Syöksysynnytyksestä puhutaan, kun vauva syntyy hyvin nopeasti.

Mikä on syöksysynnytys?

Syöksysynnytyksestä puhutaan, kun vauva syntyy hyvin nopeasti. Määritelmä on väljä eikä tarkkaa aikarajaa ole, mutta nopea synnytys kestää uudelleensynnyttäjällä kokonaisuudessaan noin alle kaksi tuntia ja ensisynnyttäjällä alle neljä tuntia.

Syöksysynnytykset ovat melko harvinaisia. Esimerkiksi Kätilöopistolla Helsingissä niitä tapahtuu kerran tai kahdesti kuukaudessa.

Ensisynnyttäjä on hyvin harvoin syöksysynnyttäjä, ja vastaavasti seitsemättään synnyttävän synnytys venyy tuskin koskaan. Synnytyksen kesto riippuu kuitenkin monista tekijöistä kuten siitä, onko synnytys spontaani vai käynnistetty, kuinka voimakkaita ovat supistukset ja missä tarjonnassa vauva on tulossa.

Tyypillisesti syöksysynnytys alkaa lapsiveden menolla ja jatkuu heti voimakkailla kohdunsuuta avaavilla supistuksilla ja nopeasti alkavalla ponnistusvaiheella.

Onko uudelleensynnytys aina nopeampi kuin ensisynnytys?

Tavallisesti on. Synnytys voi olla uudelleensynnyttäjällä jopa puolet nopeampi kuin ensisynnyttäjällä. Synnytystä nopeuttaa muun muassa se, että uudelleensynnyttäjällä kohdunsuu voi olla osittain auki jo ennen synnytyksen alkamista ja myös kohdunkaula voi olla valmiiksi lyhentynyt. Uudelleensynnyttäjien synnytyksissä onkin usein lyhyempi synnytyksen ensimmäisen vaiheen alkuosa, jolloin kohdun kaulakanava lyhenee ja kohdunsuu avautuu. Myös laskeutumisvaihe ennen aktiivista ponnistusvaihetta voi olla lyhyempi.

Onko vauhdikkaasti synnyttäminen perinnöllistä?

Jokainen synnytys ja myös synnytyksen kesto ovat omanlaisiaan. Perintötekijät voivat kuitenkin vaikuttaa, jos eivät muuten, niin ainakin synnyttäjän ruumiinrakenteen kautta.

Liittyykö nopeaan synnytykseen riskejä?

Riskit liittyvät lähinnä siihen, ettei synnyttäjä ehdi sairaalaan ja vauva syntyy kotona tai matkan aikana. Syöksysynnytys voi myös aiheuttaa synnytyspelkoa. Nopea synnytys on luonnonmukainen, mutta sen vauhdissa naisesta voi tuntua, ettei hän pysty kontrolloimaan tilannetta. Riski joutua synnyttämään sairaalan ulkopuolella ilman apua myös pelottaa monia. Syöksysynnytyksessä sairaalassakaan ei yleensä ehditä käyttää kivunlievitystä.

Kova synnytysvauhti saattaa joskus vaurioittaa synnytyskanavan pehmytosia ja lisätä synnytyksen jälkeistä verenvuotoa. Yleensä nopeaan synnytykseen ei kuitenkaan liity tavallista suurempia riskejä.

Voiko syöksysynnytystä jotenkin ennakoida?

Ei voi. Edellisten nopeiden synnytysten perusteella on tosin viisasta varautua samanlaiseen myös jatkossa. Jos edellinen synnytys on tapahtunut syöksytyylillä, on syytä soittaa synnytyssairaalaan jo ensimmäisten synnytystuntemusten perusteella ja kertoa edellisistä nopeista synnytyksistä.

