Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Australiassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin yli puolta miljoonaa raskautta.

Raskauteen liittyvät vakavat komplikaatiot ovat yleisempiä, jos sikiö on poika, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat seurasivat yli puolta miljoonaa raskautta Australiassa kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Tutkimuksen mukaan poikaraskauksissa oli tyttöraskauksia enemmän terveysongelmia sekä äidillä että lapsella.

Poikia syntyi enemmän ennenaikaisesti. Poikien osuus oli erityisen suuri ennen 34. raskausviikkoa syntyneissä pikkukeskosissa.

Poikaa odottavilla äideillä oli useammin raskausajan diabetes tai raskausmyrkytys. Toisaalta raskausmyrkytys oirehti aikaisemmassa vaiheessa raskautta naisilla, jotka odottivat tyttöä.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkijat kuitenkin korostavat HealthDay-sivuston artikkelissa, että suoraa syy-seuraussuhdetta sikiön sukupuolella ja komplikaatioilla ei ole, eikä  odottavilla äideillä ole syytä stressata lapsensa sukupuolesta. Tärkeää sen sijaan on syödä terveellisesti ja käydä raskausajan tutkimuksissa – riippumatta siitä, kasvaako kohdussa tyttö vai poika.

Vierailija

Tutkimus: Raskaudessa on enemmän riskejä, kun sikiö on poika

Vierailija kirjoitti: Jostain syystä tyttökeskoset myös selviävät paremmin kuin poikakeskoset. http://www.news-medical.net/news/20091214/Premature-newborn-boys-have-po... " the greater morbidity among premature boys can be due to the fact that male fetuses mature later. This can mean that they have a poorer ability than females to react to stress, respond to inflammation, and regulate their blood pressure. In full-term pregnancies, boys have had more time to catch up. Here, too, boys run a...
Lue kommentti

Kipinä säilyy, kun hyvät huomenet ja halaukset ovat tapa jo ennen vauvan syntymää.

Varsinkin ensimmäisen lapsen saaminen mullistaa elämän, myös parisuhteen. Parisuhdevalmentaja Paula Immon, 38, mielestä sen ei tarvitse olla huono juttu, mutta valmistautua kannattaa.

Puhetta, tunnetta ja seksiä – niistä rakentuu vahva suhde, Immo toteaa. Vauvan tulo ja kahdenkeskisen ajan väheneminen heilauttaa ainakin hetkellisesti näitä kaikkia, kun ykkösenä ovat pienen tarpeet.

Siksi yhteiseen arkeen kannattaa jo ennen vauvan syntymää ujuttaa tapoja, joilla huomioi toista.

– Kysykää päivittäin toisiltanne, miten päivä meni. Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

Kun juttelu, hyvät huomenet ja halaaminen ovat tapoja, ne eivät herkästi huku vauvavuodenkaan pyörteisiin. Toista muistaa katsoa muutenkin kuin äitinä tai isänä.

Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

– Vaikka romanttisiin illallisiin ei olisi mahdollisuutta eikä seksielämä heti palaisi ennalleen, hellä katse tai sohvalla sylikkäin istuminenkin vaalii läheisyyttä.

Myös esimerkiksi rakkaudentäyteinen valokuva voi muistuttaa kipinästä, joka uhkaa jäädä vaippavuoren alle. Siksi Immo ja valokuvaaja Janica Karasti päättivät yhdistää valmennuksen ja valokuvan voiman. Kuviin tallennetaan se tärkein: kivaa, että olet siinä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tilaajille
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto

Synnytys alakautta voi onnistua hyvin, vaikka vauva olisi perätilassa. Riskitapaukset ohjataan suoraan sektioon.

Miksi vauva on perätilassa?

Syitä on monia. Ensisynnyttäjillä on korkeampi riski vauvan perätilaan, sillä napakat vatsalihakset voivat vaikuttaa kääntymiseen. Toisaalta taas äideillä, joilla on viisi synnytystä tai enemmän, kohdun lihakset ovat löystyneet, ja vauva ei...