Syöksysynnytyksestä puhutaan, kun vauva syntyy hyvin nopeasti.

Mikä on syöksysynnytys?

Syöksysynnytyksestä puhutaan, kun vauva syntyy hyvin nopeasti. Määritelmä on väljä eikä tarkkaa aikarajaa ole, mutta nopea synnytys kestää uudelleensynnyttäjällä kokonaisuudessaan noin alle kaksi tuntia ja ensisynnyttäjällä alle neljä tuntia.

Syöksysynnytykset ovat melko harvinaisia. Esimerkiksi Kätilöopistolla Helsingissä niitä tapahtuu kerran tai kahdesti kuukaudessa.

Ensisynnyttäjä on hyvin harvoin syöksysynnyttäjä, ja vastaavasti seitsemättään synnyttävän synnytys venyy tuskin koskaan. Synnytyksen kesto riippuu kuitenkin monista tekijöistä kuten siitä, onko synnytys spontaani vai käynnistetty, kuinka voimakkaita ovat supistukset ja missä tarjonnassa vauva on tulossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyypillisesti syöksysynnytys alkaa lapsiveden menolla ja jatkuu heti voimakkailla kohdunsuuta avaavilla supistuksilla ja nopeasti alkavalla ponnistusvaiheella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko uudelleensynnytys aina nopeampi kuin ensisynnytys?

Tavallisesti on. Synnytys voi olla uudelleensynnyttäjällä jopa puolet nopeampi kuin ensisynnyttäjällä. Synnytystä nopeuttaa muun muassa se, että uudelleensynnyttäjällä kohdunsuu voi olla osittain auki jo ennen synnytyksen alkamista ja myös kohdunkaula voi olla valmiiksi lyhentynyt. Uudelleensynnyttäjien synnytyksissä onkin usein lyhyempi synnytyksen ensimmäisen vaiheen alkuosa, jolloin kohdun kaulakanava lyhenee ja kohdunsuu avautuu. Myös laskeutumisvaihe ennen aktiivista ponnistusvaihetta voi olla lyhyempi.

Onko vauhdikkaasti synnyttäminen perinnöllistä?

Jokainen synnytys ja myös synnytyksen kesto ovat omanlaisiaan. Perintötekijät voivat kuitenkin vaikuttaa, jos eivät muuten, niin ainakin synnyttäjän ruumiinrakenteen kautta.

Liittyykö nopeaan synnytykseen riskejä?

Riskit liittyvät lähinnä siihen, ettei synnyttäjä ehdi sairaalaan ja vauva syntyy kotona tai matkan aikana. Syöksysynnytys voi myös aiheuttaa synnytyspelkoa. Nopea synnytys on luonnonmukainen, mutta sen vauhdissa naisesta voi tuntua, ettei hän pysty kontrolloimaan tilannetta. Riski joutua synnyttämään sairaalan ulkopuolella ilman apua myös pelottaa monia. Syöksysynnytyksessä sairaalassakaan ei yleensä ehditä käyttää kivunlievitystä.

Kova synnytysvauhti saattaa joskus vaurioittaa synnytyskanavan pehmytosia ja lisätä synnytyksen jälkeistä verenvuotoa. Yleensä nopeaan synnytykseen ei kuitenkaan liity tavallista suurempia riskejä.

Voiko syöksysynnytystä jotenkin ennakoida?

Ei voi. Edellisten nopeiden synnytysten perusteella on tosin viisasta varautua samanlaiseen myös jatkossa. Jos edellinen synnytys on tapahtunut syöksytyylillä, on syytä soittaa synnytyssairaalaan jo ensimmäisten synnytystuntemusten perusteella ja kertoa edellisistä nopeista synnytyksistä.

Asiantuntijana kätilö, apulaisosastonhoitaja Kirsi Marja Mattila Kätilöopiston sairaalasta Helsingistä

 

Lue lisää:
Jos vauva syntyy kotiin

Vierailija

,Mulla on kaksi "syöksysynnytystä", siitä ei passaa paljon puhua, jos on ollut niin helppoja. On tutuillakin ollut tosi nopeita, sellaisia ettei ehdi edes riisua. Olin ystäväni mukana tukena, synnytys kesti noin 10 minuuttia. Ei sitä itsekään voi itselleen ennustaa, se vain tulee, eikä ole mitään kivuliaita supistuksia. Siitä voi sitten nousta ylös touhuamaan normaalisti. Itse suhtaudun koko naisena olemiseen melko huolettomasti. En ole koskaan totellut jotain neuvolan imetysaikoja. Imetin just niin kauan, että sukulaiset oli jo kauhuissaan. Olen myös matkustanut paljon vauvakin mukana. Koko raskausajan join paljon kahvia ja söin aivan kaikkea ruokaa, urheilin ja kävin hiihtämässä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla