Vauvan ensimmäinen kylpy voi odottaa. Kylvetys kannattaa tehdä aikaisintaan 12 tunnin päästä, jotta ihokontaktille jää riittävästi aikaa. Kuva: iStockphoto
Vauvan ensimmäinen kylpy voi odottaa. Kylvetys kannattaa tehdä aikaisintaan 12 tunnin päästä, jotta ihokontaktille jää riittävästi aikaa. Kuva: iStockphoto

Saiko vauvasi ensipesun pian syntymän jälkeen? Vauvan kylvetys vasta myöhemmin palvelee sekä äidin että vauvan hyvinvointia.

Yhdysvaltalainen tutkimus osoittaa, että jos vauva pääsee heti syntymänsä jälkeen vasten äidin ihoa pitkään ihokontaktiin, mahdollisuudet imetyksen onnistumiselle kasvavat. Peseminen ja mittaaminen pitäisi hoitaa vasta paljon myöhemmin.

Tutkimustulos on amerikkalaisäideille merkittävä, sillä monissa synnytyssairaaloissa vastasyntyneet pestään kahden tunnin kuluessa näiden syntymästä.

Paras aika vauvan ensimmäiselle kylvylle on tutkimuksen mukaan vasta 12 tunnin päästä syntymästä. Näin äiti ja vauva saavat viettää aikaa ihokontaktissa rauhassa, mikä lisää mahdollisuuksia imetyksen onnistumiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihokontaktin merkitys on imetyksen kannalta suuri. Äidin keho tarvitsee maidontuotantoon oksitosiinia, jota puolestaan erittyy muun muassa silloin, kun äiti pitää vauvaansa sylissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

WHO: ensikylvetys vasta vuorokauden iässä

Suomessa esimerkiksi HUSin kaikissa synnytyssairaaloissa noudatetaan WHO:n ja Unicefin Vauvamyönteisyysohjelmaa, jolla on tarkoitus edistää imetyksen onnistumista.

Käytännössä ohjelma näkyy synnytyssairaaloissa siten, että ensimmäistä ihokontaktia äidin ja vauvan välillä ei keskeytetä rutiinitoimenpiteiden, kuten vaikka kylvetyksen vuoksi. Vastasyntynyt nostetaan aina äidin rinnalle heti syntymänsä jälkeen, ellei sille ole lääketieteellistä estettä. 

Äidin ja vauvan ihokontaktiin panostetaan riippumatta siitä, onko vauva syntynyt sektiolla vai alakautta. 

Maailmanterveysjärjestö WHO suosittaa omassa vastasyntyneiden terveyttä käsittelevässä suosituksessaan, että vastasyntynyt kylvetettäisiin vasta vuorokauden ikäisenä.

Järjestö perustelee suositusta sillä, että vauvan ruumiinlämpö tasaantuu nopeammin, kun hän pääsee heti ihokontaktiin äidin kanssa. Tämä puolestaan suojelee vastasyntynyttä esimerkiksi flunssalta ja vilustumiselta.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tästähän uutisoitiin jo vuosia sitten ja osa suomalaissairaaloista jo noudattaa tätä. mitenköhän on HUSilla?
Tai siis Suomessa kinan pesemättömyyden eduista vastasyntyneen terveydelle todettin jo vuosia sitten. Hyvä tiedostaa että auttaa imetyksessäkin, kuten tässä uudessa tutkimuksessa todettu.

Vierailija

No eihän se kevyt vesipesu poista rasvaliukoista kinaa. Ihan kyllä haluan että enimmät veret jne putsataan pois. Ei tarvi sentään niin hippi olla että pitelee veristä vauvaa 12 tuntia.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla