Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Raskausaikana ruoansulatus hidastuu. Näin hoidat kovaa vatsaa.

1. Mistä raskausajan ummetus johtuu?

Hormoneista ja vatsan kasvusta. Keltarauhashormoni rentouttaa suolistoa ympäröiviä lihaksia. Ruoka kulkee suoliston läpi tavallista hitaammin. Kasvava kohtu painaa suolistoa, jolloin moni kokee ainakin tilapäistä ummetusta. Rautalisät voivat pahentaa ­pulmaa.

2. Miten ruoansulatusta voi vauhdittaa?

Kuidut auttavat. Ne imevät itseensä nestettä suolistossa ja lisäävät ja pehmentävät ulostemassaa. Erityisesti täysjyväviljassa, kuten kaurassa ja rukiissa, on paljon kuituja. ­Aterioilla kannattaa juoda tarpeeksi.

3. Mitä kannattaa syödä?

Kuitupitoista ruokaa, kuten täysjyväviljasta tehtyjä puuroja ja leipää. Kasviksia joka aterialla, vehnä- ja ruisleseitä, luumuja ja luumumehua. Myös liikunnasta on hyötyä, eikä sen tarvitse olla kovin rankkaa. Esimerkiksi ­kävelylenkki voi tepsiä. Jos pysyttelee paljon paikoillaan, suolikin toimii hitaammin. Apteekeissa ilman reseptiä myytävät kuituvalmisteet ovat ­turvallinen apu.

4. Mitä ei pidä syödä?

Valkoisista viljoista ei välttämättä saa tarpeeksi kuituja. Tietyt ruoka-aineet, kuten juustot, voivat pahentaa ummetusta. Marjoissa on paljon kuituja, mutta mustikka voi kovettaa vatsaa. Pellavansiemeniä ei suositella odottaessa haitta-aineiden takia.

5. Onko ruoka-ajoilla väliä?

Säännölliset ruoka-ajat sekä vessakäynnit auttavat sekä ummetukseen että loppuraskaudessa usein vaivaavaan närästykseen. Kiire saattaa näkyä vatsan oireiluna.

6. Miksi ummetusta pitää hoitaa nopeasti?

Hoito on sitä vaikeampaa, mitä pidempään ummetus kestää. Ruokavalion muutos ei välttämättä vaikuta heti, vaan vähitellen –  suunnilleen kuukauden kuluessa. Pitkäkestoinen ummetus voi aiheuttaa peräpukamia. Ummetuksesta kärsivä joutuu ponnistelemaan ulostaessaan, mikä aiheuttaa ja pahentaa pukamien oireilua, kuten verenvuotoa ja peräaukon kutinaa.

7. Miten pukamia voi hoitaa?

Niitä voi suihkuttaa joka päivä lämpimällä vedellä ja rasvata vaseliinilla. Kortisonia sisältäviä voiteita ei kannata käyttää pitkäaikaisesti, sillä ne ohentavat ihoa. Odottaessa tulleet peräpukamat häviävät usein itsekseen raskauden jälkeen. Jos ne vaivaavat synnytyksen jälkeen tai niihin liittyy verenvuotoa, on syytä käydä lääkärissä. 

Lähde
Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, sosiaali- ja terveysministeriö.

Vauva 5/2014

Lue lisää

Peräpukamat ja raskaus

Raskausajan ruoka – 15 kysymystä

Ummetus ja raskaus

Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua. Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut aiheuttavat ummetusta ja kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista (kasvikset, vihannekset, juurekset, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja marjat). Lisäksi täysjyväviljojen kuoressa on...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.