Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Raskausaikana ruoansulatus hidastuu. Näin hoidat kovaa vatsaa.

1. Mistä raskausajan ummetus johtuu?

Hormoneista ja vatsan kasvusta. Keltarauhashormoni rentouttaa suolistoa ympäröiviä lihaksia. Ruoka kulkee suoliston läpi tavallista hitaammin. Kasvava kohtu painaa suolistoa, jolloin moni kokee ainakin tilapäistä ummetusta. Rautalisät voivat pahentaa ­pulmaa.

2. Miten ruoansulatusta voi vauhdittaa?

Kuidut auttavat. Ne imevät itseensä nestettä suolistossa ja lisäävät ja pehmentävät ulostemassaa. Erityisesti täysjyväviljassa, kuten kaurassa ja rukiissa, on paljon kuituja. ­Aterioilla kannattaa juoda tarpeeksi.

3. Mitä kannattaa syödä?

Kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljasta tehtyjä puuroja ja leipää. Kasviksia joka aterialla, vehnä- ja ruisleseitä, luumuja ja luumumehua. Myös liikunnasta on hyötyä, eikä sen tarvitse olla kovin rankkaa. Esimerkiksi ­kävelylenkki voi tepsiä. Jos pysyttelee paljon paikoillaan, suolikin toimii hitaammin. Apteekeissa ilman reseptiä myytävät kuituvalmisteet ovat ­turvallinen apu.

4. Mitä ei pidä syödä?

Valkoisista viljoista ei välttämättä saa tarpeeksi kuituja. Tietyt ruoka-aineet, kuten juustot, voivat pahentaa ummetusta. Marjoissa on paljon kuituja, mutta mustikka voi kovettaa vatsaa. Pellavansiemeniä ei suositella odottaessa haitta-aineiden takia.

5. Onko ruoka-ajoilla väliä?

Säännölliset ruoka-ajat sekä vessakäynnit auttavat sekä ummetukseen että loppuraskaudessa usein vaivaavaan närästykseen. Kiire saattaa näkyä vatsan oireiluna.

6. Miksi ummetusta pitää hoitaa nopeasti?

Hoito on sitä vaikeampaa, mitä pidempään ummetus kestää. Ruokavalion muutos ei välttämättä vaikuta heti, vaan vähitellen –  suunnilleen kuukauden kuluessa. Pitkäkestoinen ummetus voi aiheuttaa peräpukamia. Ummetuksesta kärsivä joutuu ponnistelemaan ulostaessaan, mikä aiheuttaa ja pahentaa pukamien oireilua, kuten verenvuotoa ja peräaukon kutinaa.

7. Miten pukamia voi hoitaa?

Niitä voi suihkuttaa joka päivä lämpimällä vedellä ja rasvata vaseliinilla. Kortisonia sisältäviä voiteita ei kannata käyttää pitkäaikaisesti, sillä ne ohentavat ihoa. Odottaessa tulleet peräpukamat häviävät usein itsekseen raskauden jälkeen. Jos ne vaivaavat synnytyksen jälkeen tai niihin liittyy verenvuotoa, on syytä käydä lääkärissä. 

Lähde
Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, sosiaali- ja terveysministeriö.

Vauva 5/2014

Lue lisää

Peräpukamat ja raskaus

Raskausajan ruoka – 15 kysymystä

Vierailija

Ummetus ja raskaus

Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua. Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut aiheuttavat ummetusta ja kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista (kasvikset, vihannekset, juurekset, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja marjat). Lisäksi täysjyväviljojen kuoressa on...
Lue kommentti

Bulevardille perustetaan Suomen suurin sikiöseulontayksikkö. Luvassa on myös ilta-aikoja.

Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat muuttavat 5. kesäkuuta Helsingin keskustaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjestää jatkossa näiden äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat osoitteessa Bulevardi 22 A.

Muutoksen taustalla on Kätilöopiston sairaalan lakkauttamisesta johtuva tilanpuute.

– Haluamme myös keskittää palvelut paikkoihin, jotka ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuneuvoilla. Kun keskitämme toimintaa, meillä alkaa olla syksystä alkaen tarjolla myös ilta-aikoja, kertoo linjajohtaja Veli-Matti Ulander HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Uusi yksikkö tekee seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Uudesta sikiöseulontayksiköstä tulee Suomen suurin, ja siellä tullaan tekemään vuosittain 26 000–28 000 raskausajan ultraäänitutkimusta vuosittain. Yksikkö tekee siis seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Sikiöseulontayksikkö on vain ennalta sovittuja käyntejä varten, ja ätiyspoliklinikoiden muu toiminta jatkuu kuten ennen. Jos raskaana olevalla herää esimerkiksi äkillinen huoli sikön voinnista, yhteyttä pitää ottaa Naistenklinikalle tai Jorviin.

Raskaana oleville tarjotaan kaksi seulontaultraäänitutkimusta: varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 11–13+6 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 19–21.

HUS Sikiöseulontayksikön ajanvaraus ja neuvonta toimivat numerossa 040 575 2466 kello 9–15. Yksikköön voi varata ajan myös netissä Terveyskylän Naistalon digitaalisella Raskauspolulla ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen.

Suomen kesä voi yllättää, ja mittari voi kivuta keväälläkin hellelukemiin. Vaikka lämpö on ihanaa, raskausaikana se saattaa koetella normaalia enemmän.

Moni odottaja kokee, että helteellä olo on lähinnä tuskaisa. Yleisiä oireita ovat myös kohonnut verenpaine ja jalkojen turvotus. Niihin voi vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla ja juomalla tarpeeksi.

Lukijamme vinkkaavat – näin helpotat oloa helteellä:

 • Juo tarpeeksi vettä!
 • Ei ylimääräisiä touhuja.
 • Pukeudu kevyesti luonnonmateriaaleihin. Kotona voi olla vaikka alusvaatteissa tai kääriytyneenä ilmavaan huiviin.
 • Kastele ohut lakana ja mene sen alle. Tai laita märkä pyyhe päähän.
 • Älä käytä kodinkoneita, jotka kuumentavat huoneilmaa, kuten imuria ja kuivausrumpua.
 • Katso Netflixiä ja syö vesimelonia.
 • Hakeudu mahdollisuuksien mukaan varjopaikkoihin.
 • Avaa yöllä kaikki ikkunat levälleen.
 • Pidä aina sumutinpullo tai jokin ”löyhytin” mukana.
 • Mene rannalle, kävele rantavedessä.
 • Ole kotona alasti tuulettimen vieressä.
 • Nauti! Kölli päivät auringossa, eipähän palele.
 • Laita autossa ilmastointi täysille.
 • Käy suihkussa.
 • Laita pihalle tai parvekkeelle pieni uima-allas.
 • Harrasta kevyttä kävelyä ja uimista.
 • Hengaile kellarissa tai kauppojen pakastealtaiden luona – myös maito- ja lihahyllyt hohkavat viileyttä.
 • Nosta jalat koholle.
 • Ryhdy vesisotaan.
 • Pue vain bikinit päälle.
 • Syö jätskiä välipalaksi.
 • Ota pitkät päiväunet.
 • Lepää sohvalla tai aurinkotuolissa.

Vinkit saatu Vauvan Facebookista ja Aihe Vapaa -keskustelupalstalta.