Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtaja Terhi Nummi suosittelee synnyttäjille turvasanaa.

Miltä kuulostaisi ajatus turvasanasta synnytyksessä ja miksi sellainen tarvitaan?

Sairaanhoitaja ja synnytyslauluohjaaja, Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtajana toimiva Terhi Nummi kertoo turvasanan tarkoittavan ennalta sovittua merkkiä siitä, että äiti tarvitsee tehokkaampaa kivunlievitystä.

– Monesti äidit ajattelevat raskausaikana, että haluaisivat synnyttää ilman puudutteita. Synnyttäessä mieli toimiikin eri tavalla ja äidille tulee helposti tunne, että kaikki käy. Äiti saattaa parkaista, että ’antakaa nyt se puudute tänne’, vaikka oikeastaan tarvitsisikin vain kannustusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nummen mukaan turvasana antaa puudutteiden käyttöä välttävälle äidille vapauden ilmaista kivun tunnetta ilman, että lääkkeellistä kivunlievitystä aletaan välittömästi tarjota. Samalla se helpottaa synnytyksessä mukana olevan puolison tai muun tukihenkilön huolta siitä, miten toinen pärjää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Äiti voi olla hyvinkin kivulias mutta silti kokea selviävänsä tilanteesta hyvin. Tukihenkilö voi tarvittaessa muistuttaa äitiä mahdollisuudesta käyttää turvasanaa.

Sama toimii Nummen mukaan toisinkin päin.

– Jotkut synnyttäjät pelkäävät, että kipu menee niin yli, että ei pysty enää kommunikoimaan toiveitaan. Synnyttäjä saattaa näyttää siltä, että pärjää, vaikka olisikin hätä ja tarvitsisi apua. Turvasana voi olla silloin se, joka on helppo ähkäistä ja saada heti apua.

– Turvasanaksi käy mikä tahansa sana, joka on helppo muistaa mutta silti sen verran erikoinen, että sitä ei tule sanottua muun puheen lomassa vahingossa.

Sovi sanasta tukihenkilön kanssa

Jos turvasana on sovittu ennakkoon tukihenkilön tai doulan kanssa, se on Nummen mukaan hyvä merkitä myös synnytystoivelistaan ja kertoa kätilölle. Ensisijaisesti turvasana on kuitenkin tukihenkilön ja synnyttäjän välinen sopimus.

Nummi on toiminut aiemmin myös doulana ja kertoo, että turvasana on menetelmänä käytössä jonkin verran doulilla sekä Suomessa että ulkomailla. Hän ei tiedä Suomesta yhtäkään synnytystä, jossa synnyttäjä olisi lopulta käyttänyt turvasanaa.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että turvasana on ollut turha. Jo pelkkä siitä sopiminen luo synnyttäjälle turvallisuuden tunnetta ja muistuttaa, että apukeinoja on käytettävissä.

Lue lisää

10 lapsen äiti neuvoo synnyttäjiä: ”Kuuntele itseäsi”

Synnytysvalmentaja Silja Seppänen: ”Pitäkää huolta toisistanne, pussailkaa paljon!”

”Ketään ei pakoteta alatiesynnytykseen”

Tukihenkilö synnytykseen

Voi hyvä luoja että alkaa ottaa päähän koko aktiivinen synnytys ry. Nyt siis jo halutaan, että vaikka synnyttäjä pyytää lievitystä niin ei saa antaa ellei hän muista jotain fucking turvasanaa. Hieno homma!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla