Miltä sinusta tuntuisi ponnistaa vauva päivänvaloon huoneessa, jossa toimitusta seuraisi oman miehen lisäksi äiti, isä, siskot, veljet ja muutama muu sukulainen?

Tilanne on tuttu ainakin Kourtney Kardashianille, jonka Penelope-tyttären maailmaantuloa todisti synnytyslaitoksella kahdeksan sukulaista.

Kardashianit olivat taas trendien aallonharjalla, kuinkas muutenkaan. Maailmalla nimittäin leviää ”crowd birthing” -ilmiö, jossa synnytykseen pyydetään mukaan myös suku ja ystävät, abcnews.com kertoo.

Esimerkiksi englantilainen vanhemmuussivusto Channel Mum raportoi, että synnytyksissä on tällä hetkellä paikalla keskimäärin kahdeksan perheenjäsentä.

Suomalaisia ei vielä kiinnosta

Helsinkiläisen Naistenklinikan kätilöt eivät ole toistaiseksi törmänneet työssään vastaavaan trendiin.

– Tilamme ovat juuri nyt hyvin rajoitetut, joten tukihenkilöiden määrää on jo senkin vuoksi rajoitettava, apulaisosastonhoitaja Riitta Tuliniemi Naistenklinikalta sanoo.

– Meiltä puuttuvat myös synnytyshuoneen yhteydessä olevat lepotilat, joita näkee monissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa. Odotustilamme on tällä hetkellä yhteinen sekä synnyttäjille että raskaana oleville päivystyspotilaille, ja se on hyvin pieni.

Tulevat synnyttäjät ei ole etukäteen kyselleet Naistenklinikan kätilöiltä mahdollisuutta tuoda koko sukua synnytyssaliin.

Tuliniemi arvelee, että suomalaiset saattavat pitää ainakin toistaiseksi synnytystä enemmän oman perheen kuin koko suvun asiana.

– Haluaako suomalainen äiti sukulaisiaan paikalle?

Naistenklinikan kätilöt eivät yleensä häädä ketään läsnäolijoita synnytyksestä pois, vaikka heitä olisi äidin mukana useampia.

– Joskus synnyttäjän tukena saattaa olla useampi henkilö, ja saatamme ehkä pyytää heitä poistumaan toimenpiteiden ajaksi huoneen ulkopuolelle odottamaan. Myös ponnistusvaiheessa on tärkeää, että synnyttäjälle annetaan rauha ja mahdollistetaan kätilön ja synnyttäjän yhteistyö, vaikka paikalla olisi useampi tukihenkilö.

Sometus ei onnistu kaikilta

Vaikka suomalaiset eivät halua sukua ja ystäviä synnytyssaliin, yhä useampi jakaa synnytyksen ihmeen heidän kanssaan sosiaalisessa mediassa.

Tämä on tuttu juttu myös Naistenklinikalla. Suurin osa uusista vanhemmista hallitsee puhelimen käytön etiketin mutta kaikki eivät.

– Kätilö joutuu joskus sanomaan vastasyntyneen vauvan vanhemmille, että laittaisitteko kännykät pois ja keskittyisitte vauvaan. Isille saatamme sanoa, että laitatko isä puhelimen pois ja katkaiset napanuoran, Tuliniemi kertoo ja jatkaa:

– Kätilönä toivoisin, että syntymän hetki rauhoitettaisiin ja vanhemmat kaivaisivat kännykät esille vasta, kun synnytys on saatu onnellisesti päätökseen ja perhe voi jäädä keskenään nauttimaan uudesta perheenjäsenestä. Muuten tämän ainutlaatuinen hetki saattaa mennä heiltä ohi.

Lue lisää

Miksi kätilö käskee ponnistajaa tukkimaan suunsa?

Mitä mukaan synnytyssairaalaan? 21 tärkeintä tavaraa

Mikä ihmetytti synnytyslaitoksella? Äidit avautuvat

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.