Asiantuntijana kätilö, apulaisosastonhoitaja Kirsi Marja Mattila Kätilöopiston sairaalasta Helsingistä

 

Lue lisää:
Jos vauva syntyy kotiin

Vierailija

Syöksysynnytystä ei voi ennakoida

,Mulla on kaksi "syöksysynnytystä", siitä ei passaa paljon puhua, jos on ollut niin helppoja. On tutuillakin ollut tosi nopeita, sellaisia ettei ehdi edes riisua. Olin ystäväni mukana tukena, synnytys kesti noin 10 minuuttia. Ei sitä itsekään voi itselleen ennustaa, se vain tulee, eikä ole mitään kivuliaita supistuksia. Siitä voi sitten nousta ylös touhuamaan normaalisti. Itse suhtaudun koko naisena olemiseen melko huolettomasti. En ole koskaan totellut jotain neuvolan imetysaikoja. Imetin just...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Bulevardille perustetaan Suomen suurin sikiöseulontayksikkö. Luvassa on myös ilta-aikoja.

Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat muuttavat 5. kesäkuuta Helsingin keskustaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjestää jatkossa näiden äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat osoitteessa Bulevardi 22 A.

Muutoksen taustalla on Kätilöopiston sairaalan lakkauttamisesta johtuva tilanpuute.

– Haluamme myös keskittää palvelut paikkoihin, jotka ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuneuvoilla. Kun keskitämme toimintaa, meillä alkaa olla syksystä alkaen tarjolla myös ilta-aikoja, kertoo linjajohtaja Veli-Matti Ulander HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Uusi yksikkö tekee seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Uudesta sikiöseulontayksiköstä tulee Suomen suurin, ja siellä tullaan tekemään vuosittain 26 000–28 000 raskausajan ultraäänitutkimusta vuosittain. Yksikkö tekee siis seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Sikiöseulontayksikkö on vain ennalta sovittuja käyntejä varten, ja ätiyspoliklinikoiden muu toiminta jatkuu kuten ennen. Jos raskaana olevalla herää esimerkiksi äkillinen huoli sikön voinnista, yhteyttä pitää ottaa Naistenklinikalle tai Jorviin.

Raskaana oleville tarjotaan kaksi seulontaultraäänitutkimusta: varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 11–13+6 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 19–21.

HUS Sikiöseulontayksikön ajanvaraus ja neuvonta toimivat numerossa 040 575 2466 kello 9–15. Yksikköön voi varata ajan myös netissä Terveyskylän Naistalon digitaalisella Raskauspolulla ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomen kesä voi yllättää, ja mittari voi kivuta keväälläkin hellelukemiin. Vaikka lämpö on ihanaa, raskausaikana se saattaa koetella normaalia enemmän.

Moni odottaja kokee, että helteellä olo on lähinnä tuskaisa. Yleisiä oireita ovat myös kohonnut verenpaine ja jalkojen turvotus. Niihin voi vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla ja juomalla tarpeeksi.

Lukijamme vinkkaavat – näin helpotat oloa helteellä:

 • Juo tarpeeksi vettä!
 • Ei ylimääräisiä touhuja.
 • Pukeudu kevyesti luonnonmateriaaleihin. Kotona voi olla vaikka alusvaatteissa tai kääriytyneenä ilmavaan huiviin.
 • Kastele ohut lakana ja mene sen alle. Tai laita märkä pyyhe päähän.
 • Älä käytä kodinkoneita, jotka kuumentavat huoneilmaa, kuten imuria ja kuivausrumpua.
 • Katso Netflixiä ja syö vesimelonia.
 • Hakeudu mahdollisuuksien mukaan varjopaikkoihin.
 • Avaa yöllä kaikki ikkunat levälleen.
 • Pidä aina sumutinpullo tai jokin ”löyhytin” mukana.
 • Mene rannalle, kävele rantavedessä.
 • Ole kotona alasti tuulettimen vieressä.
 • Nauti! Kölli päivät auringossa, eipähän palele.
 • Laita autossa ilmastointi täysille.
 • Käy suihkussa.
 • Laita pihalle tai parvekkeelle pieni uima-allas.
 • Harrasta kevyttä kävelyä ja uimista.
 • Hengaile kellarissa tai kauppojen pakastealtaiden luona – myös maito- ja lihahyllyt hohkavat viileyttä.
 • Nosta jalat koholle.
 • Ryhdy vesisotaan.
 • Pue vain bikinit päälle.
 • Syö jätskiä välipalaksi.
 • Ota pitkät päiväunet.
 • Lepää sohvalla tai aurinkotuolissa.

Vinkit saatu Vauvan Facebookista ja Aihe Vapaa -keskustelupalstalta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.