Vaikeat repeämät ovat onneksi harvinaisia. Kuva: iStockphoto
Vaikeat repeämät ovat onneksi harvinaisia. Kuva: iStockphoto

Lähes jokainen synnyttäjä saa alapäähän ainakin nirhauman. Valtaosa äideistä toipuu hyvin.

1. Syynä ei ole vauvan koko

Vaikka vauvan koko vaikuttaa jonkin verran, oleellisempaa on äidin ja vauvan koko suhteessa toisiinsa. Isokin vauva voi syntyä helposti, tai pieni vauva liian nopeasti.

Mahdolliseen repeämään vaikuttavat lisäksi vauvan asentotarjonta, ponnistusvaiheen pitkittyminen, imukupin käyttö ja pihtisynnytys. Suomessa vaikeat repeämät ovat harvinaisia.

2. Joskus pitää kuntouttaa

Heti synnytyksen jälkeen kirurgi korjaa ompelein vauriot yleensä paikallispuudutuksessa. Fysioterapia aloitetaan usein jo synnytysosastolla. Pyydä lisäksi, että kanssasi käydään läpi kivunhoito ja katsotaan kuntoutuksen tarve.

Synnytyksen jälkeen lantionpohjassa on aina turvotusta ja tunnottomuutta, mutta fysioterapeutti auttaa tunnistamisharjoituksella löytämään lihakset. Hermolihasten aktivointi vähentää turvotusta. Kuntoutumisessa on tärkeintä todella tehdä harjoitukset.

Hermotusta ja tuntumaa lihaksiin kannattaa etsiä mahdollisimman pian uudelleen. Hoitamattomana lantionpohjan lihasheikkous aiheuttaa pidätysvaikeuksia.

3. Asteikolla yhdestä neljään

Repeämiä arvioidaan asteikolla yhdestä neljään, ja yksi on lievin. Se tarkoittaa esimerkiksi pientä vaurioita emättimen limakalvolla tai välilihan iholla.

Toisen asteen vaurio on emättimen limakalvolla tai välilihan lihaksissa. Vakavammat vauriot ovat myös peräaukon sulkijalihaksessa tai itse suolessa. Näin vakavat vauriot ovat hyvin harvinaisia.

4. Painetta? Aika levätä

Ensimmäisten viikkojen aikana synnytyksen jälkeen kannattaa keskittyä vain etsimään lihaksia. Vasta sen jälkeen voit siirtyä supistusharjoituksiin. Yhdistä harjoitukset arkiaskareisiin, kuten imetyksen yhteyteen, jotta saat niille varmasti aikaa, ja harjoitukset tulevat rutiiniksi ja todella tehtyä.

Vaikka halu kuntoutua olisi kova, pitäydy ohjeiden mukaisissa toistoissa. Lihakset tarvitsevat myös rentoutumista.

Jos repeämää kuntoutetaan fysioterapialla, kontrollikäynti on noin kolmen kuukauden kuluttua.

Liikkumisen tulee olla ensimmäisten kuukausien aikana kevyttä. Rauhalliset vaunulenkit ja vauvanhoito riittävät kuntoiluksi.

Kuuntele kehoasi: paine lantionpohjassa viestii lihaksiston väsymyksestä. Tällöin on hyvä käydä selinmakuulle, sillä liiallinen rasitus nostaa riskiä virtsankarkailulle ja kohdunlaskeumille.

5. Apua, laskeuma!

Lievä kohdun laskeuma eli gynekologinen laskeuma on melko yleinen vaiva, ja paranee yleensä lantionpohjaa jumppaamalla. Tähänkin kannattaa pyytää jumppaohjeet fysioterapeutilta. Laskeumaa voi olla myös virtsarakossa tai peräsuolessa.

Laskeuman tunnistaa paineen tai pullotuksen tunteesta. Pahassa laskeutumassa kohtu pullistuu ulos emättimestä, ja tällöin turvaudutaan leikkaukseen. Leikkausta ei kuitenkaan tehdä ennen kuin lapsiluku on täynnä, koska laskeuma uusiutuu helposti.

6. Synnytysasento vaikuttaa

Lantionpohjan lihasten harjoittelu jo ennen raskautta on tärkeää. Näin oppii tunnistamaan lihaksiston. Lihasten kireyttä voi vähentää venyttämällä. Välilihan öljyämisestä ei ole tutkittua tietoa, mutta ainakaan haittaa siitä ei ole.

Synnytyksen aikana kätilö voi auttaa vauvan päätä syntymään maltillisesti, jotta väliliha ehtii venyä.

Myös synnytysasennolla on merkitystä. Asennot, joissa painovoima tekee osan työstä auttavat lantiota aukeamaan, kun taas perinteisessä puolimakaavassa asennossa vauvaa joutuu ikään kuin työntämään ylämäkeen. Toisaalta puoli-istuvassa asennossa kätilön on tarvittaessa nopeampaa auttaa vauvan syntymää toimenpiteillä.

7. Jos seksi ujostuttaa

On yleistä, että repeämä pelottaa. Arpialuetta voi katsoa peilillä – arpi on yleensä hyvin siisti.

Kovin kireää arpea voidaan venyttää.

Arven kunto voi silti jännittää niin, ettei seksiä uskalleta kokeilla. Voit hakea apua seksuaalineuvojalta.

Tuntoherkkyys palautuu yleensä muutamassa kuukaudessa, ja hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset lisäävät seksuaalista nautintoa. Paineita seksille ei kannata kasata. Etene halujesi mukaan.

8. Vielä voi synnyttää

Valtaosa äideistä toipuu vaikeistakin vaurioista hyvin. Mikäli lantionpohja on toipunut, ei alatiesynnytykselle ole estettä.

Synnytystä suunniteltaessa voidaan miettiä ponnistusasento, jossa välilihaan kohdistuisi mahdollisimman vähän painetta. Vauvan tarjonnassa ihanteellista olisi, jos vauvan kasvot ovat äidin selkää päin. Mikäli äidille on jäänyt synnytyspelko, on sektiokin mahdollinen.

Asiantuntijat: fysioterapeutti Matleena Vepsäläinen, Tampereen yliopistollinen sairaala, ja kätilö Meri Haahtela, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Synnytysvaurio tai repeämä? Älä pelkää, sen voi hoitaa

Tein joskus aiemmin ketjun jossa kysyin mitä synnytyksessä voi käydä ja palautuuko siitä kokonaan. Kaikki vastaajat väittivät että joo ovat tiukempia kuin ennen synnytystä ja muuta roskaa! Miksei naiset kerro totuutta, onko se häpeää?? Entä monellako on virtsan ja ulosteen pidätysongelmia alapääsynnytyksen jälkeen?! Ilmeisen monella. Sitten siinä ketjussa tuomittiin sektion haluavat että eivät sovellu edes äidiksi!! Eihän ne asiat liity mitenkään toisiinsa! Hyvä seksielämä edesauttaa vanhempia...
Lue kommentti