Miehen siemennesteen laadulla on luultua suurempi merkitys sille, jatkuuko raskaus vai ei. Kuva: iStockphoto
Miehen siemennesteen laadulla on luultua suurempi merkitys sille, jatkuuko raskaus vai ei. Kuva: iStockphoto

Siemennesteen laadulla on merkitystä. Laatuun vaikuttavat muun muassa miehen ikä sekä ylipaino.

Miehen sperman laadulla on luultua suurempi merkitys raskauden jatkumisen kannalta, selvisi brittiläisen Imperial College London -yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa verrattiin kahta ryhmää: pareja, jotka olivat kokeneet useita perättäisiä keskenmenoja ja pareja, joiden raskaus oli jatkunut normaalisti. 

Suurin ero kahden ryhmän välillä havaittiin siemennesteen laadussa.

Niillä miehillä, joiden kumppani oli kokenut useita keskenmenoja, siittiöiden dna oli vaurioitunut. Vaurioitumisella tarkoitetaan dna:n pilkkoutumista, jonka on jo aiemmin tiedetty aiheuttavan miehillä lapsettomuutta. Uutta tietoa on, että kun raskaus on jo päässyt alkamaan, vauriot siittiön dna:ssa voivat olla yksi mahdollinen keskenmenon aiheuttaja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mieheltä saatu perimä vaikuttaa esimerkiksi istukan muodostumisessa. Istukka puolestaan on sikiölle elintärkeä, sillä sitä kautta se saa happea ja muita tärkeitä ravintoaineita, kertoo tutkimusta johtanut lääkäri Channa Jayasena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Brittitutkimuksen mukaan keskenmenoihin vaikuttaa myös miehen ikä: Keskenmenoja kokeneessa ryhmässä miesten keski-ikä oli 37 vuotta. Se oli seitsemän vuotta korkeampi kuin niiden miesten, joiden kumppanien raskaus oli jatkunut. 

On tutkittu, että 35 ikävuoden jälkeen erilaiset mutaatiot miehen spermassa lisääntyvät, joten iällä on suuri vaikutus siemennesteen laadun kannalta.

Muun muassa ylipainon ja erilaisten tulehdusten tiedetään vaurioittavan siemennesteen dna:ta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla