Miltä sinusta tuntuisi ponnistaa vauva päivänvaloon huoneessa, jossa toimitusta seuraisi oman miehen lisäksi äiti, isä, siskot, veljet ja muutama muu sukulainen?

Tilanne on tuttu ainakin Kourtney Kardashianille, jonka Penelope-tyttären maailmaantuloa todisti synnytyslaitoksella kahdeksan sukulaista.

Kardashianit olivat taas trendien aallonharjalla, kuinkas muutenkaan. Maailmalla nimittäin leviää ”crowd birthing” -ilmiö, jossa synnytykseen pyydetään mukaan myös suku ja ystävät, abcnews.com kertoo.

Esimerkiksi englantilainen vanhemmuussivusto Channel Mum raportoi, että synnytyksissä on tällä hetkellä paikalla keskimäärin kahdeksan perheenjäsentä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisia ei vielä kiinnosta

Helsinkiläisen Naistenklinikan kätilöt eivät ole toistaiseksi törmänneet työssään vastaavaan trendiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tilamme ovat juuri nyt hyvin rajoitetut, joten tukihenkilöiden määrää on jo senkin vuoksi rajoitettava, apulaisosastonhoitaja Riitta Tuliniemi Naistenklinikalta sanoo.

– Meiltä puuttuvat myös synnytyshuoneen yhteydessä olevat lepotilat, joita näkee monissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa. Odotustilamme on tällä hetkellä yhteinen sekä synnyttäjille että raskaana oleville päivystyspotilaille, ja se on hyvin pieni.

Tulevat synnyttäjät ei ole etukäteen kyselleet Naistenklinikan kätilöiltä mahdollisuutta tuoda koko sukua synnytyssaliin.

Tuliniemi arvelee, että suomalaiset saattavat pitää ainakin toistaiseksi synnytystä enemmän oman perheen kuin koko suvun asiana.

– Haluaako suomalainen äiti sukulaisiaan paikalle?

Naistenklinikan kätilöt eivät yleensä häädä ketään läsnäolijoita synnytyksestä pois, vaikka heitä olisi äidin mukana useampia.

– Joskus synnyttäjän tukena saattaa olla useampi henkilö, ja saatamme ehkä pyytää heitä poistumaan toimenpiteiden ajaksi huoneen ulkopuolelle odottamaan. Myös ponnistusvaiheessa on tärkeää, että synnyttäjälle annetaan rauha ja mahdollistetaan kätilön ja synnyttäjän yhteistyö, vaikka paikalla olisi useampi tukihenkilö.

Sometus ei onnistu kaikilta

Vaikka suomalaiset eivät halua sukua ja ystäviä synnytyssaliin, yhä useampi jakaa synnytyksen ihmeen heidän kanssaan sosiaalisessa mediassa.

Tämä on tuttu juttu myös Naistenklinikalla. Suurin osa uusista vanhemmista hallitsee puhelimen käytön etiketin mutta kaikki eivät.

– Kätilö joutuu joskus sanomaan vastasyntyneen vauvan vanhemmille, että laittaisitteko kännykät pois ja keskittyisitte vauvaan. Isille saatamme sanoa, että laitatko isä puhelimen pois ja katkaiset napanuoran, Tuliniemi kertoo ja jatkaa:

– Kätilönä toivoisin, että syntymän hetki rauhoitettaisiin ja vanhemmat kaivaisivat kännykät esille vasta, kun synnytys on saatu onnellisesti päätökseen ja perhe voi jäädä keskenään nauttimaan uudesta perheenjäsenestä. Muuten tämän ainutlaatuinen hetki saattaa mennä heiltä ohi.

Lue lisää

Miksi kätilö käskee ponnistajaa tukkimaan suunsa?

Mitä mukaan synnytyssairaalaan? 21 tärkeintä tavaraa

Mikä ihmetytti synnytyslaitoksella? Äidit avautuvat

Mies ja hyvä kätilö. Muita en kaipaa seurakseni ponnistaessani naama punasena vauvaa maailmaan.

Kuvottaa ajatuskin siitä että esim. oma isä olisi seuraamassa synnytystäni.. :O
Kyllä ne vastasyntyneen vauvan kerkiää nähä myöhemminkin..

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla