Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Raskausaikana ruoansulatus hidastuu. Näin hoidat kovaa vatsaa.

1. Mistä raskausajan ummetus johtuu?

Hormoneista ja vatsan kasvusta. Keltarauhashormoni rentouttaa suolistoa ympäröiviä lihaksia. Ruoka kulkee suoliston läpi tavallista hitaammin. Kasvava kohtu painaa suolistoa, jolloin moni kokee ainakin tilapäistä ummetusta. Rautalisät voivat pahentaa ­pulmaa.

2. Miten ruoansulatusta voi vauhdittaa?

Kuidut auttavat. Ne imevät itseensä nestettä suolistossa ja lisäävät ja pehmentävät ulostemassaa. Erityisesti täysjyväviljassa, kuten kaurassa ja rukiissa, on paljon kuituja. ­Aterioilla kannattaa juoda tarpeeksi.

3. Mitä kannattaa syödä?

Kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljasta tehtyjä puuroja ja leipää. Kasviksia joka aterialla, vehnä- ja ruisleseitä, luumuja ja luumumehua. Myös liikunnasta on hyötyä, eikä sen tarvitse olla kovin rankkaa. Esimerkiksi ­kävelylenkki voi tepsiä. Jos pysyttelee paljon paikoillaan, suolikin toimii hitaammin. Apteekeissa ilman reseptiä myytävät kuituvalmisteet ovat ­turvallinen apu.

4. Mitä ei pidä syödä?

Valkoisista viljoista ei välttämättä saa tarpeeksi kuituja. Tietyt ruoka-aineet, kuten juustot, voivat pahentaa ummetusta. Marjoissa on paljon kuituja, mutta mustikka voi kovettaa vatsaa. Pellavansiemeniä ei suositella odottaessa haitta-aineiden takia.

5. Onko ruoka-ajoilla väliä?

Säännölliset ruoka-ajat sekä vessakäynnit auttavat sekä ummetukseen että loppuraskaudessa usein vaivaavaan närästykseen. Kiire saattaa näkyä vatsan oireiluna.

6. Miksi ummetusta pitää hoitaa nopeasti?

Hoito on sitä vaikeampaa, mitä pidempään ummetus kestää. Ruokavalion muutos ei välttämättä vaikuta heti, vaan vähitellen –  suunnilleen kuukauden kuluessa. Pitkäkestoinen ummetus voi aiheuttaa peräpukamia. Ummetuksesta kärsivä joutuu ponnistelemaan ulostaessaan, mikä aiheuttaa ja pahentaa pukamien oireilua, kuten verenvuotoa ja peräaukon kutinaa.

7. Miten pukamia voi hoitaa?

Niitä voi suihkuttaa joka päivä lämpimällä vedellä ja rasvata vaseliinilla. Kortisonia sisältäviä voiteita ei kannata käyttää pitkäaikaisesti, sillä ne ohentavat ihoa. Odottaessa tulleet peräpukamat häviävät usein itsekseen raskauden jälkeen. Jos ne vaivaavat synnytyksen jälkeen tai niihin liittyy verenvuotoa, on syytä käydä lääkärissä. 

Lähde
Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, sosiaali- ja terveysministeriö.

Vauva 5/2014

Lue lisää

Peräpukamat ja raskaus

Raskausajan ruoka – 15 kysymystä

Vierailija

Ummetus ja raskaus

Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua. Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut aiheuttavat ummetusta ja kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista (kasvikset, vihannekset, juurekset, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja marjat). Lisäksi täysjyväviljojen kuoressa on...
Lue kommentti

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.