iStockphoto
iStockphoto

Sikiö kehittyy ja oppii yhdeksän kuukauden aikana paljon.

Sikiö kehittyy yhdeksässä kuukaudessa munasolusta kokonaiseksi ihmiseksi, ja oppii siinä ajassa paljon.

Liikkuminen

Sikiö alkaa liikutella raajojaan kohdussa jo kolmannella raskauskuukaudella, vaikka äiti tuntee liikkeet vasta viidennellä raskauskuukaudella. Vauva osaa imeä ja niellä jo kymmenennestä raskausviikosta lähtien, suu haukkoo ja nielee lapsivettä.

Seitsemännellä raskausviikolla vauvanalku imee peukaloaan, ja raskausviikosta 15 eteenpäin suurin osa sikiön elimistöä aistii kosketuksen. Vauva koskettelee ja tunnustelee itseään, ottaa kiinni käsistään ja jaloistaan ja potkii.

Myös kasvonilmeet ja hikkaaminen onnistuvat tässä vaiheessa.

Haistaminen ja maistaminen

Haju- ja makuaistit kehittyvät raskausviikoilla 13–15. Vauva aistii hajuja ja makuja lapsivedestä, jonne niitä kertyy sen mukaan mitä äiti on syönyt. Mitä enemmän sikiö on saanut haju- ja makuaistimuksia raskauden aikana, sitä helpommin hän tottuu erilaisiin makuihin kohdun ulkopuolella.

Äitinsä hajun sikiö oppii tuntemaan jo raskausaikana. Vastasyntyneet osaavat erottaa äitinsä muista ihmisistä hajun perusteella.

Kuulo

Vauva kohdussa alkaa kuulla kehon ulkopuolisia ääniä ja myös reagoida niihin. Vauva voi tunnistaa kohdussa usein kuulemansa sävelmän synnyttyään.

Kohdussa vauva kuulee myös äitinsä puheen, sydämen ja kehon äänet. Vauva tunnistaa syntyessään tuttujen ihmisten äänet ja myös äidinkielensä. 

Näkö

Näköaisti kehittyy aisteista viimeisenä, raskausviikosta 24 eteenpäin. Vauva pystyy kohdussakin aistimaan valoa, liikuttelemaan silmiään ja avaamaan silmänsä.

Vastasyntynyt näkee aluksi tarkasti vain lähelle ja erottaa voimakkaat kontrastit. Näköaisti kehittyy kokemuksen kautta vasta syntymän jälkeen.

Ilmeet ja reagointi

Vauva harjoittelee erilaisia kasvonilmeitä jo kohdussa. Sikiö mutristelee suutaan ja muodostaa tiedostamattomia ”unihymyjä”.

Vauvan temperamentti, tyypillinen tapa reagoida, kehittyy myös jo raskausaikana. Puolet ihmisen persoonallisuudesta on geneettistä perimää, puolet kehittyy vuosien mittaan ympäristön vaikutuksesta. Äidin tuntema kova stressi saattaa vaikuttaa syntyvän vauvan temperamenttiin.

Sikiö tietää, milloin äiti lepää ja milloin hän liikkuu. Vauvalle on luontevaa nukkua synnyttyään jo kohdussa oppimassaan rytmissä.

Lähde: Ihmeellinen pieni oppija, Tiia Palmén, Vauva 7/2013

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.