Raskaus ja synnytys ovat suurinta, mitä naisen keho tekee. Se näkyy odotusajan ja jättää jälkiä. Miksi se ei saisi? kirjoittaa päätoimittaja Anna Ruohonen.

Minä ja kiloni, tulivat sitten jäädäkseen, nainen kirjoittaa netin äitipalstalle ja julkaisee kuvan. Hän on kaksikymppinen, hyvin kaunis ja hyvin hoikka. Silti hänestä tuntuu, että kiloja on liikaa. Vauva on syntynyt kolme kuukautta sitten.

Syttyy keskustelu: Mitkä kilot? Tahdotko huomiota, että kyllä olet hoikka? Mitä, miksei saisi murehtia, jos keho ja olo ei tunnu enää hyvältä?

Luen keskustelua ja ajattelen yhtä sanaa: armo.

Raskausaikana äidin paino nousee tavallisesti 10 kiloa, mutta kaikki 5 ja 20 kilon välillä on ihan normaalia. Onhan siinä vauva, istukka, lapsivesi ja äidin lisääntyvä verimääräkin. Luontoäiti lisää äidin lantiolle rasvakudostakin, imetystä varten.

Sen kuuluu tulla. Antakaa sen tulla. Se lähtee kyllä aikanaan, jos tahdot niin.

Raskaus ja synnytys ovat suurinta mitä naisen keho tekee. Se näkyy odotusajan ja jättää jälkiä, miksi se ei saisi.

Vauva.fissä Tiitukatriina-blogia pitävä Tiia julkaisi kuvan raskausarvistaan. Syttyi keskustelu: Sanon niitä rakkausarviksi, yksi kirjoitti.

Ne muistuttavat siitä, mikä on tärkeintä. Se on armollinen ajatus.

Vauva-lehden pääkirjoitus 11/16

Nimppe
Seuraa 
Liittynyt11.10.2016

Vauva-lehden pääkirjoitus: Rakkaus, joka jättää jäljen

Ajatuksia herättävä kirjoitus! Luin myös Tiian blogitekstin! Ihanaa, jos joku osaa olla ylpeä raskausarvistaan! Ehkä pinnallista, mutta mä olen tyytyväinen ettei raskausarpia tullut ja että kroppa on muutenkin palautunut raskaudesta hyvin! Mulle riittää, että Nyytistä on jälki mun sydämessä, sen ei tarvitse näkyä mun kropassa... ❤️
Lue kommentti
Vierailija

Vauva-lehden pääkirjoitus: Rakkaus, joka jättää jäljen

Kiva jos toisia raskausarvet muistuttavat siitä mikä on tärkeintä. Lapsi on minulle tärkein, mutta arvet muistuttavat joka päivä siitä, etten mene enää rannalle, en vietä ystävien kanssa saunailtoja, en harrasta vapautunutta seksiä tai montaa muutakaan ennen minulle hyvin tärkeää asiaa. Eikä kyse ole siitä, mitä muut ovat arvista mieltä, vaan minä en tunne enää kuuluvani kehooni. Kohta 20 vuotta mennyt, eikä asia siitä muutu.
Lue kommentti

Naistenklinikalla synnyttänyt saattaa saada perhehuoneen hotellista.

Pienet liikuteltavat vastasyntyneiden sängyt kertovat, että muutoin tavanomaisilta näyttäviin hotellihuoneisiin odotetaan erityisvieraita. Ensimmäiset vauvat vanhempineen aloittivat maanantaina toisiinsa tutustumisen Perhepesähotelli Cumuluksessa Helsingin Meilahdessa.

Jos synnytys sujuu hyvin ja äiti ja lapsi ovat terveitä, Naistenklinikalla synnyttänyt saattaa viettää synnytystä seuraavat päivät sairaalahuoneen sijaan hotellihuoneessa. 

Vanhemmille sisaruksille riittää puuhaa hotellin leikkihuoneessa.
Vanhemmille sisaruksille riittää puuhaa hotellin leikkihuoneessa.

Uusia tiloja tuoreille perheille tarvitaan, sillä Kätilöopiston sairaala suljetaan sisäilmaongelmien takia. Keskiviikon jälkeen pääkaupunkiseudulla voi synnyttää Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

Naistenklinikalta hurautetaan Perhepesähotelliin taksilla tai omalla autolla 6–12 tuntia synnytyksen jälkeen. Omaan rauhaan hotelliin pääsee, jos äidin tai vauvan vointi ei vaadi lääketieteellistä hoitoa tai seurantaa.

Lapsivuodeosastoon verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä. Huoneissa odottavat vauvan sänky, hoitopöytä sekä vaippoja, terveyssiteitä ja pyyhkeitä.
Lapsivuodeosastoon verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä. Huoneissa odottavat vauvan sänky, hoitopöytä sekä vaippoja, terveyssiteitä ja pyyhkeitä.

Perhepesässä synnyttäjä ja kumppani saavat olla rauhassa yhdessä vauvaan tutustuen ja hoitaa itse vauvaansa. Hoitajat neuvovat, ohjaavat ja auttavat tarvittaessa ympäri vuorokauden. 

Marin ja hänen miehensä Jonin viides lapsi sai alkunsa ehkäisystä huolimatta. Alun järkytyksen jälkeen elämä jatkui yllättävän ennallaan.

Kun testitikku näytti kahta viivaa, Mari oli varma, että päätyisi aborttiin. Se oli Marille ja Jonille jo kolmas kerta, kun raskaus oli alkanut ehkäisystä huolimatta. Ensireaktio raskauteen oli hämmentynyt epäusko.

– Järkytys iski vasten kasvoja; sisälläni kasvaa jälleen lapsi. Ajattelin, että ei taas, ei tätä, ei nyt.

Perhe oli jo suurperhe. Neljästä lapsesta kaksi on erityislapsia, diagnooseina ADD ja dysfasia. Perheen aika kuluu erilaisissa terapioissa ja kuntoutuksessa.

"Ajattelin, että ei taas, ei tätä, ei nyt."

Mari mietti, että viides lapsi tarkoittaisi taas töista poisjäämistä ja viidettä äitiysvapaata. Se tarkoittaisi myös taloudellisia haasteita: mahdollisesti suurempi koti, lapsen tarvikkeet, tulevat harrastukset ja muut. Perhe ei omista autoa, joten neljän lapsen ja vauvan kanssa julkisilla liikkuminen tuottaisi sekin omat ongelmansa.

Varhaisultran jälkeen Mari kuitenkin ymmärsi hyvin nopeasti, ettei päätös abortista olekaan niin helppo kuin hän etukäteen kuvitteli.

– Mietin, kadunko sitä myöhemmin. Ja kun olin hakenut aborttipaperit, tunsin, että ei, en pystykään siihen. Ehkä sillä oli tarkoitus, että lapsi sai alkunsa ehkäisystä huolimatta.

Mari kertoo, että oma suhtautuminen aborttiin muuttui kokemuksen myötä. Nyt hänen on paljon helpompi ymmärtää äitejä, jotka vaikeassakin tilanteessa päätyvät synnyttämään lapsen, vaikka ulkopuolisten mielestä abortti olisi oikea vaihtoehto.

Ymmärsin, ettei aborttipäätöstä voikaan tehdä pelkällä järjellä.

– Se tunne, kun joku kasvaa sisälläsi, on aina, vaikeassakin tilanteessa, maaginen hetki. Ymmärsin, ettei päätöstä voikaan tehdä pelkällä järjellä.

Viides lapsi ei muuttanutkaan mitään

Päätettyään pitää lapsen Mari päätti ajatella vatsassaan kasvavasta pienokaisesta myönteisesti.

– Päätin, että teen kaikkeni, että saan homman toimimaan. Me olemme Jonin kanssa tähänkin saakka pärjänneet, miksi emme pärjäisi jatkossakin? Mari sanoo.

Viidennen lapsen myötä Mari ja Joni ovat oppineet ottamaan apua vastaan. Taloutta paikataan keikkatöillä, ja Marin ystävät äitiryhmissä tukevat ja tsemppaavat suurperheen äitiä tiukoissa paikoissa.

– Nyt viiden lapsen äitinä voin sanoa, että viidennen lapsen syntymä ei oikeastaan muuttanutkaan mitään. Ihan yhtä kiireinen ja aikataulutettu elämä meillä on nytkin.

Vauva.fin blogin Villi Viisikon kirjoittaja Mari nähdään tänään televisiossa Toisenlaiset äidit -sarjassa Livillä klo 21 sekä Ruudussa.


Jakso katsottavissa jo nyt Ruutu+.ssa.