Mistä tiedän, olenko vain väsynyt vai masentunut? Asiantuntija neuvoo.

Väsyttää, itkettää ja pelottaa. Juuri kun odotettu vauva on syntynyt ja kaiken pitäisi olla ihanasti. Vauvantuoksuisen, kaikenkattavan onnen sijasta olo on synkkä: ahdistaa, ja vauva tuntuu itkevän koko ajan. Mikä minua vaivaa, tuore äiti saattaa miettiä synnytyksen jälkeen.

Olisiko se babyblues?

Yli puolet synnyttäneistä äideistä potee tavallisesti itsestään ohimenevää mielialojen vaihtelua ja alakuloa. Synnytyksen jälkeinen herkistyminen eli baby blues alkaa usein muutaman päivän kuluttua synnytyksestä ja kestää muutaman päivän, ehkä pari viikkoa.

Äidin mieliala saattaa ailahdella ilosta ärtyisyyteen ja alakuloon, mikä johtuu hormoneista mutta myös normaalista sopeutumisesta uuteen elämäntilanteeseen.

Vai synnytyksen jälkeinen masennus?

Synnytyksen jälkeinen masennus on aluksi samantyylistä kuin babyblues. Se tosin alkaa usein myöhemmin, ehkä noin kuukauden, joskus vasta kuukausien kuluttua synnytyksestä.

Selkeimpänä erona on oireiden kesto: kun masentunut olotila on kestänyt yli kaksi viikkoa, kyseessä voi olla synnytyksen jälkeen puhkeava ja hoitoa vaativa masennus. Sitä esiintyy 10–15 prosentilla synnyttäneistä.

Äidin voi olla silti vaikea tietää, ovatko hänen oireensa masennusta vai eivät. Sitä varten ovat ammatti-ihmiset. Jos olo tuntuu raskaalta, on äidin siis tärkeä hakeutua keskustelemaan tilanteestaan ammattilaisen kanssa. Ajan myötä ongelma voi muuten paheta.

Tarkkaile näitä oireita:

•    Jatkuvasti matala, iloton mieliala, joka kestää viikkoja eikä hellitä. Itkuisuus.
•    Vaikeus vastata vauvan tarpeisiin ja viesteihin. Tämä voi näkyä vauvan itkuisuutena, mutta myös johtua siitä. Kielteiset ajatukset vauvaa kohtaan.
•    Väsymys, johon nukkuminen ei helpota.
•    Syömiseen ja nukkumiseen liittyvät häiriöt.
•    Jatkuva ärtyisyys. Vihanpurkaukset.
•    Toimintakyvyn puute.
•    Epätoivon ja arvottomuuden tunteet, paniikki.
•    Pakkoajatukset ja itsetuhoiset ajatukset.
•    Toivottomuus tulevasta.

Synnytyksen jälkeinen psykoosi

Vakavin, mutta harvinaisin synnytyksen jälkeinen psyykkinen oire on lapsivuodepsykoosi. Siihen sairastuu 0,1–0,2 prosenttia synnyttäjistä.

Psykoosin oireet ovat niin rajuja, ettei hoidon tarpeesta ole epäselvyyttä. Siihen voi kuulua harhaisuutta, äänien kuulemista ja itsensä vahingoittamisen riskiä.

Psykoosi vaatii aina nopeasti lääkärinhoitoa, usein sairaalassa.

Asiantuntijat
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Hanna Manninen, Turun yliopistollinen keskussairaala. Manninen on myös varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti, perheterapeutti sekä lapsi- ja nuorisopsykoanalyytikko.
Psykologi Minna Valli, Porin psykososiaaliset palvelut, aikuisten vastaanotto.

Lue lisää

5 kysymystä synnytyksenjälkeisestä masennuksesta

Väsynyt isä avautuu: "Vaimoni on todella huono äiti"

Rikkonaisia öitä, sumuisia päiviä – miten kestän vauvavuoden väsymyksen?

Vierailija

Tunnista hälytysmerkit: Synnytyksen jälkeinen masennus

Mulla kokemusta kahdesta "koliikkivauvasta", toisella helpotti n. Puoli vuotiaana, toisella huudot loppuivat vasta n. 1,5 -vuotiaana. Mitään syytä ei löydetty, koska ei haluttu tutkia. Neuvolan vinkit "aika auttaa", "kaikki vauvat itkevät" tuntuivat lähinnä vittuilulta kun olet kantanut lasta 6 tuntia putkeen, välillä syöttäen, välillä vaippaa vaihdettu jne ja vauva vain huutaa naama punaisena selkä kaarella. Sitten sai levätä vartista puoleen tuntiin ja sama alusta. Kyllä siinä uupuu...
Lue kommentti
Vierailija

Tunnista hälytysmerkit: Synnytyksen jälkeinen masennus

No huhhuh! Hippasen epäkiitollinen kommentti - neuvola on vitsi - kannattaisi sinunkin muuttaa vaikka jenkkeihin, jossa ei tarjota minkäänlaista ilmaista neuvolaa, synnytyksestä puhumattakaan. Itse olen aivan uskomattoman kiitollinen sitä hienosta hoidosta mitä raskaana oleva äiti saa Suomessa; jokainen pienikin vaiva tutkitaan tarkasti ja kaiken saa vielä ilmaiseksi - maailman parhaiden sairaaloiden ja lääkäreiden avulla. Sama juttu vauvan kanssa, jopa kunnalliselle puolelle pääsee heti jos...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.