaliota noudattavan äidin vauva saa tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet melko varmasti.

Jokainen odottava äiti tarvitsee kuitenkin ravintolisiä. Raskaana oleville suositellaan vähintäänkin foolihappoa ja D-vitamiinia tai odottajille tarkoitettua vitamiinivalmistetta käytettäväksi päivittäin.

Jos äidin ruokavalio on rajoitettu esimerkiksi allergioiden, keliakian tai vegaaniruokavalion vuoksi, vitamiinien ja hivenaineiden saannista on pidettävä erityisen hyvää huolta. Vegaaneilla tulee helposti puutetta jodista sekä B12- ja D-vitamiineista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synnytyksen jälkeen vauva saa K-vitamiinipistoksen. K on tärkeä tekijä veren hyytymisessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tärkeimmät lisät ovat D ja foolihappo

Fiksun ruokavalion lisäksi kaikki odottavat äidit tarvitsevat D-vitamiinia ja foolihappoa. D-vitamiini toimii yhdessä kalsiumin kanssa luustoa vahvistaen ja ehkäisten sen epämuodostumia. Suositeltu päiväannos raskaana oleville on 10 mikrogrammaa.

Kalsium on tarpeen myös siksi, että vauvalle kehittyy terve hammaskiille. Raskausaikana hampaiden kehitykseen vaikuttaa myös magnesium, jonka puute voi viivästyttää vauvan hampaiden puhkeamista.

Folaatti on ruuasta löytyvä vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, ja foolihappo sitä vastaava synteettinen muoto, jota saa vitamiinipurkista. Tällä vitamiinilla on raskausaikana erityisen tärkeä tehtävä. Foolihappolisää tulisi alkaa käyttää jo ennen raskautta, kaksi kuukautta ennen ehkäisyn jättämistä pois, jolloin se vaikuttaa parhaiten. Foolihapon tärkein tehtävä on estää sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön mahdollisuutta. Vitamiinin muistaminen on tärkeää etenkin silloin, jos suvussa on todettu tätä häiriötä.

Odottavan äidin kannattaa syödä foolihappolisää 12. raskausviikon loppuun saakka.

Äidin raudan puute voi vaikuttaa vauvaankin

Foolihapon puute vaikuttaa myös äidin anemian syntyyn. Tavallisesti se aiheutuu kuitenkin raudan puutteesta. Raudan puute aiheuttaa äidille hemoglobiinin laskua, jolloin vauvakin voi syntyä aneemisena. Myös B12-vitamiinin puute voi altistaa anemialle.

Kysy lisää!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla