Mistä tiedän, olenko vain väsynyt vai masentunut? Asiantuntija neuvoo.

Väsyttää, itkettää ja pelottaa. Juuri kun odotettu vauva on syntynyt ja kaiken pitäisi olla ihanasti. Vauvantuoksuisen, kaikenkattavan onnen sijasta olo on synkkä: ahdistaa, ja vauva tuntuu itkevän koko ajan. Mikä minua vaivaa, tuore äiti saattaa miettiä synnytyksen jälkeen.

Olisiko se babyblues?

Yli puolet synnyttäneistä äideistä potee tavallisesti itsestään ohimenevää mielialojen vaihtelua ja alakuloa. Synnytyksen jälkeinen herkistyminen eli baby blues alkaa usein muutaman päivän kuluttua synnytyksestä ja kestää muutaman päivän, ehkä pari viikkoa.

Äidin mieliala saattaa ailahdella ilosta ärtyisyyteen ja alakuloon, mikä johtuu hormoneista mutta myös normaalista sopeutumisesta uuteen elämäntilanteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vai synnytyksen jälkeinen masennus?

Synnytyksen jälkeinen masennus on aluksi samantyylistä kuin babyblues. Se tosin alkaa usein myöhemmin, ehkä noin kuukauden, joskus vasta kuukausien kuluttua synnytyksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Selkeimpänä erona on oireiden kesto: kun masentunut olotila on kestänyt yli kaksi viikkoa, kyseessä voi olla synnytyksen jälkeen puhkeava ja hoitoa vaativa masennus. Sitä esiintyy 10–15 prosentilla synnyttäneistä.

Äidin voi olla silti vaikea tietää, ovatko hänen oireensa masennusta vai eivät. Sitä varten ovat ammatti-ihmiset. Jos olo tuntuu raskaalta, on äidin siis tärkeä hakeutua keskustelemaan tilanteestaan ammattilaisen kanssa. Ajan myötä ongelma voi muuten paheta.

Tarkkaile näitä oireita:

•    Jatkuvasti matala, iloton mieliala, joka kestää viikkoja eikä hellitä. Itkuisuus.
•    Vaikeus vastata vauvan tarpeisiin ja viesteihin. Tämä voi näkyä vauvan itkuisuutena, mutta myös johtua siitä. Kielteiset ajatukset vauvaa kohtaan.
•    Väsymys, johon nukkuminen ei helpota.
•    Syömiseen ja nukkumiseen liittyvät häiriöt.
•    Jatkuva ärtyisyys. Vihanpurkaukset.
•    Toimintakyvyn puute.
•    Epätoivon ja arvottomuuden tunteet, paniikki.
•    Pakkoajatukset ja itsetuhoiset ajatukset.
•    Toivottomuus tulevasta.

Synnytyksen jälkeinen psykoosi

Vakavin, mutta harvinaisin synnytyksen jälkeinen psyykkinen oire on lapsivuodepsykoosi. Siihen sairastuu 0,1–0,2 prosenttia synnyttäjistä.

Psykoosin oireet ovat niin rajuja, ettei hoidon tarpeesta ole epäselvyyttä. Siihen voi kuulua harhaisuutta, äänien kuulemista ja itsensä vahingoittamisen riskiä.

Psykoosi vaatii aina nopeasti lääkärinhoitoa, usein sairaalassa.

Asiantuntijat
Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Hanna Manninen, Turun yliopistollinen keskussairaala. Manninen on myös varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti, perheterapeutti sekä lapsi- ja nuorisopsykoanalyytikko.
Psykologi Minna Valli, Porin psykososiaaliset palvelut, aikuisten vastaanotto.

Lue lisää

5 kysymystä synnytyksenjälkeisestä masennuksesta

Väsynyt isä avautuu: "Vaimoni on todella huono äiti"

Rikkonaisia öitä, sumuisia päiviä – miten kestän vauvavuoden väsymyksen?

Vierailija

Mulla kokemusta kahdesta "koliikkivauvasta", toisella helpotti n. Puoli vuotiaana, toisella huudot loppuivat vasta n. 1,5 -vuotiaana. Mitään syytä ei löydetty, koska ei haluttu tutkia. Neuvolan vinkit "aika auttaa", "kaikki vauvat itkevät" tuntuivat lähinnä vittuilulta kun olet kantanut lasta 6 tuntia putkeen, välillä syöttäen, välillä vaippaa vaihdettu jne ja vauva vain huutaa naama punaisena selkä kaarella. Sitten sai levätä vartista puoleen tuntiin ja sama alusta. Kyllä siinä uupuu totaalisesti, eikä apua pyynnöistä huolimatta saanut julkisella. Vasta yksityinen lääkäriasema otti todesta asiani ja vauvojen huudot loppuivat "kuin seinään", löytyi syy ja se siitä. Tämän päivän neuvolat ovat iso vitsi, ellei kyseessä ole ns. Standardi vauva jolla ei ole mitään vaivoja.

Vierailija

No huhhuh! Hippasen epäkiitollinen kommentti - neuvola on vitsi - kannattaisi sinunkin muuttaa vaikka jenkkeihin, jossa ei tarjota minkäänlaista ilmaista neuvolaa, synnytyksestä puhumattakaan. Itse olen aivan uskomattoman kiitollinen sitä hienosta hoidosta mitä raskaana oleva äiti saa Suomessa; jokainen pienikin vaiva tutkitaan tarkasti ja kaiken saa vielä ilmaiseksi - maailman parhaiden sairaaloiden ja lääkäreiden avulla. Sama juttu vauvan kanssa, jopa kunnalliselle puolelle pääsee heti jos vauvalla jotain vaivaa. Mitään riskejä ei oteta.

Sitten on aivan toinen keskustelu miten hyvin neuvoloissa tunnistetaan ja osataan tukea äitiä kun epäillään vaikka masennusta, minun kokemus on erittäin positiivinen koska olin itse aivan hajalla rankan synnytyksen jälkeen ja se otettiin vakavasti. Mutta suoraan sanoen törkeää sanoa että neuvolajärjestelmä olisi vitsi vaikka olisi miten uupunut koliikkivauvan kanssa. Ihan kun se olisi työntekijöiden vika että lapsi itkee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla