Raskausaika on otollista aikaa käsitellä työstämättä jääneitä konflikteja omassa historiassa. Kuva: Nelonen Media.
Raskausaika on otollista aikaa käsitellä työstämättä jääneitä konflikteja omassa historiassa. Kuva: Nelonen Media.

Vauvan ajatteleminen on mielensisäistä vanhemmuutta, jolla on suuri merkitys vuorovaikutussuhteen syntymisessä.

Vauva syntyy vanhemman mielikuvissa jo raskausaikana, ja vanhemmassa herää tarve hoivata ja suojata omaa lastaan. Vastuuseen sitoutuminen on merkityksellinen askel vanhemman ja lapsen vuorovaikutussuhteessa.

Myönteiset tunteet kohtuvauvaa kohtaan ovat kiintymyksen perusta, mutta ristiriitaisiakin tunteita saa tuntea: Onhan elämä muuttumassa aivan uudenlaiseksi, ja sen myötä jotain jää myös väistämättä taakse. 

Myös oma lapsuus ja eletyt ihmissuhteet nousevat odottajan ajatuksiin. On mietittävä millainen vanhempi haluaa olla. Onko omassa lapsuudessa jotain, mitä haluaa itse tehdä toisin? Miksi omat vanhemmat käyttäytyivät aikanaan tavallaan?

Onko omassa lapsuudessa jotain, mitä haluaa itse tehdä toisin?

Raskausaika on otollista aikaa käsitellä työstämättä jääneitä konflikteja omassa historiassa. Se kasvattaa ihmisenä sekä muuttaa pysyvästi suhdetta itseen ja toisiin ihmisiin. On mahdollista antaa anteeksi ja eriytyä siitä, mikä on ollut kivuliasta. Tärkeää olisi voida löytää omista vanhemmista myös sellaista hyvää, johon voi itse tulevana vanhempana samaistua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan synnyttyä vanhempi eläytyy vauvaan tulkitsemalla hänen olemustaan ja ääntelyään sekä reagoimalla oikeaan aikaan ja oikealla tavalla vauvan viesteihin. Hyvässä vuorovaikutuksessa vanhempi virittyy vauvaan yksilönä. Sen onnistumiseksi tarvitaan kiinnittymistä vauvaan.

Vauva kiinnittyy vain niihin ihmisiin, jotka ovat ajallisesti riittävästi osallisina arjen hoivatilanteissa.

Arkiset hoitotoimet ovat kaikki vuorovaikutustapahtumia, jotka syventävät osapuolten välistä kiintymystä. Se ei syty automaattisesti, kuten linnunpoikasilla, jotka leimautuvat ensimmäiseen läsnäolijaan. Vauva kiinnittyy vain niihin ihmisiin, jotka ovat ajallisesti riittävästi osallisina arjen hoivatilanteissa.

Kerran synnyttyään varhainen emotionaalinen kiintymyssuhde säilyy aina. Sen merkitys ihmisen elämässä on hyvin kauaskantoinen.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa Livillä, Nelosella sekä Ruudussa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta. Liv. Nelonen ja Ruutu kuuluvat samaan Sanoma-konserniin kuin Vauva.fi.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla