Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtaja Terhi Nummi suosittelee synnyttäjille turvasanaa.

Miltä kuulostaisi ajatus turvasanasta synnytyksessä ja miksi sellainen tarvitaan?

Sairaanhoitaja ja synnytyslauluohjaaja, Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtajana toimiva Terhi Nummi kertoo turvasanan tarkoittavan ennalta sovittua merkkiä siitä, että äiti tarvitsee tehokkaampaa kivunlievitystä.

– Monesti äidit ajattelevat raskausaikana, että haluaisivat synnyttää ilman puudutteita. Synnyttäessä mieli toimiikin eri tavalla ja äidille tulee helposti tunne, että kaikki käy. Äiti saattaa parkaista, että ’antakaa nyt se puudute tänne’, vaikka oikeastaan tarvitsisikin vain kannustusta.

Nummen mukaan turvasana antaa puudutteiden käyttöä välttävälle äidille vapauden ilmaista kivun tunnetta ilman, että lääkkeellistä kivunlievitystä aletaan välittömästi tarjota. Samalla se helpottaa synnytyksessä mukana olevan puolison tai muun tukihenkilön huolta siitä, miten toinen pärjää.

– Äiti voi olla hyvinkin kivulias mutta silti kokea selviävänsä tilanteesta hyvin. Tukihenkilö voi tarvittaessa muistuttaa äitiä mahdollisuudesta käyttää turvasanaa.

Sama toimii Nummen mukaan toisinkin päin.

– Jotkut synnyttäjät pelkäävät, että kipu menee niin yli, että ei pysty enää kommunikoimaan toiveitaan. Synnyttäjä saattaa näyttää siltä, että pärjää, vaikka olisikin hätä ja tarvitsisi apua. Turvasana voi olla silloin se, joka on helppo ähkäistä ja saada heti apua.

– Turvasanaksi käy mikä tahansa sana, joka on helppo muistaa mutta silti sen verran erikoinen, että sitä ei tule sanottua muun puheen lomassa vahingossa.

Sovi sanasta tukihenkilön kanssa

Jos turvasana on sovittu ennakkoon tukihenkilön tai doulan kanssa, se on Nummen mukaan hyvä merkitä myös synnytystoivelistaan ja kertoa kätilölle. Ensisijaisesti turvasana on kuitenkin tukihenkilön ja synnyttäjän välinen sopimus.

Nummi on toiminut aiemmin myös doulana ja kertoo, että turvasana on menetelmänä käytössä jonkin verran doulilla sekä Suomessa että ulkomailla. Hän ei tiedä Suomesta yhtäkään synnytystä, jossa synnyttäjä olisi lopulta käyttänyt turvasanaa.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että turvasana on ollut turha. Jo pelkkä siitä sopiminen luo synnyttäjälle turvallisuuden tunnetta ja muistuttaa, että apukeinoja on käytettävissä.

Lue lisää

10 lapsen äiti neuvoo synnyttäjiä: ”Kuuntele itseäsi”

Synnytysvalmentaja Silja Seppänen: ”Pitäkää huolta toisistanne, pussailkaa paljon!”

”Ketään ei pakoteta alatiesynnytykseen”

Tukihenkilö synnytykseen

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Mummovm53

Odottaja, unohda laskettu aika

Tuosta jutusta tuli mieleeni mitä muistan tapahtumista omien lasteni syntymäajoilta. 🤔ensimmäinen🤔 ?🤔 mutta kastepäivä parinviikonpäästä hääpäivänämme. Toisen synnytyksen lapsivesi meni kun radio kertoi ruotsin Vikkanin syntyneen.😊kolmannen syntymäpäivänä kotikaupunkimme lentokentällä jonkin lentokoneen lasku oli mennyt pitkäksi.🎁♥️
Lue kommentti