Miltä sinusta tuntuisi ponnistaa vauva päivänvaloon huoneessa, jossa toimitusta seuraisi oman miehen lisäksi äiti, isä, siskot, veljet ja muutama muu sukulainen?

Tilanne on tuttu ainakin Kourtney Kardashianille, jonka Penelope-tyttären maailmaantuloa todisti synnytyslaitoksella kahdeksan sukulaista.

Kardashianit olivat taas trendien aallonharjalla, kuinkas muutenkaan. Maailmalla nimittäin leviää ”crowd birthing” -ilmiö, jossa synnytykseen pyydetään mukaan myös suku ja ystävät, abcnews.com kertoo.

Esimerkiksi englantilainen vanhemmuussivusto Channel Mum raportoi, että synnytyksissä on tällä hetkellä paikalla keskimäärin kahdeksan perheenjäsentä.

Suomalaisia ei vielä kiinnosta

Helsinkiläisen Naistenklinikan kätilöt eivät ole toistaiseksi törmänneet työssään vastaavaan trendiin.

– Tilamme ovat juuri nyt hyvin rajoitetut, joten tukihenkilöiden määrää on jo senkin vuoksi rajoitettava, apulaisosastonhoitaja Riitta Tuliniemi Naistenklinikalta sanoo.

– Meiltä puuttuvat myös synnytyshuoneen yhteydessä olevat lepotilat, joita näkee monissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa. Odotustilamme on tällä hetkellä yhteinen sekä synnyttäjille että raskaana oleville päivystyspotilaille, ja se on hyvin pieni.

Tulevat synnyttäjät ei ole etukäteen kyselleet Naistenklinikan kätilöiltä mahdollisuutta tuoda koko sukua synnytyssaliin.

Tuliniemi arvelee, että suomalaiset saattavat pitää ainakin toistaiseksi synnytystä enemmän oman perheen kuin koko suvun asiana.

– Haluaako suomalainen äiti sukulaisiaan paikalle?

Naistenklinikan kätilöt eivät yleensä häädä ketään läsnäolijoita synnytyksestä pois, vaikka heitä olisi äidin mukana useampia.

– Joskus synnyttäjän tukena saattaa olla useampi henkilö, ja saatamme ehkä pyytää heitä poistumaan toimenpiteiden ajaksi huoneen ulkopuolelle odottamaan. Myös ponnistusvaiheessa on tärkeää, että synnyttäjälle annetaan rauha ja mahdollistetaan kätilön ja synnyttäjän yhteistyö, vaikka paikalla olisi useampi tukihenkilö.

Sometus ei onnistu kaikilta

Vaikka suomalaiset eivät halua sukua ja ystäviä synnytyssaliin, yhä useampi jakaa synnytyksen ihmeen heidän kanssaan sosiaalisessa mediassa.

Tämä on tuttu juttu myös Naistenklinikalla. Suurin osa uusista vanhemmista hallitsee puhelimen käytön etiketin mutta kaikki eivät.

– Kätilö joutuu joskus sanomaan vastasyntyneen vauvan vanhemmille, että laittaisitteko kännykät pois ja keskittyisitte vauvaan. Isille saatamme sanoa, että laitatko isä puhelimen pois ja katkaiset napanuoran, Tuliniemi kertoo ja jatkaa:

– Kätilönä toivoisin, että syntymän hetki rauhoitettaisiin ja vanhemmat kaivaisivat kännykät esille vasta, kun synnytys on saatu onnellisesti päätökseen ja perhe voi jäädä keskenään nauttimaan uudesta perheenjäsenestä. Muuten tämän ainutlaatuinen hetki saattaa mennä heiltä ohi.

Lue lisää

Miksi kätilö käskee ponnistajaa tukkimaan suunsa?

Mitä mukaan synnytyssairaalaan? 21 tärkeintä tavaraa

Mikä ihmetytti synnytyslaitoksella? Äidit avautuvat

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin pojille eniten vuonna 2017.

Mikä nimeksi pojalle? Vuoden 2017 suosituin valinta suomenkielisen pojan ensimmäiseksi etunimeksi oli Leo. Tämän nimen sai ensimmäiseksi nimekseen yhteensä 414 poikaa. Leo-nimeä kantaa 1,56 prosenttia kaikista viime vuonna syntyneistä suomalaispojista.

Leo on ollut nimisuosikkien joukossa aiempinakin vuosina, viimeksi sijalla 3. Vuonna 2016 suosituin etunimi Onni putosi uudella listalla sijalle 5. Viiden suosituimman nimen joukko on yhtä lukuunottamatta sama kuin viime vuonna: Oliver putosi nyt alaspäin sijalle 8, ja tilalle kipusi nyt kolmanneksi suosituin Eino.

Suuria yllätyksiä poikien lista ei tarjoa: kymmenen suosituinta nimeä ovat sama kuin viime vuonna, mutta osa nimistä on vaihtanut paikkaa.

Kansainvälisyys näkyy poikien nimisuosikeissa.

Suosittujen pojannimien joukossa on perinteisten suomalaisten nimien lisäksi paljon kansainvälisiä nimiä, Leon lisäksi esimerkiksi Oliver, Noel, Mikael, Joel, Daniel, ja Emil. Konsonanttiloppuisia nimiä on 20 suosituimman joukossa yhdeksän.


Vuoden 2017 suosituimmat poikien ensimmäiset etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Leo (>)
2. Elias (–)
3. Eino (>)
4. Väinö (–)
5. Onni (<)

6. Leevi (>)
7. Niilo (>)
8. Oliver (<)
9. Eetu (<)
10. Noel (<)

11. Eeli
12. Veeti
13. Mikael
14. Joel
15. Daniel

16. Lenni
17. Emil
18. Eemil
19. Julius
20. Viljami

21. Vilho
22. Hugo
23. Aleksi
24. Nooa
25. Toivo

26. Peetu
27. Niklas
28. Luka
29. Matias
30. Aatos

31. Eemeli
32. Anton
33. Lauri
34. Otso
35. Jooa

36. Aapo
37. Oiva
38. Samuel
39. Rasmus
40. Akseli

41. Joona
42. Benjamin
43. Kasper
44. Veikko
45. Aaron

46. Alvar
47. Aatu
48. Valtteri
49. Eemi
50. Eelis

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

50 suosituinta tyttöjen nimeä juuri nyt – näitä nimiä annettiin eniten vuonna 2017.

Suosituin ensimmäinen suomenkielinen etunimi tytölle juuri nyt on Aino. Aino-nimen sai ensimmäiseksi etunimekseen yhteensä 319 vuonna 2017 syntynyttä tyttöä. Jokaiseen koululuokkaan ei Ainojakaan riitä: nimeä kantaa 1,25 prosenttia viime vuonna syntyneistä suomenkielisistä tytöistä.

Aino oli toiseksi suosituin ensimmäinen etunimi vuonna 2016. Tuolloin suosituimmaksi noussut nimi Sofia on uudella listalla sijalla 4.

Viiden suosituimman kärjessä uusi nimi on Aada. Venla taas putosi sijalta 4 sijalle 11. Kymmenen kärkeen nousivat tänä vuonna mukaan Lilja, Elli ja Enni, ja alemmas putosivat Pihla ja Emilia.

Listan perusteella suositun ensimmäisen etunimen kaava tytöille on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta. Tätä sääntöä noudattaa kymmenen kärjestä seitsemän.

Suositun nimen kaava on nyt tämä: vokaalialku ja neljä tai viisi kirjainta.

Kymmenestä suosituimmaista nimestä kaikissa on neljä tai viisi kirjainta ja seitsemän alkaa A:lla tai E:llä. Kahdenkymmenen suosituimman nimen joukossa on vain kaksi, joissa on enemmän kuin viisi kirjainta: sijalla 12 oleva Olivia, ja sijalla 14 Emilia.


Vuoden 2017 suosituimmat tyttöjen etunimet:

(sijoitus viime vuodesta noussut > tai laskenut <)

1. Aino (>)
2. Eevi (>)
3. Emma (>)
4. Sofia (<)
5. Aada (>)

6. Ella (>)
7. Lilja (>)
8. Helmi (–)
9. Elli (>)
10. Enni (>)

11. Venla
12. Olivia
13. Pihla
14. Emilia
15. Isla

16. Mila
17. Minea
18. Hilla
19. Ellen
20. Aava

21. Elsa
22. Kerttu
23. Linnea
24. Vilma
25. Alisa

26. Siiri
27. Iida
28. Amanda
29. Viola
30. Anni

31. Viivi
32. Alma
33. Oona
34. Ilona
35. Nella

36. Alina
37. Iina
38. Seela
39. Lumi
40. Matilda

41. Sara
42. Hilda
43. Vilja
44. Minttu
45. Selma

46. Iisa
47. Veera
48. Nelli
49. Ronja
50. Hilma

Lähde: Väestörekisterikeskuksen etunimitilasto 2017

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.