Kuva: Lilli Haapala
Kuva: Lilli Haapala

Mitä yhteistä on jalkapallolla ja toisen ihmisen raskaudella? Parhaat pelaajat löytyvät yllättävän usein kentän laidalta. Neuvojia riittää!

Moni on neuvoinensa liikkeellä puhtain sydämin ja tarjoaa vinkkinsä kaikella rakkaudella. Minäkin olen saanut kullan arvoista tukea. Mutta olen lapsiani odottaessani saanut myös tunkeilevia neuvoja, väsyneitä ”No shit, Sherlock” -neuvoja ja neuvoja, jotka jättivät lähinnä neuvottomaksi.

Kun aloin odottaa esikoistani, minut yllätti se, miten montaa asiaa piti varoa ja välttää, ja kuinka vähintään yhtä montaa oli ehdottomasti muistettava tehdä. ”Muista huolehtia, mutta älä stressaa, se on vauvalle pahasta!” Hätkähdyttävän monella tuntui myös olevan jokin mielipide siitä, kuinka raskaana kuuluu olla.

”Älä nyt sellaisia murehdi!” on ehkä neuvoista kaikkein typerin.

Saamistani neuvoista verenpainetta nostattavin oli vanha kunnon ”Nuku nyt, kun vielä voit.” En nukkunut kovin hyvin esikoista odottaessani. Harva odottaja nukkuu. Neuvoni tätä älyttömyyttä jakaville on ”Kävele pois, kun vielä ehdit, sillä univajeinen odottaja saattaa olla häijy tapaus.”

”Älä nyt sellaisia murehdi!” on ehkä neuvoista kaikkein typerin. Samat hormonit, jotka saavat odottavan äidin herkistymään vaippamainoksille ja myöhemmin vauvan viesteille, saavat mielen solmuun myös kaikenlaisten, muista ehkä oudoilta tuntuvien, huolien edessä. Odottaja tarvitsee huolilleen kuulijan ja vierelleen rohkaisijan, ei naureskelijaa, ei pätijää, ei mitätöijää.

”Äidinrakkaus ei ole piirakka, josta jakamalla loppuu palat kesken”, totesi ystäväni.

Minä ainakin sujuvasti murehdin yhtä suurella hartaudella kaikkia näitä: Mitä jos saankin lapsen, joka vihaa uimista enkä ikinä enää pääse rannalle? Millaiseen maailmaan lapseni on syntymässä? Toimiihan istukka loppuun asti? Opinko sitomaan kantoliinan? Entä jos olen lapseni mielestä tosi tylsä tyyppi? Onko normaalia toivoa, että raskauden voisi laittaa pariksi vuodeksi tauolle ja jatkaa myöhemmin?

Entä mitä ovat parhaat kuulemani neuvot?

”Äidinrakkaus ei ole piirakka, josta jakamalla loppuu palat kesken”, totesi ystäväni, kun itkin hänelle pelkääväni ettei rakkaus mitenkään voi riittää kahdelle lapselle. 

Minä haluan antaa vain tämän neuvon: Äidinvaisto on se neuvonantaja, jota on syytä kuunnella tarkimmalla korvalla. Sinä osaat kyllä.
 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.