Raskaus ja imetys saattavat vaikuttaa näköön tilapäisesti. (Kuva: iStockphoto)
Raskaus ja imetys saattavat vaikuttaa näköön tilapäisesti. (Kuva: iStockphoto)

Raskaus ja imetys saavat näön heittelemään. Silmälasien hankintaa tai silmien laserleikkausta kannattaa harkita vasta imetyksen lopettamisen jälkeen.

Raskaus ja imetys vaikuttavat naisen kehoon kokonaisvaltaisesti — myös silmiin, vaikkei sitä ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi.

Hormonit sekä verensokerin ja verenpaineen muutokset saavat joillakin naisilla myös näön heittelemään. Tarkentaminen hidastuu ja miinuslaseja käyttävällä miinusta voi tulla lisää. Myös kyynelnesteen koostumus muuttuu. Silmät voivat kuivua, punottaa ja vuotaa, ja piilolinssit voivat tuntua yhtäkkiä epämiellyttäviltä.

Usein näkö palautuu ennalleen muutamassa kuukaudessa.

Raskauden ja imetyksen aikana ei kuitenkaan kannata kiiruhtaa hankkimaan uusia silmälaseja. Usein näkö palautuu ennalleen muutamassa kuukaudessa imetyksen lopettamisesta. Jos epäilee näkönsä muuttuneen pysyvämmin, näöntarkastukseen kannattaa hakeutua vasta 3—6 kuukautta imetyksen lopettamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laserleikkausta ei voi tehdä raskauden aikana

Myöskään silmien laserleikkausta ei suositella raskaana oleville, imettäville tai raskautta suunnitteleville naisille. Laserleikkauksen jälkeen uutta raskautta ei suositella ennen kuin näkö on täysin vakiintunut ja seuranta-aika on ohi eli ainakaan puoleen vuoteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickell.

Vierailija

Pysyvästi muuttui näkö huonommaksi raskauksien aikana, yhteensä tuli -1,5 lisää. Ikää oli kuitenkin jo yli 30 v. ja raskauksia ennen näön huononeminen oli pysähtynyt.

Vierailija

Olin jo lähdössä optikolle hakemaan uusia laseja, huomattuani etten yhtäkkiä tunnista vastaan tulevia tuttuja kadulla. Kuitenkin vasta vuosi sitten saanut uudet lasit. Optikkoa netistä etsiessäni törmäsin tähän juttuun ja siirsin optikkokäyntiä, sillä imetän parhaillaan 5 kk vauvaani.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla