Raskausmyrkytys on vaikea, monimuotoinen sairaus, jossa äiti alkaa oireilla. Sen ainoa hoitokeino on synnytys.

Raskausmyrkytyksen perimmäinen syy on toistaiseksi selvittämättä, mutta istukan tiedetään vaikuttavan taudin syntyyn.

Raskausmyrkytyksessä eli pre-eklampsiassa istukan verisuonissa tapahtuu osittain samankaltaisia häiriöitä kuin sepelvaltimotaudissa.

Raskausmyrkytyksen oireet

Yleisimmät raskausmyrkytyksen oireet ovat kohonnut verenpaine, turvotus ja valkuaisvirtsaisuus. Äidillä voi olla myös päänsärkyä, näköhäiriöitä, ylävatsakipua ja huono olo.

Istukan toiminta voi heikentyä ja sikiön vointi huonontua.

Vaikeaan raskausmyrkytykseen voi liittyä äidin kouristuksia, joita hoidetaan lääkityksellä.

Voi olla riski myös vauvalle

Raskausmyrkytyksen oireet voivat alkaa jo 23–24. raskausviikolla. Mitä aiemmin tauti on alkanut, sitä vaikeampi se usein on.

Varhain alkanut tauti on myös vauvalle riski: jos istukka ei toimi kunnolla, vauvan kasvu yleensä hidastuu tai pysähtyy.

Kehittyvissä maissa raskausmyrkytys aiheuttaa äitikuolleisuutta. Suomessa raskausmyrkytykseen päästään onneksi puuttumaan ajoissa.

Miten raskausmyrkytystä hoidetaan?

Neuvolassa seurataan äidin verenpainetta ja virtsan valkuaismäärää raskausmyrkytyksen varalta. Tarvittaessa otetaan laboratoriokokeita.

Ainoa varsinainen hoito raskausmyrkytykseen on synnytys.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kaisa Holmberg

Vauva 5/2012

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.