Joka vuosi keisarileikkauksella syntyy Suomessa 9 000 lasta eli noin 15 % synnyttäjistä päätyy leikkaukseen syystä tai toisesta. Sektiolla synnyttäneet kertovat, miltä kokemus tuntui.

1. Olen lentokone

”Olin leikkauspöydällä tosi oudossa asennossa, kädet levällään ja kallellaan alas vasemmalle. Mieheni oli takanani kameran kanssa valmiina. Miehelleni myös huomautettiin moneen kertaan, että ei ehkä kannata kurkata sermin taakse. Tunsimme alkuun molemmat olomme hieman hölmöiksi. ”

2. Porukkaa kuin pipoa

”Leikkaussalissa oli noin kymmenen ihmistä minun lisäkseni. Olin ajatellut, että leikkaus on vain pieni, rutiininomainen toimenpide: Aika paljon yleisöä yhden naisen showta varten, ajattelin. Mutta kyllä siellä jokaista tarvittiin.”

3. Leikkaushenkilökunnan normityöpäivä

”Leikkaushenkilökunta jutteli leikkauksen aikana kesälomasuunnitelmista ja Iltasanomien otsikoista. Minulle leikkaus oli elämäni jännittävin hetki, heille se oli tavallinen työpäivä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Tatuoituja naisia ja nuoria miehiä

”Olin ajatellut, ehkä amerikkalaisten tv-sarjojen takia, että leikkaavat kirurgit ovat vanhempia miehiä. Minut leikkasi itseäni 10 vuotta nuorempi nainen. Ja anestesialääkärillä oli tatuointeja ja pitkät rastat: vaikka en arvota ihmisiä ulkonäön perusteella, mietin aluksi, että osaako nainen hoitaa hommansa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Mitä siellä tapahtuu?

”Aluksi hoitajat selostivat tapahtumia, mutta leikkaus- ja kiinniompeluvaiheessa olisin kaivannut vähän enemmän tilannepäivitystä. Hoitajat juttelivat omiaan taustalla, joten huutelin leikkauspöydältä heidän juttujensa läpi, mitä nyt tapahtuu."

6. Se tuntuu vaikka ei satu!

”Vauvan vatsasta nostaminen ja vatsan kiinniompeleminen tuntui samalta kuin vatsa olisi suuri urheilukassi, josta etsitään tavaroita ja jonka vetoketjua yritetään saada kiinni.”

Lue: Onko äitiystävällinen sektio mahdollinen?

7. Vauva nostettiin kaulalle

Sain vauvan heti syliini leikkauksen jälkeen. Mutta koska "syliäni" ommeltiin juuri kiinni, vauva nostettiin rintojen ja kaulan väliin pötköttämään samalla kun olin itse makuullani. Tuntui hölmöltä: en oikein nähnyt vauvaa kunnolla: hän oli niin lähellä kasvojani, ja painoi kaulaani ikävästi. Pyysin, että joku ottaisi vauvan, koska pelkäsin hänen tippuvan kaulalta. Hoitajat naureskelivat, että olin hetki sitten tullut äidiksi, enkä jaksa enää pidellä vauvaa.”

8. Liikkeelle vaan!

”Leikkauksen jälkeen patistettiin liikkeelle todella nopeasti. Piti kävellä ja tehdä molemmat hädät, vaikka jalat eivät kantaneet ja tuntui, että minulla ei ole enää virtsa- tai peräaukkoa.”

9. Kohtu vatsanpeitteiden päälle

”Luin vasta myöhemmin leikkauskertomuksesta, että kohtuni oli nostettu vatsanpeitteiden päälle puhdistukseen. Se on rutiinitoimenpide, mutta tuntui jälkikäteen aika kamalalta mielikuvalta.”

10. Kylmä ja kutittaa

”Epämiellyttävintä leikkauksessa ja sen jälkeen oli hillitön palelu. Tuntui, ettei heräämön lämpöpussikaan saanut minua lämpenemään. Sain jonkin allergisen reaktion morfiinista, ja leikkauksen jälkeisinä päivinä olin aivan punaisen täplikäs ja joka paikkaa kutitti.”

11. Älä yritä heti uutta vauvaa

"Yllätyksenä tuli, että uutta vauvaa ei saakaan yrittää heti, vaan kohdun pitää antaa parantua ainakin puoli vuotta."

Vierailija

Hienosti taas annetaan sektiosta ihmisille negatiivinen mielikuva, vaikka väkisin jos ei muuten! Anestesialääkärillä oikein tatuointeja. No huhhuh :-D

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla