Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Australiassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin yli puolta miljoonaa raskautta.

Raskauteen liittyvät vakavat komplikaatiot ovat yleisempiä, jos sikiö on poika, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat seurasivat yli puolta miljoonaa raskautta Australiassa kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Tutkimuksen mukaan poikaraskauksissa oli tyttöraskauksia enemmän terveysongelmia sekä äidillä että lapsella.

Poikia syntyi enemmän ennenaikaisesti. Poikien osuus oli erityisen suuri ennen 34. raskausviikkoa syntyneissä pikkukeskosissa.

Poikaa odottavilla äideillä oli useammin raskausajan diabetes tai raskausmyrkytys. Toisaalta raskausmyrkytys oirehti aikaisemmassa vaiheessa raskautta naisilla, jotka odottivat tyttöä.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkijat kuitenkin korostavat HealthDay-sivuston artikkelissa, että suoraa syy-seuraussuhdetta sikiön sukupuolella ja komplikaatioilla ei ole, eikä  odottavilla äideillä ole syytä stressata lapsensa sukupuolesta. Tärkeää sen sijaan on syödä terveellisesti ja käydä raskausajan tutkimuksissa – riippumatta siitä, kasvaako kohdussa tyttö vai poika.

Vierailija

Tutkimus: Raskaudessa on enemmän riskejä, kun sikiö on poika

Vierailija kirjoitti: Jostain syystä tyttökeskoset myös selviävät paremmin kuin poikakeskoset. http://www.news-medical.net/news/20091214/Premature-newborn-boys-have-po... " the greater morbidity among premature boys can be due to the fact that male fetuses mature later. This can mean that they have a poorer ability than females to react to stress, respond to inflammation, and regulate their blood pressure. In full-term pregnancies, boys have had more time to catch up. Here, too, boys run a...
Lue kommentti

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.