Syöksysynnytyksestä puhutaan, kun vauva syntyy hyvin nopeasti.

Mikä on syöksysynnytys?

Syöksysynnytyksestä puhutaan, kun vauva syntyy hyvin nopeasti. Määritelmä on väljä eikä tarkkaa aikarajaa ole, mutta nopea synnytys kestää uudelleensynnyttäjällä kokonaisuudessaan noin alle kaksi tuntia ja ensisynnyttäjällä alle neljä tuntia.

Syöksysynnytykset ovat melko harvinaisia. Esimerkiksi Kätilöopistolla Helsingissä niitä tapahtuu kerran tai kahdesti kuukaudessa.

Ensisynnyttäjä on hyvin harvoin syöksysynnyttäjä, ja vastaavasti seitsemättään synnyttävän synnytys venyy tuskin koskaan. Synnytyksen kesto riippuu kuitenkin monista tekijöistä kuten siitä, onko synnytys spontaani vai käynnistetty, kuinka voimakkaita ovat supistukset ja missä tarjonnassa vauva on tulossa.

Tyypillisesti syöksysynnytys alkaa lapsiveden menolla ja jatkuu heti voimakkailla kohdunsuuta avaavilla supistuksilla ja nopeasti alkavalla ponnistusvaiheella.

Onko uudelleensynnytys aina nopeampi kuin ensisynnytys?

Tavallisesti on. Synnytys voi olla uudelleensynnyttäjällä jopa puolet nopeampi kuin ensisynnyttäjällä. Synnytystä nopeuttaa muun muassa se, että uudelleensynnyttäjällä kohdunsuu voi olla osittain auki jo ennen synnytyksen alkamista ja myös kohdunkaula voi olla valmiiksi lyhentynyt. Uudelleensynnyttäjien synnytyksissä onkin usein lyhyempi synnytyksen ensimmäisen vaiheen alkuosa, jolloin kohdun kaulakanava lyhenee ja kohdunsuu avautuu. Myös laskeutumisvaihe ennen aktiivista ponnistusvaihetta voi olla lyhyempi.

Onko vauhdikkaasti synnyttäminen perinnöllistä?

Jokainen synnytys ja myös synnytyksen kesto ovat omanlaisiaan. Perintötekijät voivat kuitenkin vaikuttaa, jos eivät muuten, niin ainakin synnyttäjän ruumiinrakenteen kautta.

Liittyykö nopeaan synnytykseen riskejä?

Riskit liittyvät lähinnä siihen, ettei synnyttäjä ehdi sairaalaan ja vauva syntyy kotona tai matkan aikana. Syöksysynnytys voi myös aiheuttaa synnytyspelkoa. Nopea synnytys on luonnonmukainen, mutta sen vauhdissa naisesta voi tuntua, ettei hän pysty kontrolloimaan tilannetta. Riski joutua synnyttämään sairaalan ulkopuolella ilman apua myös pelottaa monia. Syöksysynnytyksessä sairaalassakaan ei yleensä ehditä käyttää kivunlievitystä.

Kova synnytysvauhti saattaa joskus vaurioittaa synnytyskanavan pehmytosia ja lisätä synnytyksen jälkeistä verenvuotoa. Yleensä nopeaan synnytykseen ei kuitenkaan liity tavallista suurempia riskejä.

Voiko syöksysynnytystä jotenkin ennakoida?

Ei voi. Edellisten nopeiden synnytysten perusteella on tosin viisasta varautua samanlaiseen myös jatkossa. Jos edellinen synnytys on tapahtunut syöksytyylillä, on syytä soittaa synnytyssairaalaan jo ensimmäisten synnytystuntemusten perusteella ja kertoa edellisistä nopeista synnytyksistä.

Asiantuntijana kätilö, apulaisosastonhoitaja Kirsi Marja Mattila Kätilöopiston sairaalasta Helsingistä

 

Lue lisää:
Jos vauva syntyy kotiin

Vierailija

Syöksysynnytystä ei voi ennakoida

,Mulla on kaksi "syöksysynnytystä", siitä ei passaa paljon puhua, jos on ollut niin helppoja. On tutuillakin ollut tosi nopeita, sellaisia ettei ehdi edes riisua. Olin ystäväni mukana tukena, synnytys kesti noin 10 minuuttia. Ei sitä itsekään voi itselleen ennustaa, se vain tulee, eikä ole mitään kivuliaita supistuksia. Siitä voi sitten nousta ylös touhuamaan normaalisti. Itse suhtaudun koko naisena olemiseen melko huolettomasti. En ole koskaan totellut jotain neuvolan imetysaikoja. Imetin just...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.