Viileä, suomalainen luonnonvesi ei yleensä aiheuta tulehdusriskiä.

Uinti on hyvää liikuntaa raskausaikana ja viilentää kesällä ihanasti. Mutta mihin asti raskautta uiminen on turvallista, ja uskaltaako luonnonvesiin pulahtaa?

Pääsääntö on, että odottaja voi uida raskauden lopussakin huoletta, jos vointi on hyvä ja tuleva äiti noudattaa omia tuntemuksiaan. Tulehdusriski on olemassa vasta, kun kohdunsuuta suojaava limatulppa on irronnut tai lapsivettä on alkanut tihkua. Jos oma tilanne arveluttaa, kysy ohjeita neuvolasta.

Suomalaisilla yleisillä uimarannoilla veden laatua ja levätilannetta valvotaan. Kun uiminen on sallittu, on vesi turvallista myös odottajalle. Mökkirannallakin voi polskia, jos vesi tiedetään uimakelpoiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Epäpuhtaissa vesissä voi olla suolistoperäisiä bakteereja, joista voi saada iho-oireita, emätintulehduksen tai ripulinkin. Viileä, suomalainen luonnonvesi on kuitenkin yleensä puhdasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa naisista saa herkästi virtsatietulehduksen, mutta jos alttiutta ei ole ollut ennen raskautta, ei uimista viileässä vedessä tarvitse varoa. Rinnat tosin saattavat olla kylmälle arat jo odotusaikana. Imettävälle äidille kylmä kylpy ei sovi rintatulehdusriskin takia.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Paula Sariola.

Sisältö jatkuu mainoksen alla